Connect with us

Društvo

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore, uz preporuke da se primaju samo pacijenti sa hitnim stanjima.

Portal stomatologija.me je razgovarao sa doktorima koji su  u prethodnom periodu bili dežurni.

Svi su bili jedinstveni u stavu da se pacijentu mora izaći u susret, na to ih obavezuje Hipokratova zakletva, ali ih mole da ne dolaze u ordinaciju bez prijeke potrebe.

 

Foto: dentaldepartures.com

Razlog za to je što nemaju adekvatnu zaštitu (maske, rukavice, odijela…), kao i da ne znaju ko im dolazi u ordinaciju (da li ima virus ili ne) i da ima često i zloupotrebe.

Kada su dežurstva u pitanju, doktorka Boba Kostić je u noćnoj smjeni imala 10 intervencija i preko 20 telefonskih poziva. Doktorka Maja Terzić je u Podgorici, za noćno dežurstvo imala čak 23 pacijenta.

U ordinaciji Cerović je za osam sati rada bilo 14 pacijenata i veliki broj telefonskih poziva. Bonadent je u periodu od 8 do 15 sati imao 13 pacijenata i 10 poziva. Ordinacija Dentalex je imala 40 poziva i 15 intervencija.

Doktor Aleksandar Velkovski je naveo da su svi pacijenti uredno zbrinuti, ali je apelovao da zbog novonastale situacije dolaze pacijenti kojima je zaista potrebna hitna intervencija.

Doktorka iz ordinacije Dijana iz Golubovaca je imala 10-12 pacijenata i tri, četiri poziva.

U Tivtu je u ordinaciju Mirković došlo pet acijenata, a uz to je bilo i šest telefonskih poziva. Kada je Budva u pitanju, doktorka Željka Krivokapić je za osam sati rada, imala devet pacijenata i oko 15-tak poziva.

Foto: jan-pro.com

Ordinacije Llolla dent i Valdent iz Ulcinja su imale 12-15 pacijenata, kojima je bila potrebna pomoć, kao i preko 15 poziva. I u Baru su stomatolozi imali posla.

Doktorka Marija Čanak (ordinacija Dr Čanak) je dnevno imala pet pacijenata kojima je bila potrebna hitna intervencija, kao i desetak telefonskih konsultacija.

Njega koleginica Sanela Zeković je imala pet intervencija kod pacijenata čija su stanja to zahtijevala, a uz to je imala i desetak koji su preko telefona tražili savjet.

U Bijelom Polju je doktorka Amela Šehović Medenica iz ordinacije „Family dentist“ imala 25 pacijenata kojima je pružili pomoć za osam sati rada, kao i 15- tak poziva. U ordinaciji Bašić iz Plava su intervenisali četiri, pet puta i isto toliko su imali telefonskih poziva.

Za osam sati rada, ordinacija Vita Dent (Pljevlja) je imala pet intervencija i tri, četiri telefonska poziva…

Foto: dentalnews.com

Stomatolozi su, na kraju, zamolili pacijente da saradnja bude kooperativna i da ih, prije dolaska u ordinaciju, kontaktiraju telefonom i saopšte im kakav problem imaju.

Nakon toga dobiće savjet, koji treba da slušaju, da li je potrebna intervencija ili problem mogu riješiti uz pomoć lijekova, koji će im oni prepisati.

Intervencija je krajnja mjera, a pacijenti sa otokom se, u većini slučajeva, upućuju u Klinički centar Crne Gore.

Uputili su i apel Stomatološkoj komori Crne Gore i Ministarstvu zdravlja Crne Gore da im se obezbijedi određena količina zaštitne opreme.

Društvo

Otvoren tender za Martinićki put

Nakon radova na asfaltiranju saobraćajnice i ispred Osnovne škole “Vuko Jovović” danas je Opština Danilovgrad otvorila tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju puta Pažići – Spuž -Stologlav.

“Priča o Martinićkom putu na zadovoljstvo najviše mještana tog kraja ulazi u završnu fazu.”, saopštio je na zvaničnoj Facebook stranici predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar grgurović.

Obezbeđivanje sredstava za eksproprijaciju bez dodatnog zaduživanja u iznosu od 240.000 eura, izrada novog projekta, revizija, raskid ugovora sa Gradnjom promet, obezbjeđivanje 5.9 miliona za radove iz Kapitalnog budžeta države, danas su zaokruženi otvaranjem tendera za izvodjaca radova na putu, naveo je predsjednik Opštine na Facebook-u.

Novim projektom, duzine 8.6km, predviđen je trotoar sa jedne strane, u dijelu puta GUR Spuž, trotoar će biti sa obje strane puta. Takođe su predviđena autobuska stajališta.

Podloga će u određenim djelovima puta u potpunosti morati biti izmijenjena zbog močvarnih karakteristika zemljišta, navodi se dalje u objavi i podjseća da će vrijednost radova prema revidovanom Glavnom projektu iznosi 5.741.400 € i obuhvata: saobraćaj, hidrotehniku, konstrukciju, signalizaciju i uz to elaborat zaštite od požara.

Novčana sredstva potrebna za realizaciju projekta u vrijednosti od 5,9 miliona eura za izvođenje radova i licencirani nadzor su obezbijeđeni amandmanom na tehnički rebalans budžeta koji je pisao naš poslanik i sugrađanin Darko Dragović. Amandman je usvojen od strane parlamentarne većine.

Na ovaj način smo uspjeli da zajedničkim djelovanjem obezbijedimo poslednji i najvazniji uslov neophodan za otvaranje tendera za izbor izvođača, naveo je Grgurović na Facebook-u i istakao da upućuje zahvalnost porodici Kalezić i firmi Gradnja promet na sporazumnom raskidu ugovora sa Upravom javnih radova. U slučaju da ugovor nije bio raskinut, došlo bi do dugih sudskih sporova koji bi neminovno prolongirali otvaranje tendera za izvodjača radova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U petak dobrovoljna akcija davanja krvi

Giving blood

Klub Dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad u saradnji sa Crvenim krstom Danilovgrad, povodom Dana Opštine Danilovgrad, Nedelje Crvenog krsta i povodom 15 godina od osnivanja kluba, organizuje tradicionalnu akciju davanja krvi koja će se održati u petak, 8. decembra 2023. godine (petak), u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

Prijem gostiju i davanje krvi od 08 – 14h nakon čega će u Hotelu Zeta biti organizovao svečani ručak i dodjela zahvalnica.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije