Bum u stanogradnji u Crnoj Gori je pri kraju. Gradiće se manje stanova a to se može odraziti i na cijenu, koja je u trećem kvartalu bila 1.122 eura.

Cijena u komercijalnoj prodaji bila je 1.226 eura, ali je, kažu, zahvaljujući manjem broj prodatih stanova preko sindikalnih i stambenih fondova solidarnosti, gdje je cijena bila 663 eura po kvadratu, ukupna prosječna, nešto niža, pišu “Vijesti”.

U Danilovgradu prosječna cijena u komercijalnoj prodaji iznosila je 660 eura po kvadratu.

Prodaje stanova iz solidarne izgradnje bilo je samo u Podgorici, navodi list, i to po cijeni od 663 eura po kvadratu.

U primorskim opštinama prosječni kvadrat je vrijedio 1.365 eura, u središnjem regionu bez glavnog grada (Nikšić, Cetinje, Danilovgrad i Tuzi) prosječna cijena bila je 660 eura, a na sjeveru 676 eura po kvadratu.

Izgradnja stambenih zgrada u Crnoj Gori je sada na vrhuncu, ali bi uskoro moglo da dođe do značajnog pada, pokazuju podaci Uprave za statistiku – Monstat, o broju izdatih građevinskih dozvola i predatih prijava radova.

Sada se u Crnoj Gori u raznim fazama gradnje nalazi više od četiri hiljade stanova, za koje su većinom građevinske dozvole izdate krajem 2017. godine, ali je u 2018. a naročito u 2019. kako navodi list, došlo do značajnog pada broja građevinskih dozvola i prijava radova, kao i broja stanova na koje se te prijave odnose.

GRADNJA JOŠ OVE GODINE

Na početku 2018. godine, pozivajući se na grafikon Monstata, dolazi do velikog pada broja građevinskih dozvola i predatih prijava radova u stambenoj gradnji, koji se kasnije malo oporavlja, ali je, kako dalje navode, jasna i vidljiva tendencija pada koja traje godinu i po. Kako se u praksi najčešće dešava da građevinski radovi počinju i godinu nakon dobijanja dozvole, a da sama gradnja traje godinu ili godinu i po, pad broja novoizgrađenih stanova, navode, mogao bi se očekivati krajem ove, ili početkom naredne godine.

Prema podacima Monstata, u 2014, 2015. i 2016. godini izdate građevinske dozvole odnosile su na izgradnju po oko tri hiljade stanova godišnje, da bi u 2017. godini došlo do velikog rasta pa je izdato građevinskih dozvola za 4.439 stanova.

U 2018. godini predato je građevinskih dozvola i prijava radova za 2.339 stanova, a za devet mjeseci 2019. prijavljena je gradnja ukupno 1.030 stanova.

Početkom 2018. godine stupio je na snagu novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se ukidaju građevinske dozvole, osim za složene građevinske objekte, a stambeni objekti se grade uz prijavu radova i izjavu revidenta.

To nije, dodaje list, uticalo na statističke podatke o broju stanova koji su u planu za izgradnju, jer se podaci koji su ranije novođeni u dokumentima za građevinsku dozvolu sada nalaze u prijavama gradnje.

Donošenjem novog Zakona, nadležnost građevinskih dozvola, odnosno prijave radova, u potpunosti je prešla u nadležnost Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U trećem kvartalu 2019. godine, (jul, avgust, septembar) u Crnoj Gori su izdate 44 građevinske dozvole i prijave radova, za izgradnju ukupno 233 stana.

U istom periodu 2017. godine izdate su 262 građevinske dozvole za ukupno 1.508 stanova, što je smanjenje, kako piše list, od 85 odsto.

Prema pisanju “Vijesti” iz Ministarstva održivog razvoja i turizma im nisu odgovorili na pitanja šta je razlog za ovaj, kako navode, pad broja izdatih dozvola i prijava radova u stanogradnji i kako to komentarišu.

Vijesti