Connect with us

Društvo

Sjutra otvaranje izložbe polaznika škole crtanja i vajanja

U galeriji JU Umjetnička kolonija Danilovgrad još od 1996 godine organizuje se programska aktivnost škola crtanja , slikanja i vajanja. U početku su se pripremali kandidati za prijemne ispite za srednje umjetničke škole kao i za fakultete likovnih umjetnosti.

Kako nam je kazao Velibor Pavićević, Umjetnički direktor Umjetničke kolonije, kasnije su organizovani časovi i za djecu od prvog do završnih razreda Osnovne škole. Prema riječima Pavićevića mnogi naši savremeni likovni umjetnici i pedagozi počeli su svoje prve stvaralačke korake u ovoj školi. U kreativnom ambijentu kojem vizuelno doprinose monumentalne forme skulptura u dvorištu kolonije polaznici su mogli da osjete kako izgleda svijet kreativnosti i likovnog stvaralastva, nastavlja Pavićević i ističe da je Kolonija j upravo ovim programom doprinijela da gradjani imaju u vidu ovu instituciju kao mjesto gdje se podstiće kreativnost i otkrivanje talenata kod mladih ljudi. Osim ovog karaktera skole djeca imaju priliku da se druze i sticu iskustva na drugaciji način u odnosu na klasičnu skolu. Tu su uvijek prisutna i mala predavanja vezana i za druge teme iz istorije umjetnosti kao i iz drugih oblasti kulture.

U tom smislu djeca dobijaju i dodatni sadrzaj koji im moze koristiti kasnije i u odabiru srednje škole ili fakulteta. U glavnom najveca potvrda kvaliteta ovih casova je i cinjenica da djeca sa nestrpljenjem iscekuju pocetak ove skole a redovno posjecuju koloniju i tokom godine, zaključuje Pavićević i najavljuje  izložbu radova polaznika škole koja će biti otvorena sjutra, u četvrtak 15. juna, u 18 časova. Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović. Izložba će trajati nedelju dana.

Ove godine školu je pohađalo 55 polaznika i svake godine postoji veće interesovanje.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Rukovodstvo Opštine posjetilo MZ Mosori, najavljena podrška

Predsjednik i potpredsjednik Opštine Aleksandar Grgurović i Bojan Pavićević posjetili su MZ Mosori i tom prilikom se neposrednije upoznali sa funkcionisanjem ove mjesne zajednice. Mještani su ovom prilikom izložili rukovodstvu Opštine probleme i izazove sa kojima se suočavaju mještani ovog kraja, stoji u saopštenju na sajtu Opštine Danilovgrad.

Već decenijama zapostavljan kraj suočava se sa problemima koji se tiču osnovnih životnih potreba. Kraj ne samo da je bogat istorijom, već i svim drugim resursima koji zaslužuju da budu valorizovani na najbolji način predočili su iz Mjesne zajednice rukovodstvu. Vjerski objekti, istorija, istorijske ličnosti, kulturni spomenici, plodno zemljište, poljoprivredni potencijal ne zaslužuju da budu zapostavljeni, kazali su mještani.

Između ostalog, Grgurović i Pavićević su istakli da će se trud Opštine usmjeriti ka rešavanju ovih problema po prioritetima. Vodosnadbijevanje i putna infrastruktura su problemi koji će biti rešavani u narednom periodu shodno finansijskim mogućnostima Opštine.

Prisutni su istakli da ne pamte kada ih je posjetilo rukovodstvo Opštine i da im to uliva nadu da će ovo mjesto zasijati nekadašnjim sjajem. Nadaju se da će poboljšanjem uslova života ponovo okupiti brojna domaćinstva, pa će samim tim i obrazovne ustanove ponovo biti u funkciji.

Grgurović i Pavićević obišli su puteve u ovom kraju kao i izvor koje će predstavljati bazu za rešavanje problema vodosnadbijevanja. Obišli su i zapuštene putne pravce čijom bi se sanacijom poboljšali uslovi za bavljenje poljoprivredom, zaključuje se u saopštenju na sajtu Opštine.

Nastavite čitanje

Društvo

Dvorište Dnevnog centra obogaćeno skulpturom iz Umjetničke kolonije

Skulptura poznatog vajara Rada Vilotijevića iz SAD-a „I love Montenegro“ koja je svojevremeno nastala u Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu, od danas će krasiti dvorište JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Danilovgradu“.

Plan razmještanja skulptura po kojem je već odavno trebalo da bude postavljena ispred ove značajne institucije u našem gradu, konačno je realizovan u prisustvu novog v.d. poslovnog direktora JU „Umjetnička Kolonija“ Andrije Radulovića i v.d. direktorice Marije Bajčete JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ i ostalih zaposlenih u ove dvije institucije.

 

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Opština Danilovgrad (@opstinadanilovgrad)

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije