Connect with us

Kuliranje

Smijehom obilježili značajan jubilej

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prva nagrada za satiričnu priču dodjeljuje se Draganu Vugdeliću iz Podgorice. Prva nagrada za aforizam dodjeljuje se Nešku M. Iliću iz Požege, dok je najbolja knjiga satire između dva festivala knjiga „Bestežinsko stanje”, autora Vladislava Vlahovića

Dvadeseti jubilarni Crnogorski festival humora, satire i karikature upriličen je pred prepunom salom danilovgradskog Centra za kulturu. Brojna publika u Danilovgradu obasipala je iskrenim smijehom i aplauzima učesnike ove manifestacije koju su organizovali Kulturno-informativni centar „Bijeli Pavle”, u saradnji sa Centrom za kulturu, uz podršku Opštine Danilovgrad.
Veče je počelo Pjesmom Danilovgradu koju je na radost publike izveo kantautor Marinko Pavićević.
-Evo 20 godina je iza nas, 20 godina druženja i prijateljstva, smijeha, dolazaka u grad koji obilježava 150 godina – kazao je, između ostalog, Dragan Mitov Đurović, moderator večeri, ističući da je ovo festivalsko veče ujedno i veče sjećanja na raniji dvodecenijski rad, na prve goste, prve učesnike… On je, između ostalog, istakao i da je „Danilovgrad istinski most među gradovima”. Đurović je najavio i da će naredne godine u ovo doba izaći i monografija o Festivalu.
Takođe, publici se obratila i predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević koja je u ime Opštine čestitala jubilej Festivala.
-Vaš značajni jubilej obilježavamo u godini našeg jubileja – 150 godina od postanja našeg grada. Na ovaj način želim da se zahvalim organizatorima Festivala svih ovih godina kao i svim učesnicima iz svih republika naše divne Jugoslavije, koji su bili gosti u našem lijepom gradu. Ovo je prilika da zahvalim Udruženju „Bijeli Pavle” na ovako lijepim skupovima koje svake godine poklanjaju našem gradu – kazala je, između ostalog, Zorica Kovačević.
U ime žirija ovogodišnjeg festivala (članovi mr Željko Rutović, dr Mirko Jakovljević i Mirsad Rastoder) koji je odlučivao o nagradama u više kategorija, obratio se Mirsad Rastoder.
-Prva nagrada za satiričnu priču dodjeljuje se Draganu Vugdeliću iz Podgorice. Prva nagrada za aforizam dodjeljuje se Nešku M. Iliću iz Požege, dok je najbolja knjiga satire između dva festivala knjiga „Bestežinsko stanje”, autora Vladislava Vlahovića.
Druga nagrada za priču pripala je Nikici Božanoviću, dok je treća pripala je Ratku Brkoviću.
Druga nagrada za aforizam pripala je Igoru Damjanoviću, dok je treću dobio Velizar Radonjić.
Takođe, žiri u sastavu Darko Drljević, Bojan Brajović i Čedo Vuković za najbolju karikaturu proglasio je rad Vjekoslava Bojata iz Podgorice. Uručena su i priznanja prijateljima Festivala, osnivačima, pojedincima, institucijama, predstavnicima medijskih kuća, dugogodišnjim učesnicima…
Poznati glumac, muzičar i dječiji pisac Radojica Stanković, alijas Šanta Panta, izveo je dvije pjesme Miladina Šobića koje su natjerale publiku da zapjeva zajedno sa njim.
Aforizme, viceve, satirične pjesme i priče govorili su, između ostalih: Savo Martinović, Luka Lagator, Darko Drljević, Vladislav Vlahović, Dragan Sklender Pele, Milica Papović Aranitović, prof. dr Dragan Koprivica, Dragan Vugdelić, Slavka Klikovac, Ljubomir Bulatović i drugi… A.Ć.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Program rada JU Centar za kulturu Danilovgrad za 2021. godinu

Published

on

By

Centar za kulturu Danilovgrad organizuje izložbu Nataše Đurović

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Centar za kulturu je svoj Program rada za 2021. godinu, zbog aktuelne epidemiološke situacije u Crnoj Gori i svijetu planirao sa fleksibilnim okvirima, prilagodljivim budućim epidemiološkim prilikama u Crnoj Gori.

Planirani program organizovaće se u skladu sa epidemiološkim prilikama i zavisiće od opredijeljenih sredstava Osnivača odnosno opštine Danilovgrad.

Kako stoji u Programu rada za 2021. godinu Centar za kulturu kao ustanova od posebnog značaja u 2021. godini nastojaće da svoj rad definiše kroz već utvrđene programske djelatnosti obrazovnog i kulturnog karaktera. Ovo se planira učiniti kroz književne večeri, pozorišnu djelatnost, likovnu djelatnost, organizacije manifestacija, festivala, filmske i muzičke djelatnosti, organizovanje koncerata, humanitarne programe, izdavačku djelatnost. Najavljena je saradnja i sa novoosnovanim Omladinskim servisom kao i individualne i organizovane posjete.

IZ Centra za kulturu su najavili dodatnu afirmaciju ljetnje scene na obali Zete kao i galerijski prostor na Rsojevici koji bi bio korišten kao prostor za probe škola folklora, glume i savremenog plesa.

Saradnja sa NVO u oblasti kulture, usluge zainteresovanih subjekata, saradnja sa obrazovnim institucijama, edukacija mladih i podrška prilikom organizovanja njihovih programa u prostorijama Centra za kulturu, Muzeja dio su najavljenog programa ove institucije.

Promocija aktivnosti Centra za kulturu će se ostvariti putem uključivanja u savremene načine komunikacije i informisanja, interakcija sa postojećom i potencijalnom publikome putem društvenih mreža (Facebook i Instagram). Osim toga za promociju Centra za kulturu, najavu programa i praćenje kulturnih zbivanja planiraju se koristiti i drugi oblici oglašavanja: pozivnice, plakati, oglašavanje na reklamnim prostorima Centra, Opštine, putem Radio Danilovgrada, putem elektronskih medija kao i kroz objekat.

NASTAVI SA ČITANJEM

Kuliranje

Počeo Moj online filmski festival putem kojeg možete besplatno gledati 65 flmova od 27. Marta do 10. Aprila

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Mjere zaštite usled  pandemije COVID-19 efektivno su zatvorile bioskope do daljeg. Ipak, to ne znači da publika mora da ostane uskraćena za aktuelne filmove, naprotiv. Distributerska kuća MCF organizuje festival „Moj OFF” (Online filmski festival) koji će moći da se besplatno prati iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore od 27. marta do 10. aprila na stranici  http://mojoff.net/.

Na programu je čak 65 filmova, klasičnih i aktuelnih, što igranih, što dokumentarnih. Među ponuđenim naslovima je širok asortiman filmova. Sa jedne strane su ostvarenja nagrađivana na velikim filmskim festivalima tokom poslednjih nekoliko godina (kao što je domaći FEST ili slavni festival u Kanu). Sa druge strane su, pak, filmovi namenjeni mlađim uzrastima – deci i tinejdžerima. Ostvarenja koja će moći da se pogledaju pokrivaju širok spektar svetskih produkcija i tematski su podeljeni u pet programskih celina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, i Viđeno neviđeno.

Festival „Moj OFF” traje petnaest dana, i kao što je slučaj kod „fizičkih” festivala ima tačan program sa fiksnom satnicom – to znači da svaki film može da se pogleda samo tačnog dana u tačno vreme. Tokom većine dana na programu će biti pet filmova, sa projekcijama na svaka tri sata od 9 časova ujutro do 21 uveče. Tačnu programsku šemu možete da preuzmete  na zvaničnom sajtu festivala gde će,  moći da se prati festivalski program.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

(skrs)

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije