Connect with us

Spuž

Prije 111 godina Spuž je imao svoju predstavnici za Miss svijeta

Sada već davne 1973. godine, u selu Godinje, kod Virpazara, novinari su posetli nekadašnju najlepšu devojku Crne Gore, Milenu Delibašić Leković, koja je početkom prošlog veka, po zahtevu kneza Nikole, putovala u London kako bi kao najlepša devojka predstavljala svoju zemlju u svetu.

Početkom 1907. godine, Knez Nikola dobio je pismo iz Londona u kome od njega traže da tamo pošalje dve najlepše devojke i dva najlepša momka, kako bi svet video “šta Crna Gora ima”.

Knez je njihovim roditeljima poslao papire na potpis, kojim su davali saglasnost da im deca putuju u svet, a unapred je poručio da onaj ko ne želi, svakako to mora da uradi.

– Znači, svi su pristali! Sad im sašijte najlepša odela. Svaka kapa, oka zlata. Kad tamo dođu, neka Englezi zinu od čuda. Naređujem da se za put spreme ministar Petar Plamenac i učiteljica Vidna Memedović sa Cetinja. Neka ministar bude “trdžuman”, jer on zna engleski, a Vidna neka brine o devojkama. Ako se nešto dogodi, neka se ne vraćaju ovamo ni Vidna ni Plamenac – rekao je tada Knez Nikola.

Priliku da ispriča kako je protekao put u London, imala je samo Milena Delibašić Leković, 1973. godine i to kada je imala 85 godina.

U svojoj kući u Godinju radosno je dočekala iznenadne goste i kao da je jedva dočekala da još jednom, po ko zna koji put, ispriča mlađima kako se provela na svetskoj izložbi lepote i mladosti u Londonu 1907.

– Sećam se, kao da je juče bilo, kako su nas dočekali u Londonu. Skupio se beli svet da nas vidi. Čoče, došle cure i momci iz celoga sveta, ali samo oko nas četvoro sjatilo se malo i veliko. A mi, bogme, obukle robu zlatom prošivenu. Pletenice pustile niz prsa, a kapice na čelo namakle. Mogla sam, duše mi, da se udam za plemića, samo da sam riječ izustila – ispričala je tada Milena.

Kako su se proveli u Londonu, ali kako je tekao Milenin život nakon toga, možete pročitati OVDE.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Spuž

MZ Spuž: Očišćen Park prijateljstva u Grbama

Juče je u organizaciji Savjeta mjesne zajednice Spuž organizovana akcija čišćenja otpada sa površine Parka prijateljstva u Grbama.

Sakupljeno je više desetina kesa otpada, koje su odvojene na mjesta predviđena za odlaganje otpada. Iz mjesne zajedniuce Spuž su apelovali na stavništvo da se odgovorno odnose prema zajedničkoj imovini.

Podsjećanja radi Park prijateljstvu u Grbama donacija je Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata. MZ Spuž prethodne sedmice organizovala je akciju farbanja ograde osnovne škole “Njegoš” u Spužu. U akciji su učestvovali brojni mještani, kao i nekoliko prijatelja Spuža iz drugih gradova.

Nastavite čitanje

Spuž

Jokić, Preokret: Bezbjednost učenika mora biti prioritet

Iz Pokreta Preokret danas su  uputili zahtjeve Upravi za saobraćaj i Strabagu kako bi se u Spužu obnovili pješački prelazi i postavili usporivači brzine zbog bezbjendnosti svih, a prije svega učenika.

U blizini prodajnog objekta „Primato“ i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu pješaci čekaju nekad i po 10 minuta da pređu sa jedne na drugu stranu ulice ističe Jokić, naglašavajući da neobnovljeni pješački prelazi bez usporivača brzine stvaraju najveći stres i brigu učenicima i njihovim roditeljima.

U situaciji i kada se pješaci usude da pređu ulicu i tada su najčešće ugroženi zbog velike učestalosti vozila i neprilagođene brzine kretanja vozila, što je najviše izraženo kada učenici idu i vraćaju se iz Osnovne škole”Njegoš” . Zato smo urgirali ka nadležnima da završe svoj dio posla. Nadamo se da će i Opština Danlovgrad u svojoj redovnoj komunikaciji sa Upravom za saobraćaj urgirati da se ovo pitanje što prije riješi jer je glavni zadatak Opštine da građanima život učini lakšim i sigurnijim, zaključila je Jokić.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije