Connect with us

Spuž

Književno-muzičko popodne Dragana Koprivice u Spužu

U okviru promocija svoje nove knjige poezije, „Izabrane pjesme“, koje je od 21. novembra već održao u više gradova Dragan Koprivica će svoju književnu promociju održati danas u UIKS-u, u Spuškom zatvoru, u 15 časova.

Sa Koprivicom će u jednosatnom programu zabavnog karaktera nastupiti i glumice, Jovana Todorović i Sanja Veličković Radonjić, i mlada pjesnikinja i aforističarka, Radojka Draganić.

Specijalni gost programa biće književnik i političar Milan Knežević, koji će čitati svoju poeziju iz knjige pod prigodnim naslovom „Robijaški refreni“.

Na ovom kulturnom okupljanju, odstupajući od klasičnog klišea promocija, Koprivica će čitati stihove iz nove zbirke, ali i govoriti aforizme, svirati na harmonici, pjevati popularne evergrin melodije, kao i nove folk hitove, a biće upriličena i jedna dramska sekvenca u duhu književnih događanja iza kulisa.
Ova književno-muzička manifestacija u sklopu je kulturnih programa koje UIKS periodično organizuje za zatvorenike u Spuškom zatvoru.

S obzirom na to da tokom ove godine odziv kulturnih stvaralaca nije bio na potrebnom nivou, Koprivica poziva svoje kolege umjetnike da se više angažuju oko prigodnih muzičkih i drugih kulturnih sadržaja za lica na izdržavanju kazne zatvorom u Spužu, jer ona na to imaju i pravo.

Knjigu Koprivice objavili su ITP „Unireks“ i Udruženje književnika Crne Gore.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Javna rasprava o Nacrtu Programa uređenja prostora Opštine Danilovgrad za 2024. godinu

U danilovgradskoj opštini opada registrovana nezaposlenost

U skladu sa Odlukom o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova, Predsjednik Opštine Danilovgrad je usvojio Nacrt Programa uređenja prostora Opštine Danilovgrad za 2024. godinu sa Programom urbane sanacije i stavio ga na javnu raspravu.

Trajanje javne rasprave:

Javna rasprava će trajati 15 dana, od 15. do 29. februara 2024. godine.

Nacrt programa je dostupan na internet sajtu Opštine Danilovgrad dok se može pogledati svakog dana u prostorijama Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u Ul. „Blaža Mrakovića“ bb u Danilovgradu.

Centralna javna rasprava održaće se 22. februara 2024. godine u 15:30 sati u velikoj sali Skupštine Opštine Danilovgrad.

Kako učestvovati

Svoje primjedbe, predloge i sugestije možete dostaviti u pisanom obliku Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Opštine Danilovgrad na:

Rok za dostavljanje prijedloga je 29. februar 2024. godine.

Sekretarijat će razmotriti sve primljene prijedloge i sugestije i sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Ova javna rasprava je prilika da se upoznate sa predloženim planovima razvoja i iznesete svoje mišljenje. Pozovite sve građane da učestvuju i doprinesu oblikovanju budućnosti Danilovgrada.

NASTAVI SA ČITANJEM

Spuž

Spuž u usponu: Preliminarni rezultati Popisa ukazuju na potrebu za unapređenjem kvaliteta života

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Spuž, Petar Knežević, izrazio je zabrinutost i istakao potrebu za intenziviranim radom na unapređenju kvaliteta života u Spužu, nakon što su objavljeni preliminarni rezultati popisa stanovništva za 2023. godinu.

Na nedavnoj konferenciji za medije, Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) prezentovala je rezultate popisa stanovništva, a među njima i podatke o broju stanovnika u naseljima. Prema preliminarnim rezultatima, na teritoriji MZ Spuž sada živi 4001 osoba, što predstavlja povećanje od 9.1% u odnosu na 2011. godinu.

Spuž, zajedno s naseljima Grbe i Daljam, postaje sve gušće naseljeno područje, te se postavljaju pitanja o adekvatnosti infrastrukture, zdravstvenih i prosvjetnih ustanova. Najveći udio stanovništva čini Spuž sa 1882 stanovnika, dok Grbe imaju 1853 stanovnika, a Daljam 266 stanovnika.

Uvećana populacija donosi sa sobom i potrebu za stvaranjem novih usluga i opštinskih servisa. Knežević naglašava važnost planiranja Spuža kao modernog i razvijenog naselja koje može zadovoljiti potrebe svojih građana, ali i brojnih posjetilaca iz okolnih naselja.

“S obzirom na rastuću populaciju i činjenicu da mnogi stanovnici obližnjih naselja svoje svakodnevne potrebe ispunjavaju upravo u Spužu, neophodno je da zajednički radimo na stvaranju naselja koje će pružiti kvalitetan život svojim građanima i privući nove investicije”, istakao je  Knežević.

Dodatno, podržavamo Kneževića u njegovim naporima da se fokusira na unapređenje infrastrukture, zdravstvenih i prosvjetnih usluga u Spužu. Sve veća populacija zahtijeva odgovarajuće planiranje i prilagođavanje lokalne zajednice kako bi se osiguralo da Spuž ostane progresivan, inkluzivan i ugodno mjesto za život. Očekujemo dalje napore kako bi se ovo naselje transformiralo u središte koje će zadovoljiti sve potrebe svojih građana i posjetitelja.

Lokalni izbori donijeli obećanja – Čeka se realizacija

Lokalni izbori održani u oktobru 2022. godine, nakon tri decenije, donijeli su promjenu u Danilovgradu – pa tako posle 30 godina vladavine Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera na vlast su došli Evropa Sad, Demokratski Front i Demokrate. Najvažnije funkcije u Opštini predate su Aleksandru Grguroviću (Evropa Sad) – predsjedniku opštine Danilovgrad, Velimiru Đokoviću (DF) – predsjedniku Skupštine opštine Danilovgrad, Dušku Stjepoviću (Demokrate) – prvom potpredsjedniku opštine Danilovgrad i Mariji Radonjić (DF), potpredsjednici opštine Danilovgrad. Iako su Đokovića i Stjepovića zamijenili Pajović i Pavićević, konstituenti vlasti u Danilovgradu su ostali isti. Ono što Spužu može donijeti veći glas u vlasti je činjenica da su sada na pozicijama predsjednika Skupštine Opštine i potpredsjednika Opštine Spužani.

Ono za šta su građani glasali, odnosno čime su ih tri partije, sa najviše mandata privoljele, moglo se pročitati na portalu Volim Danilovgrad ali i na drugim medijima u toku predizborne kampanje. Kako bismo podsjetili javnost, a za ne daj Bože, i političke partije u nastavku dio predizbornih najava.

Najave smo izvukli iz konkretno definisanih aktivnosti ali i kritika koje su upućene na rad prethodne vlasti. Neslaganje sa načinom rada povlači i njegovu promjenu i prakse koje su ga pratile, – očekuje se da ne prave greške koje su prepoznali kod prethodnika.

 

Evropa sad – 8 odborničkih mjesta i predsjednik Opštine

 

Pokret Evropa sad za Danilovgrad, radiće iskreno u interesu Spuža i mještana Spuža.“, bile su najave u toku predizborne kampanje.

“U četvorogodišnjem mandatu kada budemo nosioci vlasti u Danilovgradu dio lokalnih institucija ćemo prebaciti baš u prostorije Mjesne zajednice Spuž koja praktično ne postoji. Uz administrativno približavanje institucija mještanima Spuža plan koji je ostvarljiv je svakako i obezbjedjivanje dvadestčetvoročasovnog patroliranja vozila policije, vatrogasnog vozila, valorizacije turističke ponude kroz medjunarodne projekte i brendiranje Spuškog ljeta i Spuške glavice kao autentične turističke ponude ne samo Danilovgrada i Spuža, već cijele Crne Gore pod okriljem Nacionalne turističke organizacije.”, moglo se čuti u dijelu najava tokom kampanje.

Demokratski front – 5 odborničkih mjesta, predsjednik Skupštine opštine i potpredsjednica Opštine

Iako tokom predizborne kampanje na portalu Volim Danilovgrad nismo mogli čitati i upoznati se sa predizbornim programom Demokratskog fronta u Danilovgradu ipak ćemo pokušati isti prenijeti iz drugih medija. Program i planovi na našem portalu nisu objavljivani ne jer mi nismo željeli iste objavljivati, već što pravila izborne utakmice diktiraju da nema objavljivanja sadržaja bez prethodno potpisanog ugovora koji je u skladu sa cjenovnikom koji smo dostavili Agenciji za sprječavanje korupcije poštujući sve propisane zakone i procedure.

U obraćanjima tokom predizborne kampanje od nosioca liste DF-a, Velimira Đokovića, mogli smo čuti da je Spuž centar Danilovgrada i da zavređuje značajno veću pažnju lokalne samouprave i da će se upravo na tim segmentima i raditi. Đoković je na tribini istakao i nužnost rada na unapređenju vjerskog turizma.

Demokratska Crna Gora – 4 odbornička mjesta, potpredsjednik Opštine

Od strane Demokrata, makar na portalu Volim Danilovgrad, moglo se čuti isticanje zapostavljenosti Spuža. Pa je tako po Demokratama  “Spuž bio mjesto, koje po prethodnoj lokalnoj samoupravi, nije dostojno nikakvih ulaganja, pa ni onih koja podrazumijevaju elementarne stvari za život, a tiču se puteva, rasvjete, autobuskih stajališta, mjesta za odlaganje smeća , parkova, dječijih igrališta i tako u nedogled. ” – Ovo bi u kontekstu daljeg rada i realizacije aktivnosti u okviru upravljanja lokalnom samoupravom trebalo biti nešto na šta bi Demokrate trebale insistirati u naredne četiri godine.

Stjepović i Demokrate su za razliku od ostale dvije liste bili umjereni u obećanjima, ističući gotovo jednake probleme koje su uočile i druge dvije pobjedničke liste.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije