Darko Saveljić, vlasnik farme Magaraca Martinići

Intervju – Darko Saveljić, vlasnik farme Magaraca Martinići: Danilovgradu nije potrebno puno da od njega napravimo destinaciju i jedan urbani centar

U rubrici intervju ovoga puta smo ugostili Darka Saveljića, crnogorskog ornitologa i vlasnika najpoznatije farme magaraca na svijetu – Farma magaraca Martinići. Ovaj veoma zanimljivi i predusretljivi čovjek koji između ostalog pokušava da spase populaciju magaraca u Crnoj Gori čiji je broj spao na svega 300 jedinki, pričao nam je o ideji realizaciji farme magaraca, a ponudio je i savjete mladim ljudima kako i zašto da ostanu u Danilovgradu.

FOTO Privatna arhiva

U intervjuu koji slijedi čitajte kako je nastala farma, koji su ciljevi zacrtani u njenoj osnovi i sami procijenite zašto je to najpoznatija farma Magaraca u Crnoj Gori. Čitajte i o dobrobitima magarećeg mlijeka, donacijama Farme i budućim planovima Darka i njegove družine.

Najpoznatija farma magaraca na svijetu se nalazi u Martinicima i vodi je ornitolog. Da li je u pitanju ljubav prema životinjama ili postoje i drugi faktori koji su te naveli da je osnuješ i godinama već vodiš?

Ideja o Farmi magaraca razvijala se desetak godina. Kao ornitolog jako dobro poznajem Crnu Goru i nema sela koje nisam posjetio i vršio određena istraživanja. Ono što sam primijetio je da je magarac, koji je je dio crnogorske prirodne i kulturne baštine iako do prije tridesetak godina jako rasprostranjena životinja – bilo ih je na hiljade – postao jedna od najugroženijih životinjskih vrsta u Crnoj Gori. Nekoliko godina unazad taj broj se čak spustio na cifru od 300. Tokom istraživanja sam došao do saznanja da je jedna farma u Srbiji, formirana od naših magaraca. Dešavalo se čak da u cirkusima hrane lavove sa magarcima sa ovih prostora. U svakom slučaju zaključak je, vjerovali ili ne, da je magarac jedna od najugroženijih vrsta u Crnoj Gori. Otud je i osnovna misija naše farme očuvanje magarca kao vrste, prirodne i kulturne baštine Crne Gore.

Prateći Vaše objave na Facebook stranici Farme Magaraca Martinići vidimo da su najčešći posjetioci porodice sa djecom, vrtići, škole, turisti – uspijevaš li da za to vrijeme preneseš ljubav prema životinjama i ono najvažnije da kod djece probudiš svijest o potrebi zaštite životinja?

Farmu je, za dvije ipo godine prisustva u javnosti, posjetilo više od 40 000 ljudi, uglavnom porodice sa djecom, tokom školske godine đaci sa nastavnicima dok zahvaljujući popularnosti farme kroz TripAdvisor i LonelyPlanet tokom ljetnjih mjeseci imamo jako lijepu posjećenost inostranih posjetilaca. Farma je postala must visit u Danilovgradu.

Naši posjetioci imaju priliku da se za vrijeme boravka upoznaju sa misijom i vizijom farme, stanovnicima farme. Za to kratko vrijeme boravka, sat do dva vremena, teško da možemo previše uticati na svijest posjetilaca ali smo sigurni da rijetko ko ostaje ravnodušan. Kvalitet ponude potvrđuju posjetioci koji nas redovno posjećuju.

Od koga imate najveću podršku? Da li institucije, državne i lokalne, prepoznaju značaj postojanja ove farme?

 Moram izraziti iskrenu zahvalnost Turističkoj organizacija Danilovgrad na podršci koju pružaju putem društvenih mreža i predstavljanjem na oficijelnom sajtu TOD-a. Sa druge strane, Opština Danilovgrad nije nam pružila nijedan vid podrške. Ne mogu reći da sam ljut na gradonačelnika, ali to je čovjek koji nije vodio Pariz pa da ima petnaest miliona stanovnika i probleme sa metroom već opštinu koja je jako mala. Mislim da je misija gradonačelnika da ovako uspješne projekte posjeti, pruži podršku za dalje ali to se nije desilo. Svakako, uspjeli smo bez podrške, ali bi bilo menadžerski lijepo da je posjetio farmu .

Ali zato vas je preoznao Fond za aktivno građanstvo, na čijem ste konkursu za zelene ideje i Philanthropy for Green Ideas sa projektom URBAN VILLAGE STORY osvojili nagradu. Možeš li nam malo više reći o ideji i iskustvima na takmičenju?

Farmu Magaraca je posjetilo više od 40 000 ljudi, farma je na otvorenom i sa prvim vremenskim neprilikama vi jednostavno ne možete ugostiti posjetioce i prenijeti priču, govoriti o nužnosti zaštite životne sredine, životinjskih vrsta. Otud sam došao na ideju Urban Village Story-a, konkurisao kod Fonda za aktivno građanstvo i imao priliku učestvovati na regionalnom takmičenju sa idejom izgradnje centra za posjetioce. Kako sam ranije naveo, imamo jako veliki broj domaćih i inostranih posjetilaca. Cilj je bio napraviti tradicionalnu kamenu crnogorsku kuću, gdje bi ljudi na više jezika mogli čitati o našoj farmi, odgledati edukativne videe o našoj farmi, organizovati seminari, prenositi iskustva kako bi se farme mogle pokrenuti i na drugim mjestima. Postoji interesovanje za pokretanje farmi i van Crne Gore. Posebno je interesovanje u Albaniji, gdje se već formirala u blizinu Elbasana jedna farma a u toku je formiranje i druge.

Farma Magaraca Martinići
Foto Facebook Farma Magaraca Martinići

Farma magaraca Martinići omogućava lokalnoj zajednici da osjeti ekonomsku dobit pružanjem usluga, ponudom zdrave i organske hrane. Farma otkupljuje sijeno od lokalnog stanovništva, obezbjeđuje đubrivo za one koji to žele. Nismo okrenuli zemlju naopačke ali se pomak osjeća.

Kako su stanovnici farme dočekali vijest o nagradi?

Nije se otvarao šampanjac, ali svakako mislim da je sve pozitivno. Farma ne može da šteti nikome, farma čisti seoski put, označila put tablama, donira mlijeko. Sve u svemu sve je pozitno.

Da li možemo očekivati neke novitete na Farmi u nekom narednom periodu?

Noviteti se mogu uvijek mogu očekivati. Šta i kako, uvijek je do naše lične organizacije, ali uglavnom biće noviteta. Uvijek su novi proizvodi, događaji i manifestacije. Ono što od proizvoda koji su direktno sa magareće farme su mlijeko i kreme. Ostalo su poljoprivredni proizvodi koji se proizvode na farmi ili od lokalnih proizvođača.

Da li za kraj možeš poslati poruku mladim ljudima iz Danilovgrada u vezi sa zaštitom životne sredine, ekologije i biznisa?

Ono što stvarno tvrdim, jako sam puno putovao, je da živimo na jednom od najljepših kutaka naše planete i da je moguće organizovati jedan sasvim solidan i vrlo kvalitetan život u  selima danilovgradske opštine. Danilovgrad je jedan veoma mali i sladak grad, kojem nije potrebno puno da od njega napravimo destinaciju i jedan urbani centar. Naša sela još uvijek proizvode organsku i zdravu hranu, koja Evropi sve više nedostaje, postala je luksuz. Mislim da sa dobrim marketingom, organizacijom i pokretanjem lokalne zajednice je moguće organizovati ovakve farme. Potrebna je dobra ideja, i da se ta ideja realizuje i ne čeka ničija pomoć. Kad se uloži duša i iskreno radi pozitivan fidbek je siguran.

I ove godine nagrada dolazi u Danilovgrad Farma Magaraca Martinići Urban Village Story