Connect with us

Kultura

Bogdanović u Danilovgradu: Potreban još veći angažman zaposlenih u institucijama kulture

Objavljeno

dana

bogdanović u danilovgradu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Potencijali Danilovgrada u oblasti kulture su veliki, zbog čega je potreban još veći angažman zaposlenih u tim institucijama na kreiranju kvalitetnih i visokoprofesionalnih umjetničkih produkcija, ocijenili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik te Opštine, Branislav Đuranović.

Bogdanović je rekao da Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava sve projekte od posebne važnosti za kulturu u Danilovgradu.

“Potencijali ove Opštine su veliki i pružaju mogućnost za značajne aktivnosti u ovoj oblasti. Zbog toga je potreban još veći angažman zaposlenih u institucijama kulture na kreiranju kvalitetnih i visokoprofesionalnih umjetničkih produkcija”, kazali su sagovornici.

Bogdanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, posebno istakao važnost Umjetničke kolonije Danilovgrad i Internacionalnog simpozijuma skulpture kojeg organizuje ta ustanova. Kako ova manifestacija ispunjava sve uslove za sticanje statusa manifestacije od posebnog značaja dogovoreno je da Opština što prije uputi inicijativu Ministarstvu kulture.

Bilo je riječi i o projektima za očuvanje i valorizaciju kulturne baštine Danilovgrada, za koje je Ministarstvo kulture od početka primjene Programa zaštite i očuvanja kultutnih dobara izdvojilo preko 90 hiljada eura.

“I ove godine smo prepoznali važnost ulaganja u bogato nasljeđe Danilovgrada pa smo za arheološka istraživanja Grada Spuža sa bedemima opredijelili neophodna sredstva, a danas smo dogovorili i podršku Ministarstva za sanaciju kulturnog dobra Adžijin most“, kazao je Bogdanović.

Đuranović je upoznao Bogdanovića sa radovima koji su izvedeni u Centru za kulturu, a za koje su obezbijeđena sredstva iz IPA fondova i zatražio podršku Ministarstva kulture za opremanje scene, što je posljednja faza u rekonstrukciji ove ustanove.

Sagovornici su dogovorili potpisivanje posebnog sporazuma o saradnji u kojem će se definisati svi prioritetni projekti o kojima je razgovarano i odrediti modeli za saradnju u narednom periodu.

“Među tim prioritetima će biti i opremanje Biblioteke koja djeluje u okviru Centra za kuluru za koje je do sada iz IPA fondova i sopstvenih sredstava Opština Danilovgrad obezbijedila sredstva u iznosu od 500 hiljada EUR”, dodaje se u saopštenju.

Bogdanović je pozvao sve institucije da učestvuju na konkurs Ministarstva kulture koji je otvoren do 10. februara ali i iskoriste mogućnosti koje nudi fond Evropske unije, Kreativna Evropa.

Izvor: Vijesti

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Kuliranje

Kako idealno osušiti meso Savjeti

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Neko više voli da ga presuši, neko, pak, voli da ga ostavi živo, a neko ima poseban način na koji loži vatru prilikom sušenja mesa. Bilo kako bilo, svaki pravi domaćin ima dobar i provjeren način kako pravi ovaj preukusan delikates – sušeno meso. U svakom slučaju, mi smo se malo raspitali i za vas otkrili kojih se to stavki u ovom poslu morate pridržavati da biste dobili idelano osušeno meso. Sigurni smo da će vam neke stavke biti od naročite koristi.
Svaka porodica ima svoj način pripreme i sušenja mesa nakon svinjokolja. Kako god da se osuši meso ukus će biti odličan, ali određene poslove treba obaviti kako bi sa sigurnošću dobili proizvod vrhunskog kvaliteta.

Higijena sušnice

Higijena je jako bitan faktor u procesu sušenja mesa. Prije svega svi sudovi i sve što dolazi u dodir sa mesom mora biti čisto. Ovo je posebno važno kod sušenja mesa na vazduhu koje se odvija duži vremenski period. Određeni broj bakterija se pojavljuje na ovakvim proizvodima, koje ipak nisu štetne za ljude. Riječ je o sličnim bakterijama koje se pojavljuju na siru.

Cijeđenje mesa

Nakon tranžiranja meso mora da se ohladi i ocijedi. Ovo je poželjno da bi se smanjila količina krvi u mesu. Krv se prva kvari i utiče na ukus mesa. Zato je poželjno da što manja količina krvi ostane u mesu.
Odabir pravog komada mesa

 

Izbor pravog komada mesa zavisi prije svega od samog domaćina. Neki suše samo najkvalitetnije djelove, dok ih drugi zamrzavaju ili čuvaju u komadu.

Veličina komada mesa i dužina sušenja

 

U zavisnosti od toga koliko dugo planirate da sušite ili dimite meso treba odrediti i veličinu “vješalica” kako ih popularno nazivaju. Ukoliko planirate manji broj loženja, meso bi trebalo sijeći na manje komade. Komade mesa potrebno je sjeći na istu dužinu i debljinu kako bi svi parčići bili osušeni u isto vreme.

Od loženja, debljine i vrste mesa zavisi tekstura mesa nakon sušenja. Rebra i kosti treba skinuti ranije, jer njima nije potrebno veliko izlaganje toploti.

Dodavanje soli i mariniranje mesa

 

Ovaj korak je veoma važan. Dodavanjem soli dolazi do skupljanja vlakana u mesu i otpuštanja vode što skraćuje proces sušenja. Nekada je meso stajalo usoljeno do nedelju dana, a poželjno je da to bude i neki duži period, sa povremenim odvajanjem tečnosti. Takođe, ako se meso slaže jedno preko drugog u posudi je potrebno mijenjati raspored. Dakle, onaj komad koji je bilo pri vrhu trebalo bi postaviti na dno.

Kada se meso složi u posudu, po ukusu dodajte željene začine. Pored soli, može se dodati i crno vino, biber, majčina dušica, nana i druge aromatične biljke. Trebalo bi biti oprezan sa bijelim lukom, jer ako se doda veća količina lako nadvlada sve ostale ukuse.

Sušenje mesa na vazduhu

Neki meso nakon marinade na kratko potope u vodu, kako bi se smanjila količina soli na površini i da bi se ublažio ukus marinade. Bilo da meso ispirate vodom ili ne, prije kačenja u sušnicu, komade mesa potrebno je blago osušiti na vazduhu. Ukoliko nemate uslove, meso zakačite da stoji minimum 12 sati prije loženja vatre, a poželjno je i duže. Od velike je važnosti da temperatura bude niska, kako bi se spriječila mogućnost kvarenja mesa. Pored toplote i vazduha čak i mraz suši meso, jer smanjuje količinu vode u mesu.

Loženje vatre

Idealno je da se meso suši na žaru sa što manje dima. Neki domaćini vatru lože napolje, a u prostoriju sa mesom ubacuju samo žar. Određene sušnice su napravljene tako da vrlo malo dima dolazi do mesa. Dim je itekako potreban za ovaj proces, prije svega zato što daje specifičan ukus mesu. Ipak, velike količine dima mogu biti loše po zdravlje, zato nemojte pretjerivati.

Najbolji način da se loži je povremeno i to u više navrata. Potrebno je da se meso suši toplotom i na vazduhu. Za sušenje mesa potrebno je odabrati kvalitetno drvo. Recimo ukoliko želite da postignete crvenu boju mesa, najčešće se koristi bukva.

Čuvanje mesa

Savršeno osušeno parče mesa može da stoji van frižidera cijele godine, a da se ne pokvari. Međutim, danas se često meso čuva u hladnjacima. Zato je nakon sušenja i skidanja mesa, potrebno ostaviti ga da se ohladi. Nakon hlađenja meso isijeći na komade i spakovati u kese. Papirne kese bolje čuvaju ukus mesa.

Izvor: Agromedia

NASTAVI SA ČITANJEM

Kultura

Održana promocija knjige “Pismom glasam” autora Milinka Bojata

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Promocija knjige ,,Pismom glasam” autora Milinka Bojata, održana je u subotu 10. septembra u 19 sati, u prostorijama Gradske biblioteke (prvi sprat Centra za kulturu).

O knjizi su govorili Peđa Vujičić, prof. dr Miroslav Doderović i autor, dok je medijatorka programa bila Božidarka Beba Popović.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1021.67mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']