Naslovna - Novosti - Društvo - Svaki polaznik Policijske akademije u Danilovgradu košta državu oko 15 hiljada eura
Svaki polaznik Policijske akademije u Danilovgradu

Svaki polaznik Policijske akademije u Danilovgradu košta državu oko 15 hiljada eura

Svaki polaznik Policijske akademije u Danilovgradu košta državu oko 15 hiljada eura i ovakav vid školovanja je skup.

To se navodi u Informaciji o statusu lica koja su završila Policijsku akademiju u Danilovgradu, koju je na poslednjoj sjednici razmatrala crnogorska Vlada.

Ističe se da je nedopustiva situacija u kojoj polaznici kada završe školovanje ne počnu sa radom, a protekom vremena gube znanje i vještine koje su stekli tokom školovanja.

Problem u praksi se pojavljuje i kada svršeni akademci zasnuju radni odnos u policiji i nakon kratkog vremenskog perioda napuste službu, kada ulaganje države u njihovo školovanje nema svoj rezultat u praksi.

“Garantovanjem posla u Upravi policije, odmah nakon završene Policijske akademije, interesovanje za upisom na njoj bi se povećalo, a time bi konkurencija bila veća i mogućnost za prijemom boljih i kvalitetnijih kandidata”, kaže se u Informaciji.

Ocjenjuje se da nedostaje snažnija institucionalna i pravna povezanost između Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije i Policijske akademije u pogledu upisne politike, izrade nastavnih planova i programa, kao i planiranju, osmišljavanju, organizaciji i sprovođenju obuka za potrebe policijskih službenika.

Lica koja su završila Policijsku akademiju (VIII generacija, ukupno 31) su, odradila pripravnički staž u Upravi policije, čime su stekli potrebne uslove za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, ali nije pokrenut postupak za zasnivanje radnog odnosa.

“Imajući u vidu da se radi o višegodišnjem problemu koji nije adekvatno riješen, kao i da je njihovo školovanje, kao usko specijalizovanog policijskog kadra, platila država, potrebno je razmotriti mogućnost za zapošljavanje svršenih polaznika Policijske akademije u Danilovgradu, bez sprovođenja procedure javnog oglašavanja, kao što je i rađeno prethodnih godina”, kaže se u Informaciji.

Kako se navodi, da je neophodno uspostaviti sistem prijema navedenih lica u MUP-u bez javnog oglašavanja, ukazala je i Analiza stanja prijema, napredovanja, obrazovanja i obuka policijskih službenika, kao i Plan realizacije mjera za unaprijeđenje postojećeg stanja.

“Dok se ne stvore normativni uslovi za uređenje ove oblasti, u smislu donošenja novog Zakona o unutrašnjim poslovima kojim će svi nedostaci biti otklonjeni, potrebno je da svršeni akademci, kao i prethodne generacije polaznika Policijske akademije, zasnuju radni odnos u Upravi policije”, navodi se u Informaciji.

Takođe pogledajte

Toplo, temperatura do 35 stepeni

Danas će u Crnoj Gori biti pretežno sunčano i toplo uz slab razvoj dnevne oblačnosti. …

Program na zatvaranju V Bjelopavlićkih sportskih igara

U organizaciji Centra za kulturu Danilovgrad a pod pokroviteljstvom opštine Danilovgrad, u nedelju 25. avgusta …

Оставите одговор

%d bloggers like this: