Connect with us

Društvo

Počela popravka puta ka Gostilju

Mještani Gostilja i vlasnici imanja prethodnih dana su na terenu pripremali put za njegovu popravku. 

Published

on

Kako nam je kazao Gojko Milačić, Opština Danilovgrad obezbijedila je potreban asfalt dok su mještani pripremili put za sanaciju i izvršili ugradnju asfalta.

Ovo je samo jedna od akcija saradnje lokalne samouprave i stanovništva gdje zajedničkim naporima na terenu se ostvaruju opipljive promjene.

Uz novu organizaciju rada Savjeta mjesnih zajednica dosadašnje prakse privilegovanih pojedinaca polako iščezavaju. Da li će i koliko dugo se zadržati ta praksa, ostaje da vidimo.

Advertisement

Društvo

Manifestacija obilježavanja Svjetskog dana pčela održana u Spužu

Published

on

By

U prostorijama Osnovne škole “Njegoš” u Spužu danas je održana manifestacija povodom obilježavanja Svjetskog dana pčela. Manifestaciji je prisustvovao  predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović, ali i brojni značajni gosti među kojima ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, predstavnik dinastije Petrović Njegoš, princ Nikola, ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik, kao i Radule Miljanić, predsjednik Saveza udruženja pčelarskih organizacija.

Grgurović je izrazio svoje zadovoljstvo što se manifestacija obilježavanja Svjetskog dana pčela održava upravo u Danilovgradu, koji se može pohvaliti sa 79 registrovanih proizvođača meda. Dodao je i da je obaveza svih, na lokalnom i državnom nivou da stvore adekvatne uslove i daju podršku razvoju pčelarstva i zaštiti pčela.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana pčela, u dvorištu Osnovne škole su posađena stabla medonosne lipe, kao simboličan doprinos očuvanju pčelinjih populacija i biodiverziteta. Meodnosne biljke pružaju neophodan izvor nektara i polena za pčele, omogućavajući im da prežive i obavljaju svoju vitalnu ulogu u oprašivanju biljaka.

Na samom kraju obraćanja, predsjednik Grgurović se zahvalio Savezu udruženja pčelarskih organizacija i njegovom predsjedniku, gospodinu Radulu Miljaniću na predanosti pčelarstvu i zaštiti pčela koja je neprocjenjiva za našu zajednicu, princu Nikoli Petroviću na promociji pčelarstva i ambasadorki Gradišnik na dijeljenju neprocjenjivih iskustava sa domaćim proizvođačima meda.

Podsjetimo, Svjetski dan meda obilježava se 20. maja kao dan posvećen promovisanju važnosti pčela i njihove zaštite širom sveta. Porijeklo ovog dana može se pratiti od inicijative koju je pokrenula Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u saradnji sa Savezom pčelara Slovenije. Na osnovu ove saradnje, 20. maj je odabran kao Svetski dan pčela, jer se poklapa sa rođendanom Antona Janše, pionira moderne pčelarske tehnike i slovenačkog pčelara koji je imao veliki uticaj na razvoj pčelarstva.

Nastavite čitanje

Društvo

Anketa: Javne rasprave kao mehanizam učešća u procesima donošenja odluka

Published

on

By

Arhiva Volim Danilovgrad, Javna rasprava o granicama Parka prirode Prekornica

Javne rasprave predstavljaju ključni mehanizam za uključivanje građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou. Kroz javne rasprave, građani, nevladine organizacije, mjesne zajednice, privredni subjekti i ostala zainteresovana javnost imaju priliku da iznesu svoje stavove, predlože rešenja i doprinesu oblikovanju politika (Odluka, pravilnika…) koje direktno utiču na njihov svakodnevni život.

Kako bismo bolje razumjeli stavove i iskustva građana o javnim raspravama, kreirali smo kratku anketu koja ima za cilj da ispita vaše poznavanje, učešće i mišljenja o ovom važnom procesu. Vaše učešće u anketi pomoći će nam da identifikujemo glavne izazove i predložimo konkretna poboljšanja za povećanje transparentnosti i efikasnosti javnih rasprava na lokalnom nivou.

Pozivamo vas da izdvojite nekoliko minuta i popunite našu anketu. Vaši odgovori će biti dragocjeni za unapređenje mehanizama javnog učešća i osiguranje da glas građana bude što jasnije i snažnije izražen u procesima donošenja odluka.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije