U organizaciji JU Muzeji i galerije Nikšić i Fondacije „Petar Lubarda“ u Galeriji Nikola I otvorena izložba radova učesnika hepeninga „Lubarda: Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji“, održan povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Prezentovan rad i učenika danilovgradske Gimnazije.

Razne forme iskaza – 150 radova u gvašu, temperi i olovci i bojama za tekstil nastali su u okviru radionice povodom hepeninga:“Lubarda: Ja sam ja i slkam svijet po svojoj volji“.

Postavku prati i 60 fotografija na kojima je prezentovan proces rada mališana iz vrtića „Neven“, „Pčelica“, „Sunce“, „Kosovka djevojka“, potom učenika osnovnih škola „Luka „Simonović“, „Ratko Žarić“, „Braća Ribar“, „Braća Labudović“, „Mileva Lajović Lalatović“, „Ivan Vušović“, „Jagoš Kontić“, „Milija Nikčević“, „Dušan Đukanović“, „Radoje Čizmović“, „Dušan Bojović“. U ovom projektu učešće su uzeli i JU Gimnazija „Stojan Cerović“, JU Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ – Cetinje, JU Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ Danilovgrad, JU Srednja mješovita škola, „Ivan Goran Kovačić“ – Herceg Novi i srednjoškolci iz JU Obrazovni centar Plužine. Jedan od ciljeva Fondacije Petar Lubarda je oživljavanje sjećanja na čuvenog slikara i približavanje njegovog djela mladim generacijama.

„Kroz naše manifestacije Lubarda je ušao u kolektivno sjećanje, ljudi se ponovo susreću sa njegovim stvaralaštvom, ali i novim tumačenjima i novim aspektima gledanja. Nikola Tesla je rekao da imamo dva oka – jedno zemaljsko, a jedno duhovno. Treba nastojati da ta dva oka postanu jedno. U ovoj izložbi vidimo to oko koje je gledalo i ono koje je sa osjećanjima stvaralo svoju umjetnost, svoju slobodu i svoju volju. Čestitam mladim stvaraocima“, kazala Đina Lazar, predsjednica Fondacije Lubarda koja je i otvorila izložbu.

Lubardini motivi su više nego prepoznatljivi, a mališani predškolskog uzrasta, osnovci i srednjoškolci uspjeli su u zadatku da na svoj način, na raznim materijalima, ožive sjećanje na crnogorskog i evropskog umjetnika.

„Svuda oko nas se mogu prepoznati Lubardini motivi i simboli: konji, guslari, pejazaži Crne Gore, jezera, jutra koje su ovi mladi talenti kroz igru boja i oblika svojom stvaralačkom energijom predstavili na originalan način dajući tim istim simbolima svoj pečat. Beskrajna kamena prostranstva, plava i ljubičasta brda, hiljadu boja jutra, pokazuju univerzalnu sliku kosmosa i jednu novu dimenziju. Nadamo se da ćemo se ponovo družiti inspirisani Lubardom i da će ovaj događaj biti samo jedan u nizu sličnih“, kazala je, uz ostalo, Marija Lazarević, profesorica umjetnosti u Gimnaziji Stojan Cerović“.

Maturanti Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ Danilovgrad izveli su igrokaz „Dva Petra“ po tekstu profesorice maternjeg Nade Bojović i direktorice Nataše Latković.

„Vanvremenskim susretom, koji se nikada nije desio, razgovorom Petara I Petrovića Njegoša i Petra Lubarde upoređujemo život i odvijanje u pojedinim vremenski različitim segmentima crnogorskog društva. Kroz igrokaz, donekle, ukazujemo na problematiku mladih u današnjem vrijemenu“, kazao je Petar Backović, maturant Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“.

Izložba „Lubarda: Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji“, doprinos mladih u misiji očuvanja crnogorske kulturne baštine, u okviru Septembarskih dana Nikšić 2019. i programa Nikšićka kulturna scena, organizovali su JU Muzeji i galerije Nikšić i Fondacija „Lubarda“.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •