Jelena i Marko iz NVO ,, Rastimo zajedno” iz Danilovgrada osvojili 1. i 2. mjesto na likovnom konkursu u Beogradu

Rezultati Nagradnog likovnog konkursa za osobe sa invaliditetom

Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom „Srbija velikog srca“ je u decembru raspisala Novogodišnji nagradni likovni konkurs za osobe sa invaliditetom sa područja bivše Jugoslavije, a na temu „Moj svet“.

Nagradni likovni konkurs za osobe sa invaliditetom sa područja bivše Jugoslavije

Humanitarna organizacija za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom „Srbija velikog srca“ je u decembru raspisala Novogodišnji nagradni likovni konkurs za osobe sa invaliditetom sa područja bivše Jugoslavije, a na temu „Moj svet“.

Autori su mogli odabrati bilo koju tehniku i format, a na Konkurs je stiglo preko 40 radova iz regiona.

Cilj ovog Konkursa je prvenstveno bio promovisanje osoba sa invaliditetom i njihovih umetničkih afiniteta i veština, jačanje međudržavne saradnje na kojoj „Srbija velikog srca“ insistira, kao i saradnje udruženja i institucija u regionu kao jedinog načina da se kompleksna i brojna pitanja podrške i prava osoba sa invaliditetom uspešno rešavaju zajedničkim naporima.

U subotu, 09. marta 2019. žiri je ocenjivao radove i proglasio pobednike u sada već poznatom kafiću „Zvuci srca“ u Beogradu. Kriterijumi koji su uzeti u obzir bili su oblik i stepen invaliditeta autora, uzrast i umetnički izraz.

Članovi žirija bili su:

Filip (tulip) Nikolić, Master primenjenog vajarstva

Ljiljana Dostanić, logoped

Goran Rojević, predsednik Humanitarne organizacije „Dečije srce“ i

Jelena Marković, predsednica Humanitarne organizacije za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom „Srbija velikog srca“

Pobednici Konkursa su:

1. mesto          Dora Jadronja, Rijeka, Hrvatska

                        Jelena Vušković, Danilovgrad, Crna Gora

2. mesto          Marko Popović, Danilovgrad, Crna Gora

                        Lena Baljak, Sombor, Srbija

                        Violeta Malikanović, Milići, Republika Srpska

                        Siniša Vucelja, Prijedor, Bosna i Hercegovina

3. mesto          Jelena Grbić, Zabrdica (Valjevo), Srbija

                        Milena Gardinović, Požarevac, Srbija

Specijalnu nagradu žirija osvojila je Jelena Jakonić, Kikinda, Srbija.

Autori radova koji su poslati imaju dijagnoze cerebralne paralize, mentalne retardacije, Daunovog sindroma, autizma, slabovidosti…

Otvaranje izložbe svih radova biće početkom maja u Beogradu i tada će Humanitarna organizacija „Srbija velikog srca“ uručiti nagrade najuspešnijim autorima i pohvalnice svim autorima, udruženjima, školama i institucijama iz svih država koje su na Konkursu učestvovale. Prva nagrada je odmor za celu porodicu osobe sa invaliditetom u okviru programa „Iznajmljivači velikog srca“ koju naša Humanitarna organizacija sprovodi, a druga i treća program podrške razvoju likovnog izražavanja u skladu sa uzrastom, vrstom invaliditeta i tehnikom koju autori koriste.

Nakon izložbe u Beogradu, planirane su izložbe i u ostalim gradovima i državama iz okruženja u saradnji sa udruženjima, centrima kulture i ostalim institucijama uključenim u program podrške deci i odraslim osobama sa invaliditetom.

Krajem marta, u saradnji sa Udruženjem „Fashion“ i Marijom Milošević, velikim humanistom, biće organizovana modna revija zdravorazvojne dece koja će nositi majice sa motivima likovnih radova sa ovog Konkursa.

Uvereni da granice ne postoje kada je čovekoljublje u pitanju i ponosni na ovakvu saradnju u čitavom regionu, „Srbija velikog srca“ će Konkurs raspisivati svake godine, kao i ostale vidove podrške OSI poput nabavke besplatnih detektora epileptičnih napada za decu i mlade sa autizmom kojima još uvek nije određena adekvatna terapija, komunikatora za neverbalne, terapeutski dresiranih pasa i edukacije roditelja dece sa invaliditetom.

Značaj našeg rada vidimo i u podršci porodici da opstane kao celina uprkos brojnim teškoćama sa kojima je suočena zbog nege člana sa invaliditetom, malignim ili retkim bolestima; afirmaciji Srbije kao humanog i otvorenog društva sa izuzetnim resursima za odmor tih porodica; podizanju nivoa svesti i savesti u društvu i omogućavanju istinske socijalne inkluzije, kao i doprinosu povećanja broja radno sposobnih i samostalnih odraslih osoba sa invaliditetom.

Jelena Marković, predsednica Humanitarne organizacije „Srbija velikog srca“i dobitnica Plakete za podvig godine „Večernjih novosti“ i regionalne Plakete „Kapetan Miša Anastasijević“ za humanitarni rad

Izvor OSI Press

Takođe pogledajte

Program javne rasprave, Nacrt Lokalnog akcionog plana za biodiverzitet opštine Danilovgrad

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine obavještava javnost da povodom nacrta …

Hrapović o karantinu za koronavirus: Ne treba praviti famu od toga

“Situacija je i dalje za sada bezbjedna. Koordinacija je na nivou svih po hijerarhiji, od …

Оставите одговор

%d bloggers like this: