Chrome 89 štedi memoriju i brže učitava stranice - Volim Danilovgrad
Connect with us

Tehnologija

Chrome 89 štedi memoriju i brže učitava stranice

Google je objavio da je njihova nova verzija browser-a, Chrome 89 napravljena tako da na pametniji način koristi memoriju računara.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

On sada oslobađa memoriju čak i u aktivnom tab-u, kada procijeni da je to moguće. Jedna od situacija gdje bi to moglo da se uradi je kada se skroluje kroz stranicu, a u tom tab-u se nalaze i velike slike koje su već učitane i stoje u kešu.

Pored toga, nova verzija smanjuje zauzeće memorije koje koriste tabovi u pozadini i na macOS-u (na Windows-u i Android-u to postoji već odavno).

U saopštenju koje je izdato ovom prilikom navodi se da će se na taj način na macOS-u ostvariti prosječna ušteda u memoriji od osam procenata, a poboljšaće se i Apple Energy Impact rezultat do 65 procenata. Prevedeno na razumljiviji jezik, ovo će uticati da se Mac manje zagrijava i da će biti manje potrebe za radom ventilatora. Chrome 89 koristi i PartitionAlloc, Google-ov napredni memorijski alokator za Windows i Android, zahvaljujući kome će se agilnost browser-a povećati za do devet procenata, a ušteda u upotrebljenoj memoriji biće do 22 procenta na Windows OS-u.

Kada su Android uređaji u pitanju, browser je “prepakovan” u skladu sa novim mogućnostima Play-a i Android-a, pa će biti stabilniji na novim Android uređajima. Predstavljena je i funkcija “Freeze-Dried Tabs”, koja ubrzava pokretanje Chrome-a na Android-u do 13 procenata.

Ova funkcija radi na principu snimanja “lakših” verzija otvorenih tabova, koji su veličine kao screenshot, ali omogućavaju skrolovanje i zumiranje, a i linkovi ostaju klikabilni.

Ovakvi prikazi stranica su vidljivi prilikom prvog pokretanja Chrome-a, i ostaju aktivni sve dok se u pozadini ne učita prava stranica.

(Engadget/PCPress)

Tehnologija

Google Play prodavnica dobila redizajn i ažuriranje

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Stiglo je novo ažuriranje Google Play prodavnice koje donosi novu navigaciju i prepravljena podešavanja. Kada do vas stigne ažurirana verzija, plavi “oblačić” će istaći avatar vašeg profila u gornjem desnom uglu. Trenutni account je naveden na vrhu, a ostali su sakriveni dok ne dodirnete “expand”. Ispod toga, Google navodi vaš Play Point status sa trakom napretka.

Stranica „My apps & games“ je nepromijenjena, ali „Library“ je nova i ima linkove do liste želja, Google TV/Play filmova i TV i knjiga. „Payments and Supscription“ objedinjeni su na jednoj stranici, a sledeća je „Play Protect“. „Notifications and offers“, kao i „Play Pass“, pomereni su nadole.

Settings i Help & Feedback zaokružuju listu. Sve u svemu, ova nova navigacija odražava tendenciju da Google postupno ukida navigation drawers na Androidu, s obzirom na njihovu opštu nekompatibilnost sa navigacijom pokretima. Meni „Settings“ je obnovljen. Tehnički je to još uvek jedna dugačka lista, ali četiri glavna odeljka su podrazumevano skrivena – General obuhvata account, auto-update, preferences, User controls obuhvata fingerprint, purchase authentication, Family obuhvata Parental control, parent guide i About sadrži Play Store, build version i device certification.

(pcpress)

NASTAVI SA ČITANJEM

Tehnologija

Pazite šta instalirate: Novi Android virus se pretvara da je update sistema

Zaradite na telefonu - Android uređaji

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Istraživači koji se bave bezbjednošću na telefonima saopštili su da postoji novi Android malware, koji se maskira kao “kritično ažuriranje sistema” i može preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem korisnika i ukrasti im podatke.

Zlonamjerni softver je pronađen u aplikaciji pod nazivom “Ažuriranje sistema” koja je potrebno da se instalira izvan Google Play-a, Android prodavnice aplikacija. Jednom kada je korisnik instalira, aplikacija se sakriva i krišom hakerima šalje podatke sa uređaja žrtve.

U kompaniji za mobilnu zaštitu Zimperium, koja je otkrila malicioznu aplikaciju, rekli su da nakon što žrtva instalira zlonamernu aplikaciju, telefonom može da se upravlja sa daljine, piše PCMAG a prenosi B92.

Špijunski softver može da krade poruke, kontakte, obilježivače pregledača i istoriju pretraživanja, snima mikrofonske pozive i ambijentalni zvuk i snima fotografije pomoću kamera telefona. Zlonamjerni softver takođe prati lokaciju žrtve, pretražuje datoteke dokumenata i uzima kopirane podatke iz privremene memorije uređaja.

Ova aplikacija se i vješto sakriva, ali i pokušava da izbjegne hvatanje, tako što šalje djelove fotografija sa telefona umjesto cijelih fotografija i time ne troši veliku količinu podataka.

Izvršni direktor Zimperijuma Shridhar Mital rekao je da je to vjerovatno bio deio ciljanog napada.

“To je nešto najsofisticiranije što smo vidjeli“, rekao je Mital i dodao da misli da je mnogo vremena i truda utrošeno na stvaranje ove aplikacije. “Vjerujemo da postoje i druge ovakve aplikacije i trudimo se da ih pronađemo što je prije moguće”, kaže.

S obzirom da su istraživači potvrdili da je virus instaliran van Google Play prodavnice, sugeriše se da korisnici dobro provjere prije nego što instaliraju bilo šta što nije na provjerenim mjestima poput zvaničnih prodavnica aplikacija, uz napomenu da je najbolje da se aplikacije koje nijesu na sigurnim mjestima uopšte ne instaliraju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije