Naslovna - Novosti - NVO Sektor - Vikend u znaku nasledja – Nasledje za mlade

Vikend u znaku nasledja – Nasledje za mlade

Drugi deo manifestacije “Vikend u znaku nasledja” – Nasljedje za mlade, u organizaciji NVO „Naša akcija” iz Kotora i Kulturno-zavičajno udruženje „Napredak”, i u podrsci inicijative Bokobran odrzana je 29.oktobra u naselju Gornja Lastva u Tivtu. Ova dvodnevna manifestacija, sa fokusom na graditeljsko, posebno arheološko nasljeđe i mobilisanje zajednice u prepoznavanju, zaštiti i valorizaciji kulturnog pejzaža, na tragu je glavnog cilja projekta StroNGO – da doprinese razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj.

Fokus ovog drugog dana su bili mladi, obilazak stare urbane cijeline Gornja Lastva sa fokusom na graditeljstvo, specificnost kamena, kao i obilazak starog mlina i obicaje pravljenja maslinovog ulja i vina. Mladi su izrazili zelju da ovaj mlin osposobe i ponovo stavi u funkciju. Usljedila je radionica za mlade u društvu Filipa Bubala, jednog od pokretača i vrijednog aktiviste udruge Dragodid.

Dragodid je temeljnim radom, širokom mobilizacijom volontera, te širenjem znanja zidanja u suho, imao značajnu ulogu u zaštiti suhozidne baštine na nivou cijele Hrvatske, što danas ovu zemlju čini koaplikantom za UNESCO zaštitu umijeća zidanja u suho kao nematerijalne kulturne baštine Mediterana.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Osim što su se učite osnove tehnike suhozidanja, mladi su u Gornjoj Lastvi imali priliku i za diskusiju o svim prethodnim i stečenim znanjima na temu Očuvanje i značaj kulturnog nasljeđa na okruglom stolu kojim je moderirala predsjednica NVO Nasa akcija, Patricia Pobrić.

Takođe pogledajte

Društvo prirodnjaka Crne Gore poziva volontere

Društvo prirodnjaka Crne Gore poziva volontere da se u januaru mjesecu, pridružite na popisu ptica …

Danilovgrad dobio interesantno igralište

Veselo je bilo danas na platou pored danilovgradskog mosta, gdje je nevladina fondacija Želim ti …

Оставите одговор

%d bloggers like this: