Connect with us

NVO Sektor

Crnogorsko društvo ekologa objavilo edukativni film “Natura 2000”

Objavljeno

dana

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa je izdradilo edukativni film “Natura 2000” sa ciljem edukacije o  Naturi 2000, mreži žaštićenih područja.

Natura 2000 je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu.  Ona nas uči da ljudi treba i da mogu da žive u harmoniji sa prirodom. Zasniva se na ravnoteži između očuvanja prirode, lokalnog razvoja i održive upotrebe prirodnih resursa. Cilj Nature 2000 je da odgovori na potrebu očuvanja biodiverziteta odnosno prirodne raznolikosti vrsta na Zemlji.

Naša staništa karakteriše izuzetna raznovrsnost. Mnoga od njih predstavljaju rezultat tradicionalnih načina korišćenja zemljišta koja su se razvijala postepeno i najbolje prilagodila prirodnom okruženju, i kao takva potrebno ih zaštiti. 

Kroz ovaj video, koji je nastao kroz projekat: “Podiznje kapaciteta OCD za aktivno učešće u uspostavljanju ekološke mreže Natura 2000 i njenom upravljanju“ želimo skrenuti pažnju na važnost zaštite prirode koja predstavlja osnovu za život ljudi, njihovo blagostanje i zdravlje. Zahvaljujući raznovrsnim resursima kojima raspolaže, prirodno je okruženje i osnova za ekonomski napredak, saopštili su nam iz CDE-a.

Projekat realizujemo u saradnji sa Wildlife Montenegro, kao dio šireg projekta „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“.  Projekat sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Crne Gore. Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, zaključuju iz CDE-a.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

NVO Sektor

NVO “Mak Podgorica”: Koncert podrške autorima, muzičarima i di džejevima iz Crne Gore

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NVO “MAK Podgorica”, u sklopu akcije i podrške domaćim muzičarima, autorima i di džejevima iz Crne Gore, organizuje koncert u sklopu projekta “Bavaria City Party” koji se uspješno nastavlja.

Ovog puta, kako su saopštili iz ove nevladine organizacije, predstavljaju već iskusne muzičare i autore Dejana Seferovića i Ivanu Popović Martinović, koji će izvoditi i svoje autorske kompozicije i obrade domaćih autora.

Na događaju će biti predstavljeni i Dj Shone iz Podgorice i Dj Tiffany iz Nikšića.

Manifestacija je zakazana za petak, 2.decembra  u  21 čas, a organizuje se u Zeppelin clubu u Podgorici. Ulaz je besplatan.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Anticiganizam, fenomen koji se prepoznaje i u Crnoj Gori

Anticiganizam kao fenomen koji se prepoznaje i u crnogorskoj zajednici bio je u fokusu prvog samita Zapadnog Balkana za borbu protiv rasne diskriminacije u Prištini. Visoki predstavnici zemalja regiona, NVO sektora, istakli su ozbiljnost problema koji vjekovima čeka odgovor na pitanje “ Da li postoji način da Romi napokon pronađu svoj mir na tlu Evrope?”

Objavljeno

dana

By

Izvor RTCG

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Iako je Crna Gora u odnosu na zemlje okruženja učinila mnogo više u poboljšanju položaja Roma, diskriminacija, sistemska nepravda i vrijeđanja imaju kontinuitet što je neprihvatljivo, kaže učesnik samita Elvis Berisa.

Uprkos nacionalnim programima pomoći i zakonu koji je u proceduri, a pozdravljajući napore regiona da se ozbiljnije pozabave pitanjem zajednice na margini našeg društva, obudsman opominje.

Svjesni da je teško očekivati da Romi samostalno izađu iz začaranog kruga svakodnevice u kojem se prepoznaju siromaštvo, nezaposlenost, nizak procenat obrazovanih, Vlada Republike Kosova ukljucila je pripadnike tog naroda u društvene prosece očekujuci bolje rezultate.

Države regiona pa i Crna Gora napravile su prvi korak i priznale da na ovim prostorima postoji anticiganizam, međutim većina mora otvoreno da osudi negativne pojave kojih je po statistici Firen amence, bilo šest u protekle dvije godine .

Dobar zakonodavni okvir u oblasti diskriminacije, postavljeni ciljevi u poboljšanju statusa Roma i Egipćana u našoj zemlji, neće značiti ništa bez podrške većinske zajednice koja nije spremna da osudi diskriminaciju i omalovažavanje, u srcu Evrope.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1021.67mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']