Danilovgrad Akcija uništavanja korovske biljke ambrozije

Opština Danilovgrad u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, poziva sve građane da preduzmu mjere uništavanja korovske biljke ambrozije. Ambrozija – Ambrosia artemisiifolia je korovska jednogodišnja biljka koja se danas smatra jednom od najznačajnijih alergenih vrsta.

Ambrozija je vrlo prilagodljiva i otporna biljka. Raste svuda – na privatnim i javnim površinama, poljoprivrednom, šumskom i građevinskom zemljištu, uz puteve i pruge. Najčešće se javlja na sunčanim i suvim terenima. Zakonska obaveza svih građana je da preduzmu propisane mjere uništavanja korovske biljke ambrozije.

Na području opštine Danilovgrad, ambrozija je prisutna uz prugu, gotovo sve kategorije puteva za motorna vozila, kao i na državnim i privatnim posjedima. To znači da je broj institucija i lica odgovornih za njeno suzbijanje prilično veliki. U cilju pravovremenog sprovođenja mjera suzbijanja na osnovu rezultata monitoringa o rasprostranjenosti korovske biljke ambrozije na teritoriji opštine Danilovgrad, održaće se edukacija o prepoznavanju i mjerama uništavanja ove biljke 16.07.2018. godine (ponedeljak) sa početkom u 8h, na odabranim lokacijama na području opštine Danilovgrad.

Akciji suzbijanja, prisustvovaće predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Svi zainteresovani za navedenu edukaciju i mjere suzbijanja, treba da dođu ispred Opštine Danilovgrad, 16,07.2018. godine u 8 časova radi, obilaska terena.

Za dodatne informacije, možete pozvati na brojeve tel: 069/36 80 66, 020/816-133.

SEKRETARIJAT ZA FINANSIJE I EKONOMSKI RAZVOJ
Služba za poljoprivredu