Da li Google zauvijek mijenja industrija digitalnog oglašavanja? - Volim Danilovgrad
Connect with us

Tehnologija

Da li Google zauvijek mijenja industrija digitalnog oglašavanja?

kako sakriti fotografije na androidu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Google planira da zaustavi prodaju oglasa na osnovu pretraživanja pojedinaca na više veb lokacija, što bi moglo da ubrza preokret u industriji digitalnog oglašavanja.

Alphabet Inc, odnosno matična kompanija Google-a, navela je da od 2022. planira da zaustavi ulaganje u tehnologije za praćenje, koje jedinstveno identifikuju korisnike mreže, dok pretražuju (surfuju).

Odluka najveće svjetske kompanije za digitalno oglašavanje mogla bi da pomogne da se industrija riješi upotrebe “individualizovanog praćenja”, koje ima sve više kritičara, zbog narušavanja privatnosti.

Kada ovako nešto odluči Google, onda to svakako ima težinu, piše WSJ. Dakle, i konkurenti bi mogli da razmotre tu opciju, kako bi se dostojno takmičili u tržišnoj utakmici.

Mnoge kompanije se danas oslanjaju upravo na “praćenje” pojedinaca na internetu, kako bi tome prilagodili plasman oglasa, odnosno ponudili ono što “odgovara” afinitetima nekog korisnika, na osnovu njegovih pretraga.

Google je činio 52% prošlogodišnje globalne potrošnje za digitalne oglase, od 292 milijarde dolara, izvještava konsultantska kuća “Jounce Media”. Takozvani “third-party cookies” trebalo bi da budu ukinuti naredne godine.

Ali, to ne znači da će Google graditi alternativne tehnologije praćenja ili koristiti one koje su razvili drugi, kako bi zamijenio “kolačiće”. Umjesto toga, njegovi alati za kupovinu oglasa biće bazirani na tehnologijama koje “štite privatnost”, piše Telegraf.rs.

Dakle, na oglase će se ciljati bez prikupljanja informacija o pojedincima sa više veb lokacija. Jedna takva tehnologija analizira navike pretraživanja korisnika na sopstvenim uređajima i omogućava oglašivačima da ciljaju slične grupe, odnosno ljude sa istim/sličnim interesovanjima.

Testiranje ove tehnologije trebalo bi da počne u drugom kvartalu. Treba znati da oko 40% novca koji od oglašavača do izdavača na otvorenom internetu – što podrazumijeva dio digitalnog oglašavanja izvan zatvorenih sistema kao što su Google pretraga, YouTube ili Facebook – prolazi kroz Google-ove alate za kupovinu oglasa.

Kompanija Apple Inc. nastavlja sa sopstvenim planovima da ograniči praćenje upotrebe aplikacija, zahtijevajući od programera da od korisnika dobiju dozvolu za prijavu prije prikupljanja identifikatora oglašavanja za Ajfon. Istovremeno, regulatori privatnosti EU uputili su više žalbi na informacije koje veb lokacije dele sa trećim stranama.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Tehnologija

Google Play prodavnica dobila redizajn i ažuriranje

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Stiglo je novo ažuriranje Google Play prodavnice koje donosi novu navigaciju i prepravljena podešavanja. Kada do vas stigne ažurirana verzija, plavi “oblačić” će istaći avatar vašeg profila u gornjem desnom uglu. Trenutni account je naveden na vrhu, a ostali su sakriveni dok ne dodirnete “expand”. Ispod toga, Google navodi vaš Play Point status sa trakom napretka.

Stranica „My apps & games“ je nepromijenjena, ali „Library“ je nova i ima linkove do liste želja, Google TV/Play filmova i TV i knjiga. „Payments and Supscription“ objedinjeni su na jednoj stranici, a sledeća je „Play Protect“. „Notifications and offers“, kao i „Play Pass“, pomereni su nadole.

Settings i Help & Feedback zaokružuju listu. Sve u svemu, ova nova navigacija odražava tendenciju da Google postupno ukida navigation drawers na Androidu, s obzirom na njihovu opštu nekompatibilnost sa navigacijom pokretima. Meni „Settings“ je obnovljen. Tehnički je to još uvek jedna dugačka lista, ali četiri glavna odeljka su podrazumevano skrivena – General obuhvata account, auto-update, preferences, User controls obuhvata fingerprint, purchase authentication, Family obuhvata Parental control, parent guide i About sadrži Play Store, build version i device certification.

(pcpress)

NASTAVI SA ČITANJEM

Tehnologija

Pazite šta instalirate: Novi Android virus se pretvara da je update sistema

Zaradite na telefonu - Android uređaji

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Istraživači koji se bave bezbjednošću na telefonima saopštili su da postoji novi Android malware, koji se maskira kao “kritično ažuriranje sistema” i može preuzeti potpunu kontrolu nad uređajem korisnika i ukrasti im podatke.

Zlonamjerni softver je pronađen u aplikaciji pod nazivom “Ažuriranje sistema” koja je potrebno da se instalira izvan Google Play-a, Android prodavnice aplikacija. Jednom kada je korisnik instalira, aplikacija se sakriva i krišom hakerima šalje podatke sa uređaja žrtve.

U kompaniji za mobilnu zaštitu Zimperium, koja je otkrila malicioznu aplikaciju, rekli su da nakon što žrtva instalira zlonamernu aplikaciju, telefonom može da se upravlja sa daljine, piše PCMAG a prenosi B92.

Špijunski softver može da krade poruke, kontakte, obilježivače pregledača i istoriju pretraživanja, snima mikrofonske pozive i ambijentalni zvuk i snima fotografije pomoću kamera telefona. Zlonamjerni softver takođe prati lokaciju žrtve, pretražuje datoteke dokumenata i uzima kopirane podatke iz privremene memorije uređaja.

Ova aplikacija se i vješto sakriva, ali i pokušava da izbjegne hvatanje, tako što šalje djelove fotografija sa telefona umjesto cijelih fotografija i time ne troši veliku količinu podataka.

Izvršni direktor Zimperijuma Shridhar Mital rekao je da je to vjerovatno bio deio ciljanog napada.

“To je nešto najsofisticiranije što smo vidjeli“, rekao je Mital i dodao da misli da je mnogo vremena i truda utrošeno na stvaranje ove aplikacije. “Vjerujemo da postoje i druge ovakve aplikacije i trudimo se da ih pronađemo što je prije moguće”, kaže.

S obzirom da su istraživači potvrdili da je virus instaliran van Google Play prodavnice, sugeriše se da korisnici dobro provjere prije nego što instaliraju bilo šta što nije na provjerenim mjestima poput zvaničnih prodavnica aplikacija, uz napomenu da je najbolje da se aplikacije koje nijesu na sigurnim mjestima uopšte ne instaliraju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije