Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo ekonomije da preispita svu dokumentaciju izdatu od svih crnogorskih institucija, a za svaku lokaciju na kojoj je data koncesija za male hidroelektrane.

“Ova Vlada nastavlja praksu koju je sama uvela: nećemo davati nove koncesije za male hidroelektrane. Za ostale vidove nastavljamo praksu davanja zemljišta u zakup bez povlašćenih tarifa za proizvođače. Dakle, nema gradnje novih malih hidroelektrana, preispitujemo postojeće”, kazala je nakon sjednice ministarka ekonomije Dragica Sekulić, prenosi Portal Analitika.

Ministarka je rekla da će se iznos sredstava potrebnih za pokrivanje potrebnog iznosa, umjesto građana platiti iz budžeta a iz sredstava prikupljenih od zagađivača.

„Ovom izmjenom obezbijedili smo da tržišno poslovanje EPCG ne bude narušeno, da građani budu dijelom rasterećeni plaćanja po osnovu korišćenja obnovljivih izvora energije, a da u konačnom rezultatu prosječni računi za električnu energiju ostanu isti ili dijelom umanjeni“, kazala je Sekulić.

Vlada je donijela odluku o ukidanju naknade jedan za obnovljive izvore energije, koja će stupiti na snagu prvog juna.Kako procjenjuju u Vladi primjenom nove odluke računi će biti umanjeni od 1,5 do 5%.”Prosječan račun u 2018. je iznosio 34,36 eura što znači da će prosječan građanin koji je prosječno trošio u 2018. nakon 1. juna imati pojeftinjenje na računu od nekih 5%”, saopštila je Sekulić nakon sjednice Vlade.