Connect with us

Ekonomija

Regionalni Challenge Fond podržava investicije u projekte dualnog obrazovanja

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Regionalni Challenge Fond (RCF) objavljuje prvi poziv za iskazivanje interesa za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, koji je otvoren za prijave iz šest zemalja zapadnog Balkana. Fond će isplatiti 18,8 miliona eura do 2025. godine za podršku investicijama u našem regionu. Cilj je finansiranje do 60 projekata tokom programskog perioda.

Regionalni Challenge Fond organizuje uvodni događaj za prvi poziv, u online formatu, 3. februara, kako bi okupio predstavnike međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, pružalaca stručnog obrazovanja i preduzeća.

Tim povodom, Frider Vorman, vođa tima Regionalnog Challenge Fonda je ukazao na potrebu preduzeća za kvalifikovanim zaposlenim, dok mladi ljudi moraju da razviju prave vještine, što može biti teško u današnjem izazovnom okruženju. „RCF će pomoći da se premosti ovaj jaz finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za pružaoce obuke koji se uključuju u aktivnosti  kooperativnog odnosno dualnog obrazovanja i obuke sa partnerskim preduzećima, kako bi na taj način pomogli učenicima usvajanje vještina usklađenih sa potrebama kompanija. Cilj nam je da ojačamo kvalitet i relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada promovisanjem partnerstva između institucija za stručno obrazovanje i preduzeća, “ kazao je Vorman.

Dualno obrazovanje kombinuje praktičnu obuku u obrazovnim instutucijama sa učenjem kroz rad u kompanijama. Ovaj pristup se pokazao uspješnim u stvaranju diplomaca sa praktičnim vještinama koje odgovaraju zahtjevima tržišta rada. Većina zemalja zapadnog Balkana prepoznala je kooperativno ili dualno obrazovanje kao korisno za premošćavanje jaza između obrazovne ponude i potražnje na tržištu rada, a Regionalni Challenge Fond je osnovan kako bi pružio dodatnu podršku.

Marko Čadež, predsednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana kao zajedničke regionalne komore i predsednik Privredne komore Srbije je izjavio: „Ovaj projekat, pokrenut prije pandemije, sada dodatno dobija na značaju, jer će omogućiti i prekvalifikaciju i novo zapošljavanje radnika u kompanijama i sektorima koji su pretpjeli najveći udar sled COVID 19 pandemije, rade umanjenim kapacitetima i moraće da smanje broj radnika i pretrpe ozbiljne strukturne promene. Privredne komore članice Komorskog investicionog foruma zapadno balkanske šestorke će se maksimalno angažovati i doprinijeti uključivanju u konzorcijume kompanija iz grana koje su od ključnog značaja za razvoj svake ekonomije pojedinačno i regiona u celini.“ Čadež je pozvao kompanije da se udruže sa srednjim, višim sručnim školama i fakultetima, konkurišu za sredstva Fonda i zajednički osnuju trening centre koji će omogućiti učenicima i studentima, da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima na kojima će raditi u realnom radnom okruženju – tokom dokvalifikacije i kasnije kada se zaposle.

Prijave su otvorene za konzorcijume iz šest ekonomija Zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i najmanje dva preduzeća. Prvi poziv za prijavu interesa biće otvoren od 1. februara do 30. aprila 2021. Sve potrebne informacije mogu se naći na www.rcf-vb6.org.

Regionalni Challenge Fond je novi program kojim se želi povećati produktivnost i konkurentnost preduzeća na Zapadnom Balkanu. Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran KfW razvojnoj banci, a sprovodi ga Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Reklama
Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

Seljak i VD: Izvještaj cijena poljoprivrednih proizvoda u Danilovgradu

Published

on

By

farm

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U period od 07. 01. do 21. 01. na temu distribucije poljoprivrednih proizvoda na sajtu seljak.me sa teritorije opštine Danilovgrad dobijeni su sledeći podaci:

Iz oblasti stočarstva dobijeni su sledeći rezultati:

Iz kategorije svinjarstva u ponudi su bila mala prasad, tovljenici i nerasti. Cijena malih prasadi je bila od 3.50€ do 4€ po kilogramu žive mjere ili fiksno 60€ do 95€, cijena nerasta je bila 2€ po kilogramu žive mjere ili 350€ fiksno. Cijena tovljenik se kretala od 3.50€ po kilogramu žive mjere ili 4€ po kilogramu mesam fiksna cijena je bila od 170€ do 180€.

Iz kategorije govedarstva u ponudi su bila krave, telad i junad, cijena teladi je bila od 200€ do 250€, cijena krava je bila od 1100€ do 1500€, a cijena junica je bila 2.50€ po kilogramu žive mjere, 5€ po kilogramu mesa ili 750€.

Iz kategorije ovčarstva u ovom periodu u ponudi su bile ovce sa jagnjadima po cijeni od 1000€.

Iz oblasti kozarstva u ovom periodu u ponudi su bili jarčevi po cijeni od 100€ do 250€, cijena koza i jarica je bila od 100€ do 150€.

Iz kategorije živinarstva u ponudi su bile kokoške, fazani, jarebice, guske, prepelice, ćurke i pilad, cijena kokošaka je bila od 5€ do 15€ po kljunu, cijena pijetlova je bila 10€, cijena fazana I jarebica je bila pd 50€ do 80€ po paru, cijena piladi je bila od 1€ do 5€, cijena gusaka je bila 80€ po paru.

Iz kategorije konjarstva u ponudi su bili magarci po cijeni od 250€.

Iz kategorije biljne proizvodnje u ovom period u ponudi je bilo đubrivo po cijeni od 1.50€ do 2€ po džaku ili po kubiku 10€.

Iz kategorije mehanizacije u ponudi su bili lukovi za plastenik po cijeni od 100€ po luku, laktofriz po cijeni od 600€ i kosačica po cijeni od 500€

Iz kategorije stočne hrane u ponudi je bila balirana slama po cijeni od 2.50€ do 2.70€ po bali.

Iz kategorije prehrambenih proizvoda u ponudi su bili suvomesnati proizvodi po cijeni od 3€ po kilogramu do 10€ po kilogram. Cijena jaja je bila 0.20€ po komadu. Cijena luka je bila 6€ po kilogramu. Cijena kukuruznog brašna je bila 1€ po kilogramu, cijena ječmenog brašna je bila 1.50€ po kilogramu i cijena pšeničnog integralnog brašna je bila 1€.

Sve oglase sa teritorije opštine Danilovgrad možete pogledati klikom OVDJE

Seljak.me je prvo crnogorsko digitalno selo. Cilj koji su pred sobom postavili je da se posredstvom modernih tehnologija, u ovom slučaju interneta, kompjutera i pametnih telefona, obezbijedi jednostavan izlaz na tržište svim poljoprivrednim subjektima bilo iz kategorije prodaje ili potražnje.

U ovoj misiji, za teritoriju opštine Danilovgrad, pridružuje mu se i  portal Volim Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Objavljuju dva javna poziva u sklopu IPARD-a

Published

on

By

Tractor Preparing Soil

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, raspisaće u februaru i martu dva javna poziva u sklopu IPARD II programa, koji će crnogorskim proizvođačima omogućiti modernizaciju i dostizanje evropskh standarda.

Tractor preparing the land for planting

Minstarstvo će javni poziv za mjeru M3, koja se odnosi na investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda, objaviti 14. februara.

Javni poziv za mjeru M1, koja se tiče investicija u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, biće objavljen 14. marta.

Ministarstvo javne pozive raspisuje uz finasijsku podršku Evropske unije (EU), u sklopu aktivnosti na implementaciji IPARD II programa za programski period 2014-2020 godina, a na osnovu akcionog plana za n+4.

Javnim pozivom za mjeru M3, koji će trajat 45 dana, obezbijeđena je podrška u iznosu od šest miliona eura.

Podrška je obezbjeđena za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata, nabavku opreme, mašina i uređaja, kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz IPARD II.

Prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću se od 40 hiljada eura do 1,5 miliona eura.

„Investiranjem kroz ovu mjeru crnogorski prerađivački sektor dobija mogućnost modernizacije i povećanja svojih prerađivačkih kapaciteta i dostizanja zahtjevnih standarda EU“, naveli su iz Ministarstva.

Kroz javni poziv za M1, koji će takođe trajati 45 dana, obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,25 miliona eura.

Podrška se dodjeljuje za investicije u izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata, nabavku mehanizacije, opreme i uređaja, kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz IPARD II.

Prihvatljivi troškovi za ovu mjeru kreću se od deset hiljada eura do 500 hiljada eura.

„Ove investicije obezbijediće crnogorskim poljoprivrednim prozvođačima povećanje konkurentnosti, modernizaciju i dostizanje standarda EU“, zaključili su iz Ministarstva.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije