Ždralovi mogu biti dio ponude Parka prirode "Rijeka Zeta" - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Ždralovi mogu biti dio ponude Parka prirode “Rijeka Zeta”

Ždralove kod nas možemo vidjeti najčešće tokom februara i marta tokom svoje selidbe iz Afrike u zemlje srednje i sjeverne Evrope. Na tom putu su im bare, jezera i okolne zaravni stanice na kojima se odmaraju i hrane. Bjelopavlićka ravnica je jedno od njihovih odmarališta i hranilišta na putu ka sjeveru Evrope. Biolog Vuk Iković ističe da zaštitom ždralova i stvaranjem uslova za njihov bezbjedan prelet možemo dopuniti ponudu koju će Park prirode “Rijeka Zeta” imati.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Rijeka Zeta sa okolnim plodnim zemljištem je ključni koridor kuda se kreću ka sjeveru. Ovaj prostor, jedan tjesnac, između planina kroz koji prolazi mediteranska klima što godi ždralovima.

Kako nam je kazao biolog Vuk Iković, ždralovi vole široke mirne neurbanizovane zaravni jer tu prije svega nijesu ometani. Zato ih je nekada bilo mnogo više u našoj ravnici. To je problem sa kojim se ovakve vrste srijeću širom svijeta zato su i zvanično ugrožene jer sve manje imaju prostora koji im pruža osnovne uslove za preživljavanje.

Pored smanjenja staništa ubijanje je drugi faktor ugrožavanja ovih vrsta.

Kod nas su, kako kaže Iković, nažalost pristutne obje prijetnje i ubijanje ždralova i smanjenje, usitnjavanje njihovih staništa.

Nekada su slijetali širom ravnice od Mareze do Glave Zete. Danas ih ponekad možemo vidjeti na prostoru Lužnice, Sladojevog kopita, Viškog polja… Proglašavanje rijeke Zete parkom prirode znači da će ždralovi imati bezbjedan prolaz kroz svoj tjesnac između Garča i Prekornice.

Panoramski snimak, Foto Vuk Iković

Što jedan park ima više biljaka, životinja i ekosistema to je zdraviji i bogatiji.

Ždralovi su graciozne ptice, vrlo upadljive i atraktivne. Zato mogu biti dio ponude parka prirode “Rijeka Zeta”, ističe Iković.

Ono što ide na ruku Opštini Danilovgrad je što je zvanično zaštitila ovaj prostor, proizvodi iz parka mogu da imaju veću vrijednost, a pri tome se iz godine u godinu povećava broj turista koji žele provesti odmor u prirodi. Sve je to moguće ako živimo u skladu sa prirodom jer mi nismo izvan već dio nje. Zato je ekonomski rast stvaran samo ukoliko je praćen rastom kvaliteta hrane, vode, zdravlja građana, zaključio je Iković.

Stigli ždralovi, dočekani neprijateljski (Video)

 

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

42 godine od najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru

Crna Gora danas obilježava 42. godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, Crnu Goru je pogodio katastrofalan zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

Potres je izazvao ogromna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije