Mitropolija crnogorsko-primorska obavijestila je urbanstičko-građevinsku inspekciju Ministarstva održivog razvoja da su predali zahtjev za legalizaciju objekta koji je ilegalno izgrađen u blizini Manastira Dajbabe, rečeno je Pobjedi iz ovog Vladinog resora.

Naveli su da je zahtjev za legalizaciju za objekat predat Sekretarijatu za planiranje prostora i uređenje prostora koji će dalje postupati, sa dokazom o predaji zahtjeva.

– Po ovom zahtjevu za legalizaciju dalje postupa i rješava Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora glavnog grada Podgorica, a shodno zakonu – saopštili su oni Pobjedi kratko.

Uprava za zaštitu kulturnih dobra, međutim, oštro je reagovala zbog pokrenutog procesa legalizacije. Iz ove ustanove kazali su za Pobjedu da je za njih neprihvatljiva legalizacija objekta koji je Srpska pravoslavna crkva izgradila u porti Manastira Dajbabe u Podgorici, jer je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i samim postulatima zaštite kulturnih dobara i očuvanja njihovih zatečenih vrijednosti.

– Pomenuti nelegalni objekat ne može biti u funkciji Manastira, već naprotiv, njegovom izgradnjom devalvirane su vrijednosti kulturnog dobra Manastira Dajbabe – istakli su iz Uprave.

izvor: Pobjeda