Connect with us

NVO Sektor

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu od 22. maja biće na Margiti, Vojska da ne kreće ka našim pašnjacima

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu obavještava javnost da nam je Ministarstvo odbrane saopštilo da „tokom vježbe “Immediate Response 23” koja će se održati u maju, nijesu planirane aktivnosti na Sinjajevini“.

“U skladu sa ovom informacijom koja nam je dostavljena nakon što se naša organizacija zvanično obratila vojnom ministarstvu, očekujemo da ovo dato obećanje bude ispunjeno u cjelosti i da na Sinjajevini u periodu od 22. maja do 2. juna 2023. godine ne bude NIKAKVIH vojnih aktivnosti. Ipak, poučeni negativnim iskustvom sa početka ove godine kada je rečeno da na Sinjajevini neće biti vojnih aktivnosti, pa je onda i pored toga došlo 250 NATO vojnika, od 22. maja do 2. juna čuvari Sinjajevine biće na Margiti i drugim krajevima naše planine”, saopšteno je iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Sve građane i ljubitelje prirode pozivaju da od 20.maja šetaju i planinare Sinjajevinom od Žabljaka do Mojkovca, od Kolašina do Šavnika.

“Sinjajevina će već od 20. maja biti puna ljudi i stoke, katuni će početi sa funkcionisanjem i time ćemo na najbolji način se suprostaviti bilo kakvim potencijalnim vojnim aktivnostima”, poručuju u saopštenju.

Od Vlade Crne Gore, kako su istakli, očekuju da pod hitno poništi odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini, te konačno stavimo tačku na agoniju koju lokalna zajednica najveće crnogorske planine prolazi svaki put kada vojska pomene organizaciju vježbi. Smatramo neodgovornim da se javnost konstantno dezavuiše pričom da je „Sinjajevina odbranjena“, a stanje na terenu je takvo da je ona i dalje vojni poligon i kao takva ranjiva i ugrožena.

“Pokušaji da se neke vojne aktivnosti predstave kao bezbjedne po životnu sredinu su samo pokušaji da se od Sinjajevine ipak napravi vojni poligon, u konačnom vježbalište strave. Nije naš narod uzalud rekao „bez maloga, nema velikoga“, pa je potpuno jasno da će početne pješadijske i vježbe spašavanja vremenom prerasti i u aljtiljerijska gađanja, upotrebu bojeve municije velikog kalibra, kretanje oklopnih vozila, i druge aktivnosti, što zvaničnici Ministarstva odbrane i neki drugi ne kriju uprkos izjavama premijera Dritana Abazovića“, navode u saopštenju.

Takođe, naglašavaju, Vlada Crne Gore konačno mora shvatiti da pored obaveza prema NATO savezu ima obaveze i prema građanima Crne Gore, ali i prema životnoj sredini i prema propisima Evropske unije, međunarodnim aktima i lokalnim propisima koji pozivaju na zaštitu Sinjajevine. Zaštita ekoloških vrijednosti Sinjajevine isključuje mogućnost bilo kakvog prisustva vojnih aktivnosti u ovom dragulju prirode i poljoprivrede.

“Mi od naše borbe za Sinjajevinu nijesmo odustali i nećemo. Jedinstvo i sloga su glavno „oružje“ u odbrani Sinjajevine i mi ćemo se opet solidarno suprostaviti svim planovima koji su suprotni zaštiti naše planine. Sa najavom vojnih aktivnosti, naša je pozornost na maksimumu, pa stoga izgleda da nas čeka raniji izdig na katune ove godine. Zato pozivamo i naše stočare da što prije izdignu na katune jer ćemo svojim prisustvom jasno staviti do znanja čija je naša planina”, zaključuju iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Predavanje “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta” u Danilovgradu

Organizatori Mensa Crne Gore i Opština Danilovgrad

Internet djeci i mladima nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Međutim, prilikom korišćenja interneta postoje i rizici. Na primjer, to je otvoreni prozor u svijet koji takođe pripada odraslima i sadrži neodgovarajuće materijale za djecu i mlade.

Kako roditelji mogu da pomognu djeci da smanje ove rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i zavise od uzrasta djeteta i poznavanja rada na računaru.

Svi koji se žele upoznati sa tematikom to mogu učiniti 27. novembra, kada Mensa Crna Gora u saradnji sa Opštinom Danilovgrad, organizuje predavanje na temu “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta”.

Predavač: Marko Lakić koordinator za edukaciju u Mensi CG,  Sudski vještak informaciono-tehničke i telekomunikacione struke.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mensa Crne Gore (@mensacg)

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Otvorena Edukativna stanica “Zeta“

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, članovima, volonterima i prijateljima svečano otvorio Edukativnu stanicu “Zeta“, koja se nalazi na adresi Velje brdo 35, u sklopu CZIP radnog prostora na obali Zete u Podgorici.

Događaj su upriličili zamjenik gradonačelnice glavnog grada Podgorice, Luka Rakčević i direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević, te pružili podršku u ime lokalne samouprave i Agencije, nakon čega je direktorica CZIP-a Jovana Janjušević zajedno sa gđom Gajević presjekla crvenu vrpcu i zvanično otvorila vrata Edukativne stanice Zeta.

-O ovoj stanici CZIP tim je počeo da mašta još prije par godina, kada smo u jednoj običnoj, maloj garaži vidjeli veliki potencijal, spoznajući sve mogućnosti koje pruža Park prirode Rijeka Zeta, sa svojom aluvijalnom šumom i plavnim livadama bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Tako je polako nastajala ideja, satkana od prstenovačkih mreža, rasadnika skadarskog hrasta, te postavka najznačajnijih predstavnika faune Parka. Nju čine skulpture ptica, gmizavaca, insekata, riba u svojoj prirodnoj veličini, kreiranih spretnim prstima umjetnika Paca Venture iz Španije, čija umjetnička djela krase mnoštvo sličnih centara u svijetu. Na taj način, postavili smo našu Edukativnu stanicu na mapu kao jedan kutak prepun interesantnog edukativnog sadržaja u nadi da će ubuduće naše građane, a posebno one najmlađe, što češće navoditi da je posjete i upoznaju predivan svijet PP Rijeka Zeta na jedan drugačiji način, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

CZIP raduje što je Edukativna stanica već zaživjela, pa je u okviru Dana nauke bila posjećena od strane osnovaca i srednjoškolaca koji su imali prilike da učestvuju u prstenovanju ptica i saznaju mnoštvo zanimljivosti o biodiverzitetu Parka, što kako im kažu  daje dodatan podstrek da dalje razvijaju edukativne programe za različite uzraste, uključimo što više školaraca, studenata i odraslih i dalje promovišu vrijednosti ovog područja.

Edukativna stanica je rezultat marljivog rada svih zaposlenih u CZIP-u, koji su se predano posvetili ovom projektu kako bi ovaj centar otvorio svoja vrata i postao inspiracija i izvor znanja za sve. U početku će Edukativna stanica Zeta biti otvorena samo za unaprijed dogovorene grupne posjete, dok će u narednom periodu aktivnosti stanice zavisiti od vremenskih uslova, prstenovačkih mogućnosti i vegetacijske sezonalnosti.

-Nadamo se da će Edukativna stanica poslužiti i kao vjetar u leđa i inspiracija za dalje uspostavljanje upravljačke strukture na danilovgradskoj strani, te izradi prijeko neophodnog Plana upravljanja i sprovođenja aktivnosti koje doprinose održivom upravljanju i zaštiti prirodnog bogatstva ovog područja, zaključuju iz CZIPa

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije