Kako cvjeta hrast Medunac, Eko Atlas za drvo više

Svake godine, kada šetam kroz hrastove šumarke, razmišljao sam da li taj cvijet daje med, i ima li i da li je ko imao čast, da proba nešto što bi se zvalo Hrastov med. U nekoj mojoj mašti, hrastov med bi bio rezervisan za Tolkinove čarobnjake poput Radagasta i Gandalfa 

Foto Facebook: Eko Atlas CG – Za drvo više

Nauka kaže da cvjetovi, iako ih pčele posjećuju, ipak nisu toliko atraktivni da bismo imali tu čast da konzumiramo i čist hrastov med sa naših prostora.

Međutim, nemojte se iznenaditi ako ipak pronađete informacije da postoji i Hrastov Med. Naime, kako sam saznao konsultujući par adresa, ,,pčelari su primijetili i šumari dokazali da se na hrastovima, vrbi, trešnji, lipi, jeli , smreci, boru i arišu, u vrijeme ljetorasta, dakle na sekundarnom godišnjem prirastu mladih grančica pojavljuje i do 5 različitih biljnih uši (vaši). Oštećivanjem lista, iglice ili mlade grančice pojavljuje se neprobavljeni dio slatkih biljnih sokova s predivnim imenom – medna rosa.

Ta je slatka pojava poznata već stotinama godina pa za nju zna i pčela te prikuplja slatki sok dok još nije izgubio svoj sadržaj vode.

Foto Facebook: Eko Atlas CG – Za drvo više

Med nastao od medne rose naziva se medun ili medljikovac (eng. honeydew). Jedan je od najcijenjenijih medova centralne Europe, a posebice u germanskom svijetu medun jele. Ne zaostaje kakvoćom niti naš gorskokotarski medun jele. Laboratorijski pak nalaz meduna će pokazati da je prepun sadržaja koji i ne pripadaju osnovnoj biljci s koje potiće medna rosa. [Izvor: zlatna-dolina.hr]

Među hrastovima čiji se medun može konzumirati, ističe se hrast Sladun (Quercus conferta ili Q.frainetto ili Q.hungarica). Kao što vidite iz latinskih imena, vrlo karakterističan hrast su mnogi svojatali. Kod nas nije toliko zastupljen, a list mnogo podsjeća na neku kombinaciju lužnjaka i medunca, međutim, izdvaja se veličinom.

Izvor Eko Atlas – Za drvo više