Connect with us

Društvo

Konjević: Odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini nije poništena

Sve mjere kako bi životna sredina bila sačuvana su preduzete, a suživot vojske i građana na tom području je moguć i poželjan, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vlada Crne Gore nije odustala od odluke da vježbovno-strelišnu prostoriju (VSP) za potrebe Vojske Crne Gore uspostavi na Sinjajevini, zbog toga što druge adekvatne lokacije u našoj državi nema.

Sve mjere kako bi životna sredina bila sačuvana su preduzete, a suživot vojske i građana na tom području je moguć i poželjan, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore.

Podsjećajući na brojne lokacije u Crnoj Gori na kojima je vojska vježbala u periodu od SFRJ do obnavljanja nezavisnosti, kao što su vježbovno-strelišne prostorije “Radovče” i “Tuzi”, ministar Konjević je detaljno pojasnio procedure od 2013. do 2019. godine koje su sprovedene u saradnji sa svim nadležnim organima da bi se pronašla adekvatna lokacija za novi poligon za vježbu Vojske Crne Gore.

– Prema svim analizama Vojske Crne Gore, VSP „Sinjajevina“ je jedini prostor na teritoriji Crne Gore koji odgovara definisanim kriterijumima i koji omogućava realizaciju vježbi i bojevih gađanja do kalibra 130mm. Time Vojska dobija neophodne uslove da ispuni dodijeljene misije i zadatke. Na kraju, na VSP „Sinjajevina“ Vojska neće graditi objekte stalnog tipa… Logistička podrška bi se realizovala osloncem na kapacitete Kasarne „Breza“ u Kolašinu- kazao je ministar Konjević odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Dragana Bojovića.

Ministar je dodao da je neophodno da Vojska ima adekvatnu prostoriju za izvršenje redovnih bojevih gađanja artiljerijskim oruđima, gađanja iz pokreta, gađanja jedinica, kao i mogućnost da realizuje aktivnosti uvođenja u operativnu upotrebu novog naoružanja i municije.

Dostupnost prostora na sopstvenoj teritoriji, pojasnio je on, omogućava fleksibilnost u planiranju neophodnih ciklusa obuke i realizaciju vježbi i bojevih gađanja, za šta su do sada uglavnom korišćeni poligoni u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, što stvara brojne problem u planiranju i realizaciji, kao i izuzetno velike troškove koji nastaju prvenstveno zbog transporta materijalno-tehničkih sredstava, ljudstva i finansijskih prinadležnosti koje pripadaju licima za rad na terenu u inostranstvu, kao i činjenice da ćemo u budućnosti vrlo vjerovatno morati da plaćamo troškove korišćenja pomenutih poligona.

– Suživot Vojske i stanovništva na Sinjajevini je i moguć i poželjan. Pripadnici Vojske, koji su ujedno i građani Crne Gore, imaju obavezu i svijest o potrebi da zajednički čuvamo životnu sredinu, na bilo kojoj lokaciji gdje se realizuju vježbovne aktivnosti. U tom cilju urađen je i elaborat sa procjenom nultog stanja životne sredine i biodiverziteta na Sinjajevini, a Ministrastvo odbrane ima obavezu da nakon realizacije bilo koje aktivnosti, u saradnji sa stručnim agencijama, sprovodi mjerenja kojima bi se pratilo stanje životne sredine. Površina ovog prostora na Sinjajevini predstavlja 0,005% ukupne teritorije Crne Gore- kazao je Konjević.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

“Ujedinjeni za pravi grad”: Potvrđena još jedna izborna lista u Danilovgradu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na lokalnim izborima koji će se održati 23. oktobra u Danilovgradu, prema informacijama koje su dostupne na sajtu OIK Danilovgrad, učestvovaće 10 lista.

 

Poslednja lista za koju je donijeto rješenje o proglašenju je “Ujedinjeni za pravi grad”.

 

Broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u Danilovgradu na dan 2. avgust je 13.195.

Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

– Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište – navodi MUP..

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način ili izvršiti promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, navodi MUP.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Među učesnicima izbora u opštini Danilovgrad, nalaze se za sada, uz listu “Ujedinjeni za pravi grad”, sljedeće liste:

Građanska lista – Građanska inicijativa “21. maj”;
Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Demokrate;
Može Danilovgrad, može Crna Gora – Građanski pokret URA;
Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija; Branko Bošković;
Preokret za Danilovgrad – Vuk Iković;
Svim srcem za Danilovgrad – Socijaldemokratska partija i Građani;
Za Danilovgrad – Evropa sad;
Za budućnost Danilovgrada – Demokratski front (NSD, DNP, PZP, Radnička partija);
SNP – Temeljno za Danilovgrad.

Sjutra se očekuje, da bude proglašena još jedna lista.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Akvaponijske jedinice uskoro u opštini Danilovgrad

Akvaponija predstavlja jednostavan vid poljoprivredne proizvodnje, koji je baziran na uzgoju biljaka u vodenom supstratu, a ne na zemlji i uzgoja ribe i vodenih organizama. Najveće komponente akvaponije predstavljaju biljke i ribe.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U okviru projekta “Artos – prilika za inovativno zaposlenje” dva aplikanta, poljoprivredna preduzetnika, na teritoriji opštine Danilovgrad pokrenuće akvaponijsku proizvodnju. U pitanju su Đuro Đurović iz Grlića i Milan Mijajlović iz sela Podostrog.

Ovaj projekat će ih osposobiti i povećati njihovu sposobnost da otvore nova radna mjesta i prošire sopstvene kapacitete.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
20°
Облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 20°C
Ветар: 8km/h E
Влажност: 80%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
27/12°C
25/12°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']