Connect with us

Društvo

Grgurović na Facebooku: Završen novi glavni projekat Martinićkog puta, u toku revizija

Tokom prethodne sedmice kabinetu predsjednika Opštine Danilovgrad uputili smo niz pitanja koja se tiču Martinićkog puta. U objavi predsjednika se nalazi neki od odgovora. Ipak, očekujemo da ćemo uskoro dobiti odgovore i na pitanja koji su sve dalji koraci koji se planiraju preduzeti po pitanju projekta izgradnje Martinićkog puta i da li je dostupan projekat koji grafički može prikazati budući izgled saobraćajnice kao i nakon kojih procedura će radovi započeti.

Izrada novog idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije puta preko Martinića, koji je radila renomirana firma ” SIMM inžinjering”, je završena. U toku je revizija projektne dokumentacije.

Prethodno stoji u objavi na zvaničnoj Facebook stranici predsjednika Opštine Danilovgrad, Aleksandra Grgurovića.

Kako se dalje navodi u objavi novim projektom predviđena je izgradnja trotoara u cijeloj dužini jednom stranom, dok je u dijelu GUR Spuž trotoar predviđen sa obje strane.

Dužina trase je 8.6 km, u određenim djelovima će morati biti izmijenjena kompletna podloga.

Uz širinu kolovoza koja će biti 6m, predviđena su autobuska stajališta kao i lođe za kontejnere, stoji dalje u objavi predsjednika Opštine Danilovgrad.

Tokom projektovanja vodilo se računa o prilagođavanju trase puta uslovima na terenu. Na taj način se uspjelo da troškovi eksproprijacije budu svedeni na minimalan iznos.

Kompletan novac za eksproprijaciju je obezbijeđen i deponovan na računima MF otvorenim posebno za tu namjenu, zaključuje se u objavi.

Tokom prethodne sedmice kabinetu predsjednika Opštine Danilovgrad uputili smo niz pitanja koja se tiču Martinićkog puta. U objavi predsjednika se nalazi neki od odgovora. Ipak, očekujemo da ćemo uskoro dobiti odgovore i na pitanja koji su sve dalji koraci koji se planiraju preduzeti po pitanju projekta izgradnje Martinićkog puta i da li je dostupan projekat koji grafički može prikazati budući izgled saobraćajnice kao i nakon kojih procedura će radovi započeti.

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije