Connect with us

Društvo

SafeJournalists: Za novinare/ke u Crnoj Gori atmosfera postaje izuzetno opasna

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Biti novinar/ka u Crnoj Gori u poslednje vrijeme je postalo veoma opasno. Dva zadnja slučaja napada na novinare/ke koja su se dogodila istog dana, ali na različitim mjestima 22. avgusta, pokazuju samo da je novinarska profesija u ovoj zemlji potpuno ugrožena.

Prvi slučaj se dogodio u Risnu u jutarnjim časovima, uoči protesta na Cetinju. Tada je jedan čovjek vrijeđao novinarku Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore, Tamaru Nikčević. Nikčević je poznata kao kritičarka ove crkve i često je na meti uvreda zbog njenog rada.

Drugi slučaj napada se dogodio ekipi TV Vijesti tokom protesta na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve. Novinarka Ljubica Milićević i kamerman Drago Matović su spriječeni da obavljaju svoj posao, jer je grupa mlađih muškaraca ometala prenos uživo. Oni su vrijeđali novinarku i kamermana i govorili im da ne mogu da izvještavaju sa protesta, a neki su čak i dodirivali kameru.

Kamerman TV Vijesti je fizički napadnut i prošle godine, a novinarka Tamara Nikčević je bila na meti uvreda zbog ličnih stavova.

Potpredsjednik Sindikata Medija Crne Gore, Radomir Kračković je rekao da “anticivilizacijsko ometanje i vrijeđanje ekipe Televizije Vijesti, pokazuju da su mediji koji profesionalno i objektivno izvještavaju i dalje na meti ostrašćenih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crnu Goru”. Dodao je i to da su “uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan pokazatelj da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje”.

„SMCG i mreža SafeJournalists od početka godine upozoravaju da, zbog usijane društveno-političke situacije u zemlji, najviše stradaju novinari/ke i medijski radnici/ce i to iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama. Gotovo da nema protesta ili većeg okupljanja na kojem ne dođe do nekog incidenta ili napada na novinare/ke. S obzirom da nas i u narednom periodu vjerovatno čekaju slična okupljanja, jasno je da raste već ionako ogroman rizik za medijske radnike/ce koji će izvještavati sa tih događaja”, rekao je on.

Mreža SafeJournalist izražava zabrinutost za članove novinarske profesije koji svoj posao rade posvećeno i pošteno. Zabrinuti smo zbog napada na novinare/ke koji se u Crnoj Gori sve češće događaju, ali smo takođe zabrinuti i zbog sve većeg jaza koji se stvara u toj zemlji.

Mreža SafeJournalists traži od Vlade i Skupštine Crne Gore da hitno preuzmu korake za usvajanje inicijative 9 nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija Crne Gore, kojom bi se, između ostalog, i sprečavanje novinara/ki u vršenju profesionalnog zadatka, tretiralo kao krivično djelo.

Takođe apelujemo na nadležne u Crnoj Gori da obezbjede veću zaštitu novinarima/kama tokom protesta i velikih skupova, te da im obezbjede uslove za slobodno izvještavanje, posebno na Cetinju u prvim danima septembra.

O oba napada obavijestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skloplje – Zagreb, 24.08.2021.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara BHN

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije