Connect with us

Društvo

“Kovačević nezakonito na čelu Danilovgrada”

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata Duško Stjepović kazao je da je predsjednici Opštine Danilovgrad Zorici Kovačević po sili zakona morao prestati mandat još prije mjesec dana. To je saopštio na današnjoj sjednici Skupštine opštine Danilovgrad.

Objavljeno

dana

Duško Stjepović (Foto: Demokrate)

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na danas održanoj sjednici Skupštine opštine Danilovgrad, predsjednik Kluba odbornika Demokrata, Duško Stjepović, postavio je odborničko pitanje predsjednici Opštine, Zorici Kovačević, i skrenuo pažnju ukupne crnogorske javnosti na činjenicu da je prije više od mjesec dana gospođi Kovačević, po sili zakona morao prestati mandat predsjednice Opštine Danilovgrad.

Glavno pitanje odbornika Stjepovića za Kovačevićku je bilo: “Da li ste obavijestili predsjednika Skupštine opštine da ste dana 11. maja 2022. godine, time što ste navršili 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, ispunili uslove iz člana 164 stav 1 tačka 1 Zakona o radu, čijom primjenom Vam je morao prestati mandat na funkciji predsjednice Opštine Danilovgrad po sili zakona? Ukoliko to, pak, do sada nijeste učinili, kojom argumentacijom pravdate nepostupanje po izričitim i imperativnim normama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o radu i da li osjećate da ste kompromitovali svoja moralna načela zbog, blago rečeno, ignorisanja zakonskih obaveza, sa očiglednom namjerom što dužeg boravka na funkciji predsjednice Opštine?”

Osim toga, predsjednik Kluba odbornika Demokrata je upitao gospođu Kovačević da li je svjesna da njeno kršenje navedenih propisa može proizvesti znatne štetne posljedice koje mogu nastupiti za Opštinu Danilovgrad u slučaju da zainteresovana pravna i fizička lica pred nadležnim sudovima pokrenu odgovarajuće postupke osporavanja njenih akata koje je donijela kao predsjednica Opštine nakon što joj je po sili zakona prestao mandat?

Stjepović je javnost obavijestio da je dana 11. maja 2022. godine, predsjednica Opštine, gospođa Zorica Kovačević, napunila je 66 godina. “Uz to, iako nismo imali uvid u bilo kakve dokaze, samo se na osnovu radne biografije predsjednice može osnovano zaključiti da ispunjava i drugi zakonski uslov: da izvjesno ima najmanje 15 godina staža osiguranja. Dakle, jasno je da se već puni mjesec dana gospođa Zorica Kovačević nalazi protivzakonito na čelu danilovgradske Opštine. Naravno, ako bismo rekli da nas iznenađuje da DPS i njegovi predstavnici nešto nezakonito rade, ne bismo bili iskreni. Nikoga u Crnoj Gori, a ni van nje, to ne iznenađuje”, jasan je bio odbornik Stjepović.
On je, takođe, iznio i stav da bi se možda moglo i pogledati kroz prste da se radi o predstavnici političkog subjekta koji nas je za 32 godine upravljanja Danilovgradom unaprijedio i pozlatio. “Međutim, kao perjanica politike koja nas je unazadila makar 50 godina, zaslužila je davno da ode. I to na izborima da ode. Na izborima koje su, upravo iz straha od naroda, zajedno i zakulisnim dogovorima sa novim koalicionim partnerima iz Ure i SNP-a, protivustavno, protivzakonito i protivpravno odložili. No, bilo kako bilo, pozivam cijelu danilovgradsku i crnogorsku javnost da u svoj fokus stavi ovo pitanje, jer ako se sva “kuka i motika” digla na tadašnjeg predsjednika Opštine Nikšić, koji je na kraju, potpuno opravdano, i morao da ode sa funkcije iz istog razloga, Demokratska partija socijalista ništa veće uspjehe nema ni u Danilovgradu da bi njeni funkcioneri, kršeći zakon, ostajali duže na funkciji nego što im to po pravu pripada”, zaključio je Stjepović.

Kovačević je, nakon toga, u par rečenica nemušto odgovorila, saopštavajući da je tražila mišljenje Ministarstva javne uprave da li se na nju primjenjuje Zakon o radu ili Zakon o državnim službenicima i namještenicima. Međutim, ako je tu dilemu imala, postavlja se pitanje zašto mišljenje nije tražila nekoliko mjeseci pred 66. rođendan, već mjesec i kusur dana nakon njega. “Dakle, Kovačević nas ovim nespretnim odgovorom nije ubijedila. Nije ubijedila nikoga, pa ni samu sebe, nego se još više zapetjala”, kratko je prokomentarisao njen odgovor Duško Stjepović.

1 Comment

1 Comment

 1. Stefan

  26 06 2022 09:36 at 09:36

  Povodom ostavke predsjednice opštine Danilovgrad gđe Kovačević oglasile su se danilovgradske „DEMOKRATE“ tačnije njihov šef odborničkog kluba u SO Danilovgrad gdin Duško Stijepović koji bez imalo stida saopšti da je to učinila pod direktinim pritiskom javnosti nakon njegovog obraćanja na lokalnom parlamentu. Kakve li laži i ironije.
  Zašto gdine Stijepoviću ne pokrenu to pitanje kada je u pitanju predsjednik Skupštine opštine gdin Zoran Bošković, koji u 70 godini života radi i prima funkcionersku platu? Zar za njega ne važi zakon o radu i starosna granica od 67 godina života?
  Naravno da nijesi. Nijesi smio pokrenuti takvo nešto jer bi već odavni penzioner uzvratio udarac iz tebei poznatih razloga.
  Podsjetiću te gdine Stijepoviću, prije više od 20-tak godina gdin Bošković je otjerao tvog oca sa mjesta upravnika majdana Maljat. Zbog čega danilovgrađani dobro znaju. Da li je to razlog? Ili mozda tvoje lično drugarstvo i prijeteljstvo sa pojedinim članovima porodice gdina Boškovića?
  Toliko o tvojoj demokratiji i principijelnosti.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Sjutra se bira predsjednik opštine Danilovgrad

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Danas je na zvaničnom sajtu opštine Danilovgrad objavljena informacija da će se II sjednica SO Danilovgrad održati sjutra u velikoj sali Opštine Danilovgrad sa početkom u 14,00 časova.

Za dnevni red drugog zasijedanja Skupštine opštine Danilovgrad predložen je sledeći dnevni red sa četiri tačke.

U okviru prve tačke dnevnog reda razmatraće se predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanje.

Druga tačka dnevnog reda je Predlog odluke o imenovanju predsjednika i članova Odbora za Statut i propise.

U okviru treće i četvrte tačke dnevnog reda razmatraće se predlozi za razrješenje predsjednika opštine Danilovgrad i izbor novog predsjednika opštine Danilovgrad.

Za Predsjednika opštine Danilovgrad, prema ranijim najavama, biće izabran Aleksandar Grgurović iz Evrope Sad.

Na sjednici koja je održana 30.11. za predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad izabran je Velimir Đoković iz DF-a.

Prema koalicionom sporazumu jedan od dva potpredsjednika opštine biće imenovan Duško Stjepović iz Demokrata.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nagradni konkurs za seoska domaćinstva

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma pozvalo je seoska domaćinstva da se do 9. decembra prijave na nagradni konkurs koji je taj Vladin resor raspisao u okviru kampanje Ruralno, održivo, domaćinski.

Objavljeno

dana

By

Close up of hunting tower in autumn forest

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo je pozvalo seoska domaćinstva da se prijave na nagradni konkurs koji se realizuje u tri kategorije – najbolje seosko domaćinstvo, najbolja seoska domaćica i najbolji mladi seoski domaćin/ domaćica.

“Ukupan nagradni fond koji je opredijelilo Ministarstvo iznosi 10,5 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Kada je u pitanju kategorija najbolje seosko domaćinstvo, prva nagrada iznosi dvije hiljade eura, druga 1,5 hiljada EUR, a treća hiljadu eura.

“U toj kategoriji biramo seosko domaćinstvo koje je izgrađeno u tradicionalnom i autentičnom stilu i odslikava kulturu i istorijsko nasljeđe tog područja. Takođe, tu se pruža raznovrsna hrana, pića i napici iz pretežno sopstvene proizvodnje, kao i druge vrste dodatnih sadržaja i usluga“, objasnili su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kategorija najbolja seoska domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

U toj kategoriji se, kako je objašnjeno, bira žena/nositeljka aktivnosti, koja u seoskom domaćinstvu unapređuje kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i priprema i poslužuje topla i hladna jela i napitke iz pretežno domaće proizvodnje.

Kada je u pitanju kategorija najbolji mladi seoski domaćin/domaćica, prva nagrada iznosi 1,5 hiljada eura, druga hiljadu eura, a treća 500 eura.

“U toj kategoriji nagrađujemo muškarca ili ženu nosioce aktivnosti do 40 godina, koji u seoskom domaćinstvu unapređuju kvalitet usluga i ponudu za goste radi njihovog odmora i rekreacije i vrše pripremu i posluživanje toplih i hladnih jela i napitaka pretežno iz domaće proizvodnje“, rekli su iz Ministarstva.

Za učešće na nagradnom konkursu potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, koja je detaljno navedena na sajtu Ministarstva.

Dokumentaciju je potrebno dostaviti elektronskim putem na mejlove [email protected] i [email protected]

Ministarstvo zadržava pravo da nakon dostavljene dokumentacije izvrši provjeru kod nadležnog poreskog organa da li je učesnik konkursa izvršio elektronsku fiskalizaciju.

Konačnu odluku na nagradnom konkursu donijeće petočlani stručni žiri imenovan od resornog ministra.

O datumu i mjestu svečanog uručenja nagrada, učesnici i javnost biće blagovremeno obaviješteni.

Iz Ministarstva su kazali da se savremeni turistički trendovi odlikuju sve većim usmjeravanjem ka ruralnim destinacijama, sve izraženijom personalizacijom, povećanim interesovanjem i značajnom tražnjom turista za nestandardnim turističkim proizvodima.

“Zbog toga je potrebno posvetiti mnogo više pažnje razvoju ruralnog turizma, koji čini jednu od važnijih komponenti razvoja turizma i integralnog i održivog razvoja sela i ruralnih područja”, zaključuje se u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Магла
06:5516:11 CET
Осећај: 8°C
Ветар: 3km/h NNW
Влажност: 90%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
13/10°C
15/9°C
15/10°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']