Connect with us

Društvo

Počela popravka puta ka Gostilju

Mještani Gostilja i vlasnici imanja prethodnih dana su na terenu pripremali put za njegovu popravku. 

Objavljeno

on

Kako nam je kazao Gojko Milačić, Opština Danilovgrad obezbijedila je potreban asfalt dok su mještani pripremili put za sanaciju i izvršili ugradnju asfalta.

Ovo je samo jedna od akcija saradnje lokalne samouprave i stanovništva gdje zajedničkim naporima na terenu se ostvaruju opipljive promjene.

Uz novu organizaciju rada Savjeta mjesnih zajednica dosadašnje prakse privilegovanih pojedinaca polako iščezavaju. Da li će i koliko dugo se zadržati ta praksa, ostaje da vidimo.

Advertisement

Društvo

Kvadratura kruga: Život bez ljudi

Objavljeno

on

By

Na planini Prekornici, koja se uzdiže iznad bjelopavlićke ravnice i manastira Ostrog, već godinama živi sam Nikola Pavićević. Daleko od ljudi, daleko od puta, daleko od civilizacije. Nikola nema ni struju, ni televizor, ni telefon.

Posle nekoliko porodičnih tragedija, Nikola se povukao u sebe i sklonio od ljudi na svoj katun na planini Prekornici, čiji je najviši vrh 1 920 metara. Iako živi kao samotnjak i pustinjak, iako je doživeo mnoga razočaranja u ljude, Nikola ih se nije odrekao. Jedino želi da zaboravi ljude koji su ga prevarlili, a to su trgovci stokom, kojima je Nikola davao jagnjad i ovce na veresiju i koji su mu ostali dužni više od 150 000 evra.

Nikola je odrastao u porodici u kojoj su reč i obraz bili svetinja, pa ne može da prihvati novo vreme, niti da se navikne na ljude koje je iznedrilo to vreme.

Nikola se navikao na surove uslove života i na planinu Prekornicu sa kojom se srodio, poštujući zakone prirode. One ljudske zakone, ne priznaje, kao ni mnogi Bjelopavlići, još od vremena kada se crnogorski vladar knjaz Danilo ogrešio prema Nikolinom bratstvu Pavićevići i plemenu Bjelopavići.

Tačno pre 170 godina, na Svete Trojice, 30. maja 1854. godine, nakon liturgije i narodnog sabora kod manastira Ostrog, knjaz Danilo je tražio da mu Bjelopavlići dovedu trideset najlepših devojaka i žena da igraju kolo za njega i njegove perjanike. Ne sluteći šta vladar sprema, Bjelopavlići su ga poslušali. Knjaz Danilo je bacio oko na Danicu Pavićević, udatu za sveštenika Punišu, koja je važila za najlepšu ženu u Bjelopavlićima. Knjaz je silovao Danicu, a njegovi perjanici obeščastili su na tom svetom mestu preostalih 30 devojaka i žena iz Bjelopavlića. Taj sramni čin crnogorskog vladara doveo je do oružane pobune Bjelopavlića, koju je knjaz Danilo, u krvi ugušio.

Braneći čast svoje sestre Danice i obraz plemena Bjelopavlići, Todor Kadić je ubio crnogorskog knjaza u Kotoru 31. jula 1860. godine.

Ubistvo knjaza Danila nije platio samo Todor već svi Kadići. Neki su pobijeni, neki popaljeni i opljačkani i prognani. Danilov naslednik knjaz Nikola, doneo je odluku da niko od Kadića ne može ostati u granicama Crne Gore, dok je svijeta i vijeka.

Urednik: Branko Stanković

Snimatelj: Aleksandar Agbaba

Montaža: Marija Baronijan Šašić

Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima.

Label and copyright: Radio-televizija Srbije
Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

Nastavite čitanje

Društvo

Grgurović zadovoljan kako teku projekti u Danilovgradu

Objavljeno

on

By

Predsjednik opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović, zadovoljan je, kako kaže, progresivnim pristupom rešavanju hroničnih problema grada.

-U Danilovgradu se trenutno odvija značajan infrastrukturni zamah, a radovi uspješno teku na četiri projekta. U toku je realizacija jednog od najznačajnijih projekata u našem gradu – rekonstrukcija Martinićkog puta. Nedavno su počeli radovi i u najprometnijoj gradskoj saobraćajnici, Ulici Lazara Đurovića. Pored toga, aktivno se radi na obnovi fasada, a u toku je i izgradnja parka u Pažićima, napisao je na društvenoj mreži Facebook prvi čovjek opštine.

Ovi projekti, kako ističe, ključni su za unapređenje kvaliteta života građana. Modernizacija saobraćajnica i infrastrukture poboljšaće svakodnevnu mobilnost i sigurnost, dok izgradnja novih stambeno-poslovnih objekata stvara bolje uslove za život i rad. Uređenje zelenih površina i zona za sport i rekreaciju doprinosi zdravijem i ljepšem okruženju za sve generacije, pogotovo naše najmlađe, dok obnova fasada čuva kulturno-istorijsko nasleđe i estetski izgled našeg grada. Ove aktivnosti zajedno doprinose sveobuhvatnom razvoju opštine, privlačenju investitora i stvaranju atraktivnijeg mjesta za život. Danilovgrad se gradi i razvija, što donosi nove mogućnosti i bolju perspektivu za sve sugrađane, stoji dalje u objavi na zvaničnoj Facebook stranici predsjednika Opštine.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije