Naslovna - Novosti - Društvo - Škola umjetničke kritike: “Gledaj, misli, piši”

Škola umjetničke kritike: “Gledaj, misli, piši”

Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i ove godine organizuje školu umjetničke kritike “Gledaj, misli, piši” namijenjenu učenicima srednjih škola. Škola je dio edukativnog programa Narodnog muzeja čiji je cilj upoznavanje srednjoškolaca sa profesijama koje učestvuju u kreiranju programskog života u muzeju i u oblasti vizuelnih umjetnosti.

U projekat su uključene Cetinjska gimnazija, Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, Gimnazija “Niko Rolović” iz Bara i Srednja likovna škola “Petar Lubarda” sa Cetinja.

Kustosi Narodnog muzeja posjetili su škole i održali predavanja polaznicima, a učenici su, u petak 29.novembra, obišli Narodni muzej Crne Gore gdje su imali prilike vidjeti postavke aktuelnih izložbi uz stručno vođenje kustosa.

Naredna faza projekta podrazumijeva pisanje radova na odabrane teme uz mentorsko savjetovanje kustosa muzeja i profesora škola. Tri najbolja teksta biće nagrađena.

Ovaj vid edukacije pomaže u sticanju kompleksnijeg uvida u razumijevanje i posmatranje umjetnosti, razvija znanje i interesovanje mladih i kreira buduću umjetničku publiku koja ć́e moć́i da prati muzejske programe na adekvatan način.

Program edukacije Narodnog muzeja ima za cilj jačanje veza između muzeja i publike. Ponuđenim programima teži se ka stvaranju nove umjetničke publike, razvoju komunikacije sa postojećom, uvođenje u muzejske aktivnosti različitih starosnih grupa te podizanju opšteg kvaliteta života u zajednici.

Učenike su kroz školu umjetničke kritike vodili kustosi Umjetničkog muzeja: Natalija Vujošević, Ana Ivanović i Miloš Marjanović.

Takođe pogledajte

Servisne informacije

I sjutra bez struje

Servisne informacije 12.decembar Obavještenje o planiranim prekidima za 12. decembar Zbog planiranih radova na mreži, …

zakon o radu crna gora

Autonomni građanski pokret: 30 amandmana na Predlog zakona o radu

U saradnji i na inicijativu Autonomnog građanskog pokreta nezavisna poslanica Anka Vukićević parlamentu će podnijeti …

Оставите одговор

%d bloggers like this: