Naslovna - Novosti - Društvo - Jubilej danilovgradske Osnovne škole obilježen uz sjećanje, obnovu spomen ploče i donacije

Jubilej danilovgradske Osnovne škole obilježen uz sjećanje, obnovu spomen ploče i donacije

Danilovgrad, PR pres servis – Jubilej danilovgradske Osnovne škole „Milosav Koljenšić“ obilježen je danas uz sjećanje na 223 pala borca za slobodu, obnovom spomen ploče ispred te obrazovne ustanove i donacijom novog kombi vozila za prevoz učenika.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da su u Osnovnoj školi „Milosav Koljenšić“ danas obilježena tri događaja.

„Osnovni događaj jeste Dan škole, kojim Osnovna škola „Milosav Koljenšić“ slavi svoj jubilej. Drugi događaj je sjećanje na 223 pala borca za slobodu, od kojih je veliki dio narodnih heroja, koji su dali svoj život da bismo mi danas mogli da živimo u slobodi“, kazala je Kovačević.

Ona je kazala da je treći događaj aktivnost koju je ta opština realizovala sa Osnovnom školom „Milosav Koljenšić“.

„Predstavnici Skupštine opštine Danilovgrad su, za vrlo kratko vrijeme, obezbijedili blizu 11 hiljada eura za nabavku kombi vozila, koji je potreban kako bi djeca iz drugih sela u našoj Opštini, a koja uče u Osnovnoj školi „Milosav Koljenšić“, imala priliku da bezbjedno putuju do škole, i od škole do svoje kuće“, navela je Kovačević.

Ona se zahvalila donatorima na spremnosti da u, kako je kazala, vrlo kratkom roku, obezbijede neophodna sredstva i time stvore uslove za nesmetan prevoz učenika.

„I dalje ćemo se baviti svim aktivnostima koje su vezane za obrazovanje u našoj opštini, jer to je naša obaveza. U Budžetu za 2019. godinu smo obezbijedili jedan dio sredstava za podršku, zajedno sa Ministarstvom prosvjete, za realizaciju značajnih projekata u oblasti obrazovanja“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da je danas razgovarala sa sugrađanima o aktivnostima planiram za taj kraj, u ovoj godini.

„To je rekonstrukcija niskonaponske mreže, izrada projekta rekonstrukcije puta Danilovgrad-Glava Zete, rekonstrukcija postojećih vodovoda, radi boljeg snabdijevanja vodom. Tu su aktivnosti vezane za Hidrocentralu Slap na Zet i zaštitu rijeke Zete“, rekla je Kovačević.

Direktor Osnovne škole „Milosav Koljenšić“ u Danilovgradu, Željko Jaredić, kazao je da će 13. marta škola obilježiti svoj Dan.

„Trudimo da svoje učenike obrazujemo i vaspitavamo na najbolji mogući način, da ih motivišemo da zagrebu ispod suštine, da nas usmjeravaju dobrom, ako nisu odlični učenici da budu dobri ljudi“, rekao je Jaredić.

On je pojasnio da je Ministarstvo prosvjete, kao krovna institucija, obaveznik uplate sredstava za gorivo, registraciju i servise školskog vozila.

„Opština Danilovgrad nam je izašla u susret i organizovala donatorski projekat, u okviru kojeg je skupljeno nepunih 11 hiljada eura, pomoću kojih smo kupili vozilo, uložili u dotrajale djelove i problem riješili makar jednu deceniju“, rekao je Jaredić.

On je rekao da Osnovna škola „Milosav Koljenšić“ broji 52 učenika, od kojih, kako je precizirao, 49 koristi školsko kombi vozilo.

„Imamo čovjeka koji je uposlen kao vozač. To vozilo dnevno prelazi do 150 kliometara, uskim, pohabanim putevima, i neophodno nam je bilo da riješimo problem školskog prevoza, jer je prethodno bilo u lošem stanju i dotrajalo“,naveo je Jaredić.

On je kazao da predsjednici Opštine Danilovgrad Zorici Kovačević i svim donatorima duguju neizmjernu zahvalnost, „jer su umnogome olakšali život naših učenika“.

Predstavnik UBNOR-a Danilovgrad, Budo Brajović, kazao je da se, na spomen ploči, koja se nalazi ispred škole, nalaze 223 imena palih za slobodu.

„Spomen ploču smo obnovili uz veliku pomoć Opštine Danilovgrad, urezali smo slova gdje je trebalo popraviti, ispisali ih zlatnim slovima i neka sijaju najljepšim sjajem. Nas svaki spomenik i svaka spomen ploča, svako ime, svaka žrtva opominje da je rat najpreči put do zločina, da je rat najveće zlo i da je najveći herojizam da ostvarimo mir, da gradimo mir, ruku prijateljstva“, naveo je Brajović.

On je pojasnio da je na spomen ploči uklesano sedam narodnih heroja, od 35 iz Opštine Danilovgrad.

„Danas obilježavamo i stradanja 13 rukovodilaca, kurira, bolničarki, koji su samo sa jednom minobacačkom granatom pošli u smrt i u vječnost“, istakao je Brajović.

Penzioner Miroslav Koljenšić, koji je potomak Koljenšića, po kojem je škola dobila ime, rekao je da se danas desila koincidencija da je njegov otac, koji je bio sveštenik, poginuo na ovaj dan prije 77 godina.

„Meni je bila čast da učestvujem u ovom obilježavanju, i želim ovoj djeci da srećno žive i da ne bude rata nikad, jer ja sam rat preživio. Imao sam osam godina kad se zaratilo 1941. godine. Samo sam prvi razred osnovne škole završio, pola drugoga, a treći razred nikad završio nisam, jer nije dao rat. Kad je bilo solobođenje 1944. godine, upisao sam četvrti razred osnovne škole i nastavio dalje školovanje“, naveo je Koljenšić.

On je kazao da ima 86. godina, da je bilo teško i naporno, ali da je srećan što ima potomstvo, „ali i pretke na koje se mogu ponositi“.  

Takođe pogledajte

Protest zakazan za 19. maj: Neće NATO poligon na Sinjajevini

Promjenljivo oblačno, do 26 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, uz rijetku pojavu …

BANKA OSTVARILA ODLIČNE REZULTATE / AKCIONARIMA ISPLATA 5.329.022,16 EURA DIVIDENDE

Skupština akcionara Societe Generale banke Montenegro AD usvojila je  godišnji izvještaj o poslovanju banke, sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: