Connect with us

Društvo

Grgurović na Facebooku: Završen novi glavni projekat Martinićkog puta, u toku revizija

Tokom prethodne sedmice kabinetu predsjednika Opštine Danilovgrad uputili smo niz pitanja koja se tiču Martinićkog puta. U objavi predsjednika se nalazi neki od odgovora. Ipak, očekujemo da ćemo uskoro dobiti odgovore i na pitanja koji su sve dalji koraci koji se planiraju preduzeti po pitanju projekta izgradnje Martinićkog puta i da li je dostupan projekat koji grafički može prikazati budući izgled saobraćajnice kao i nakon kojih procedura će radovi započeti.

Objavljeno

on

Izrada novog idejnog rješenja i glavnog projekta rekonstrukcije puta preko Martinića, koji je radila renomirana firma ” SIMM inžinjering”, je završena. U toku je revizija projektne dokumentacije.

Prethodno stoji u objavi na zvaničnoj Facebook stranici predsjednika Opštine Danilovgrad, Aleksandra Grgurovića.

Kako se dalje navodi u objavi novim projektom predviđena je izgradnja trotoara u cijeloj dužini jednom stranom, dok je u dijelu GUR Spuž trotoar predviđen sa obje strane.

Dužina trase je 8.6 km, u određenim djelovima će morati biti izmijenjena kompletna podloga.

Uz širinu kolovoza koja će biti 6m, predviđena su autobuska stajališta kao i lođe za kontejnere, stoji dalje u objavi predsjednika Opštine Danilovgrad.

Tokom projektovanja vodilo se računa o prilagođavanju trase puta uslovima na terenu. Na taj način se uspjelo da troškovi eksproprijacije budu svedeni na minimalan iznos.

Kompletan novac za eksproprijaciju je obezbijeđen i deponovan na računima MF otvorenim posebno za tu namjenu, zaključuje se u objavi.

Tokom prethodne sedmice kabinetu predsjednika Opštine Danilovgrad uputili smo niz pitanja koja se tiču Martinićkog puta. U objavi predsjednika se nalazi neki od odgovora. Ipak, očekujemo da ćemo uskoro dobiti odgovore i na pitanja koji su sve dalji koraci koji se planiraju preduzeti po pitanju projekta izgradnje Martinićkog puta i da li je dostupan projekat koji grafički može prikazati budući izgled saobraćajnice kao i nakon kojih procedura će radovi započeti.

Društvo

Prošle noći otvorena manifestacija Spuško ljeto

Objavljeno

on

By

Na otvaranju Spuškog ljeta nastupili su Talija bend, Igor Mitrović i Nikola Kalezić.

Organizatori su kazali da je pred nama uzbudljivo i zanimljivo ljeto, koje će mještane Spuža zadržati u svom mjestu tokom julskih dana, ali i privući posjetioce iz ostalih opština.

U narednim danima biće organizovana sportska takmičenja, ali i bogat kulturno zabavni program za sve uzraste.

Nastavite čitanje

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije