tomex ljepila za stiropor

Opština Danilovgrad  prijateljski dočekuje sve one koji odluče da svoje poslovanje započnu upravo u našem gradu. Sa jasno zacrtanom strategijom unapređenja biznis ambijenta za sve koji posluju ili planiraju pokrenuti svoj biznis,  pored povoljne geografske lokacije i efikasnosti administrativnih procedura, povoljnim tržištem nekretnina i značajnim poreskim olakšicama, naš grad spremno dočekuje investitore.

Jedna od mladih preduzetnica, koja je za početak svog poslovanja odabrala upravo Danilovgrad, je Nikolina Tomović, osnivač i izvršni direktor Tomex-Pol D.O.O., koje se bavi proizvodnjom ljepila u građevinarstvu.

Danas imamo priliku razgovarati sa Nikolinom i prenijeti njena iskustva u vođenju biznisa.

Nikolina Tomović , Izvršna direktorica Tomex POL D.O.O

Pomalo neuobičajeno za naše prostore, gdje studenti zaposlenje obično traže u pauzama između semestara, ti si se uz redovne studije dala u pokretanje sopstvenog biznisa. Da li nas možeš upoznati sa svojim počecima i razlozima koji su te naveli da započneš biznis?

Osnivanje Tomexa je porodična ideja iza koje stoji želja da se u Danilovgradu, nekada prepoznatljivom po fabrikama, osnuje proizvodna jedinica koja će uspjeti da zadovolji potrebe domaćeg tržišta, i to proizvodnjom koja na našem području nije zastupljena. Ono što je za nas karakteristično jeste da se ne bavimo preprodajom uvezenih proizvoda, već u našoj zemlji stvaramo domaći proizvod.

Znamo da nije lako započeti biznis i da je na startu potrebna podrška – porodice, kreditnih fondova i sl. Ko je u tvom slučaju bio najveća podrška?

Naravno da je podrška bliskih ljudi i onih sa kojima će se biznis voditi najvažnija, ali svakako da u osnivanju firme ne možemo zanemariti ni finansijsku podršku, koja je neophodna. Na tom polju nas je podržao Investiciono-razvojni fond Crne Gore, koji je kroz jednu od svojih kreditnih linija prepoznao potencijal naše ideje i važnost njene realizacije. Zahvaljujući toj finansijskoj podršci i ličnim ulaganjima, uspjeli smo da započnemo naše poslovanje.

Zašto baš Danilovgrad?

 

Napomenula sam da je Danilovgrad nekada bio prepoznatljiv po fabrikama, što danas, evidentno je, nije slučaj. Smatramo da je Danilovgrad mjesto čije specifičnosti idu u prilog proizvodnji, distribuciji i transportu, pa stoga ne treba zanemarivati njegove potencijale, već raditi na promociji domaće proizvodnje upravo u mjestima kao što je Danilovgrad.

 

 

 

Konkurencija je velika, svjedoci smo da na tržištu postoje velike i uspješne kompanije, ali smo sigurni smo da izbor nije bio slučajan. Koliko se teško probiti na tržištu građevinskih ljepila i šta je to što TOMEX izdvaja?

Tržište građevinskih ljepila svakako da jeste konkurentno, ali to nam samo može ići u prilog. Na konkretnom tržištu dominiraju uvezeni proizvodi i upravo je to jedno od obilježja koji izdvajaju Tomex, kao domaće privredno društvo. Svaki građanin koji je osviješćen o značaju privrednog rasta i razvoja svoje zemlje će voditi računa o porijeklu proizvoda, naročito kada iza toga stoji provjeren i siguran kvalitet, što je slučaj sa Tomex ljepilima.

Ono što sigurno interesuje naše čitaoce, a pogotovo dame koje planiraju pratiti tvoje stope, koliko je zapravo teško krenuti od nule i sa kojim poteškoćama si se susretala do sada na svom putu preduzetnice?

Krenuti od nule ujedno može biti i najteže i najlakše. Najteže, jer se tada najčešće prvi put susrijećemo sa administrativnim katakombama osnivanja i vođenja firme, finansijskim dilemama i prekretnicama, ali sa druge strane, može biti i prilično jednostavno, ukoliko se sve informacije traže na pravom mjestu. Onome ko je sa radom počeo na pravi način, neće biti teško da to održi.

TOMEX-POL D.O.O. u svom asortimanu ima građevinska ljepila, konkretno, univerzalni lijepak za stiropor, da li nam možeš reći nešto više o vašem proizvodu, procesu na koji nastaje i otkriti neke planove za budućnost?

Naš prvi proizvod jeste univerzalni lijepak za stiropor, koji se koristi prilikom izrade demit-fasada, za lijepljenje stiropora i mrežice. Nastaje u procesu mašinske obrade određenih sirovina, nakon čega se pakuje u odgovarajuću ambalažu i spreman je za upotrebu. Uzorak je prošao odgovarajuće ispitivanje materijala i više nego zadovoljio kriterijume u pogledu čvrstine, trpljenja pritiska, spoljnih uticaja i sl.

Za blisku budućnost pripremamo ljepilo za keramiku, koje će takođe proći postupak ispitivanja, nakon čega planiramo proširiti ponudu i na ljepila sa specifičnijom upotrebom.

Ne možemo, a da te ne pitamo, šta je to što tebi donosi preduzetništvo?

Ono što preduzetništvo sigurno donosi jesu kontinuirani izazovi i učenje na raznim poljima. To je neizbježno, neophodno i poželjno u kvalitetnom bavljenju preduzetništvom na bilo kojem polju.

I za kraj ostavljamo prostora za tvoju poruku mladim ljudima koji razmišljaju o osnivanju sopstvenog biznisa.

Kao mlada preduzetnica, drugim mladim osobama mogu savjetovati da na samom početku naprave dobar plan, da ne očekuju da će sve ići po planu i da budu spremni da taj isti plan modifikuju nekoliko puta u toku poslovanja.

Naročito kada je u pitanju mlada osoba koja se počinje baviti preduzetništvom, neminovno je da će u tom procesu morati dosta da uči, ali to nikako nije za obeshrabrenje, već naprotiv, za podstrek.

 

TOMEX – POL NA FACEBOOK-u