Connect with us

Društvo

Zarubica: I dalje nam funkcioneri organizuju događaje bez osnovnog inventara

„Konačno se vratilo Spuško ljeto, manifestacija po kojoj je Spuž prepoznat godinama unazad. Manifestacija koja je , pored Spužana i građana iz čitave opštine Danilovgrad, imala veliki broj gostiju iz čitave Crne Gore. Spuško ljeto, pored dobre zabave, bi trebalo da privuče turiste i učini život tokom ljeta atraktivnijim, a Spuž prepoznatljivim, ali ipak se preskočila osnova“, riječi su Darka Zarubice iz Preokreta.

I dalje nam funkcioneri organizuju događaj bez osnovnog inventara: nema klupa, nema kanti sa smeće, a biljka ambrozija koja izaziva jake alergije buja na plaži koju djeca svakodnevno koriste, ističe Zarubica ukazujući na to da ove godine manifestacija ima bogatiji program sa sve otvorenim strujnim ormanom pored kojeg se igraju djeca.

Zarubica navodi da sve ovo može biti sređeno sa malo dobre volje, dobrom administracijom i par desetina hiljada eura. Tada bi imali novu kulturnu i materijalnu vrijedsnost Spuža i Danilovgrada.

Ipak, kako kaže Zarubica, za sad prolazi još jedno Spuško ljeto koje je i dalje samo sijenka nekadašnje manifestacije.

Za Zarubicu je sporno i što se nema gdje odložiti otpad i što ostali inventar nije pripremljen.

„Ako želite posjetiti ovu manifestaciju nemojte se iznenaditi što ćete morati flašu od soka ili limenku od piva da odložite privremeno u vašem rancu jer ne postoji ni jedna kanta za smeće.

Ako želite sjesti na klupu sa koje možete uživati u Zeti i muzici sa bine ispod mosta, ni to nije moguće jer su klupe kao i prošle godine i dalje polomljene. Oko njih je smeće jer organizator događaja nije mogao čak ni improvizovati kante od kartona.“, navodi Zarubica.

Kada krene predstava, ističe Zarubica, djeca se okupljaju ispred bine, a roditelji onda kreću da panično trče za njima jer je baš tu otvoreni betonski kanal koji odvodi vodu sa lokalnog izvora do rijeke Zete. Ukoliko bi dijete upalo lako bi se moglo povrijediti. Zarubica smatra da nije bilo teško zatvoriti rešetkom kanal, angažovati lokalnog stolara i popraviti klupe, postaviti tri kante za otpad i srediti strujni orman. Toliko je toga što se može popraviti sad, odmah bez velikih ulaganja, a u sklopu redovnog posla nadležnih opštinskih službi.

Da bi smo ovo promijenili, a ne pasivno čekali one koji se neće pokrenuti, jer ovo i ne vide kao problem, treba da preokrenemo dosadašnju praksu, kroz političko djelovanje konačno da rješavamo probleme jer nijesu nam prihvatljivi funkcioneri koji glume one “koji će ti završiti posao” i pri tome trošiti naše vrijeme i resurse, zaključuje Darko Zarubica iz Preokret-a.

Društvo

Potencijalno dostupna inovativna rješenja: Nove prilike za unapređenje danilovgradskog Vodovoda

Krajem prethodne nedjelje u Tivtu je održana prezentacija inovativnih rješenja u oblasti automatizacije, energetske održivosti, tretmana i upravljanja postrojenjima za pitku vodu i komunalne otpadne vode, kompanija „Greenacle“, „Beo Expert“ i „Kolektor“.

U ime Opštine Danilovgrad, prezentaciji su prisustvovali potpredsjednica Opštine, Marija Radonjić, i predsjednik Odbora direktora d.o.o. „Vodovod i kanalizacija“, Lazar Bojat.

Tom prilikom, razmatrane su mogućnosti unapređenja funkcionisanja danilovgradskog Vodovoda, primarno kroz implementaciju geografskog informacionog sistema (GIS) i satelitskog monitoringa gubitaka na mreži, kao i drugih značajnih projekata koji bi mogli biti realizovani iz sredstava EU fondova.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Đoković prisustvovao Danu opštine Gračanica

Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad Velimir Đoković prisustvovao je Danu opštine Gračanica.

Liturgijom , litijama i rezanjem slavskog kolača u Gračanici obilježen je praznik Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice, nakon čega je održana i Svečana akademija u Domu kulture.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije