Connect with us

NVO Sektor

Crnogorsko društvo ekologa objavilo edukativni film “Natura 2000”

Crnogorsko društvo ekologa je izdradilo edukativni film “Natura 2000” sa ciljem edukacije o  Naturi 2000, mreži žaštićenih područja.

Natura 2000 je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu.  Ona nas uči da ljudi treba i da mogu da žive u harmoniji sa prirodom. Zasniva se na ravnoteži između očuvanja prirode, lokalnog razvoja i održive upotrebe prirodnih resursa. Cilj Nature 2000 je da odgovori na potrebu očuvanja biodiverziteta odnosno prirodne raznolikosti vrsta na Zemlji.

Naša staništa karakteriše izuzetna raznovrsnost. Mnoga od njih predstavljaju rezultat tradicionalnih načina korišćenja zemljišta koja su se razvijala postepeno i najbolje prilagodila prirodnom okruženju, i kao takva potrebno ih zaštiti. 

Kroz ovaj video, koji je nastao kroz projekat: “Podiznje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju“ želimo skrenuti pažnju na važnost zaštite prirode koja predstavlja osnovu za život ljudi, njihovo blagostanje i zdravlje. Zahvaljujući raznovrsnim resursima kojima raspolaže, prirodno je okruženje i osnova za ekonomski napredak, saopštili su nam iz CDE-a.

Projekat realizujemo u saradnji sa Wildlife Montenegro, kao dio šireg projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“.  Projekat sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, zaključuju iz CDE-a.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Upitnik: Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere

Projekat ima za cilj da donese pozitivan uticaj na važan prekogranični ekosistem koji dijele Abanija i Crna Gora kako bi se održivo i kolaborativno upravljalo ovim područjem za dobrobit zajednica i same prirode, u skladu sa uslovima UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera.

„Sliv Skadarskog jezera – prekogranični rezervat biosfere“ je projekat finansiran od strane EU kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, i kog sprovode partnerske organizacije EDEN Centar iz Albanije i EnvPro iz Crne Gore, Nacionalna agencija za zaštićena područja Albanije i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore.

Program za životnu sredinu (ENVPRO) SPROVODI  javnu anketu sa građanima koji žive u slivu Skadarskog jezera vezano za razvoj njihovog područja

Anketa će vam oduzeti 10 minuta i ima dvije glavne sekcije:

1) Da popričamo o životu u vašoj zoni i koliko je bogata!

2) Da popričamo o mogućnostima za razvoj vaše zone?

Anketa je anonimna i podaci koje ENVPRO dobije od ispitanika će biti prezentovani u zbirnoj formi.

Upitnik se može popuniti na sledećem linku 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScp-wkQVIdte-6AzFMeOvGrX4PomCVUuIGnvWTqek1XJovD8w/viewform 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Održana prezentacija Poljoprivrednog klastera Crne Gore

U sali SO Danilovgrad, juče je održana promocija Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

„Uz vidnu zainteresovanost i dobro raspoloženje danilovgradskih poljoprivrednika, još jednom smo dokazali značaj sektora poljoprivrede u Crnoj Gori i da zajedno možemo više i bolje. Idemo dalje!“, stoji u saopštenju Poljoprivrednog klastera Crne Gore.

Iz ovog Udruženja su se zahvalili Opštini Danilovgrad na ustupanju sale za održavanje promocije i Altermodusu koji je podržao ovu prezentaciju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije