Institut za javno zdravlje među obrađenim uzorcima uzetim tokom jučerašnjeg dana, utvrdili su jedan pozitivni nalaz koji se vodi kao importovan slučaj.

Kako je pojašnjeno iz IJZ, rezultati ponovljenih testiranja su bili negativni.

“Riječ o stranom državljaninu koji je učestvovao u prometu roba. Prvo testiranje je pokazalo da je importovani slučaj pozitivan, a naknadna testiranja da je negativan. S obzirom na specifičnost slučaja i dalje se radi na klasifikaciji slučaja”, saopšteno je iz IJZ.

U prvom obraćanju su saopštili da se najvjerovatnije radilo o infekciji koja je bila u završnoj fazi, sa relativno malim brojem virusnih kopija čime je potencijalna zaraznost pacijenta minimalna.

“Zbog prisutnog, iako objektivno malog epidemiološkog rizika, osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim su identifikovane i preventivno smještane u samoizolaciju. Njihovo stanje uz periodično uzorkovanje će se pratiti u narednim danima dok se dalje epidemiološko istraživanje nastavlja”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je od poslednjeg presjeka laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore završio analizu 164 uzoraka.

“Na osnovu rezultata utvrđeno je da su se opravila dva slučaja tako da je broj trenutno oboljelih jedan i to u Gusinju. Od početka dešavanja registrovane su ukupno 324 oboljele osobe dok je oporavljenih 314”, navodi se u saopštenju.