Kriminal oštetio državu za 36,4 miliona - Volim Danilovgrad
Connect with us

Ekonomija

Kriminal oštetio državu za 36,4 miliona

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

“Od ovog iznosa, pričinjena šteta budžetu Crne Gore procjenjuje se na oko 36,4 (2019. godine 16,1 miliona eura), dok šteta za pravna lica iznosi oko 39,6 (2019. godine -15,8 miliona eura), što je u oba slučaja, značajno više u odnosu na štetu iz 2019. godine”, navodi se u izvještaju UP.

Procesuirano osam odsto više lica nego  2019.

Od ukupnog broja podnijetih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je nadležno za gonjenje učinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala bez obzira na visinu propisane kazne, visoke korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina, podnijeto je 76, a u 2019. godine podnijeto je 39 krivičnih prijava i dopuna krivičnih prijava.

“Ovim prijavama je procesuirano 320 fizičkih i 105 pravnih lica, što je za oko 82% više u odnosu na ukupan broj procesuiranih fizičkih i pravnih lica u 2019. godini”, stoji u izvještaju.

Kako se dodaje, Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije nastavio je sa započetim aktivnostima iz 2019. godine, kada je formiran kao posebna organizaciona jedinica Uprave policije.

“Iako je 2020. godina bila godina puna izazova uzrokovanih prije svega pandemijom korona virusa, kao i složenom bezbjednosnom situacijom, Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije ostvario je znatno bolje rezultate u svim oblastima koje su u njegovoj nadležnosti, u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Ovi rezultati su ostvareni zahvaljujući profesionalnom radu i vanrednom angažovanju svih organizacionih jedinica Sektora, ali dijelom i saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije, kao i nadležnim državnim tužilaštvima, Upravom carina, Poreskom upravom, međunarodnim partnerima i dr”, navodi se u izvještaju.

Rasvijetljeno 11 krivičnih dijela sa najvišim stepenom opasnosti

Kako se ističe, najveći bezbjednosni izazov u godini koja je za nama bio je nastavak višegodišnjeg sukoba članova suprotstavljenih organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i izvršenje teških krivičnih djela protiv života i tijela, koja su posljedica njihovih međusobnih sukoba.

“Službenici Sektora u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije, efikasnim aktivnostima rasvijetlili su značajan broj krivičnih djela koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovanih kriminalnih grupa i lica povezanih sa njima 19 teških krivičnih djela protiv života i tijela i pet krivičnih djela djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine. Od toga broja rasvijetljeno je 11 krivičnih djela sa najvišim stepenom društvene opasnosti koja su posljedica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, ili 83 odsto više nego 2019. godine, što je rezultat proaktivnog rada i vanrednog angažovanja svih organizacionih jedinica Sektora u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i drugim organizacionim jedinicama Uprave policije”, stoji u izvještaju.

Među ovim djelima je sedam krivičnih djela izvršenih tokom 2020. godine od kojih su dva kvalifikovana kao teško ubistvo, dva kao teško ubistvo u pokušaju, tri kao ubistvo u pokušaju, kao i četiri krivična djela kvalifikovana kao teško ubistvo u pokušaju, koja su ostala nerasvijetljena prethodnih godina.

Kada su u pitanju aktivnosti u oblasti borbe protiv krijumčarenja droga, u saradnji sa međunarodnim partnerima samo u četiri zajedničke međunarodne istrage vođene van teritorije Crne Gore, spriječeno je krijumčarenje i zaplijenjeno oko osam tona kokaina. Tako je u akciji kodnog naziva “Vessel” u Arubi na brodu “Aressa” zaplijenjeno oko 5,7 tona kokaina i lišeni su slobode članovi posade, crnogorski državljani. Zatim, u njemačkoj luci Hamburg na brodu “Budva”, koji plovi pod crnogorskom zastavom, zaplijenjeno je 575 kilograma kokaina. U akciji “Ivy” u Italiji je zaplijenje-no 1.280 kilograma kokaina, a u Sjevernoj Makedoniji oko kilogram kokaina. U akciji “Florida” na Obali Slonovače zaplijenjeno je oko 411 kilograma kokaina, a lišeno slobode sedam lica, pet državljana Obale Slonovače i dva državljanina Republike Slovenije.

Pored ovih aktivnosti, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, sprovođeno je još sedam kriminalističkih istraživanja na međunarodnom nivou, dok je u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom i Višim državnim tužilaštvom sprovođeno 10 istraživanja na nacionalnom nivou.

 “Realizacijom jednog broja ovih istraživanja, tokom 2020. godine spriječeno je krijumčarenje i zaplijenjeno ukupno 10 tona i 683 kilograma opojne droge u čijoj je zapljeni učestvovao Sektor, što je višestruko više od cjelokupne količine zaplijenjene opojne droge na nivou Uprave policije u 2019. godini (2,4 tone)”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je u Crnoj Gori spriječeno krijumčarenje i zaplijenjeno 2.637 kilograma marihuane u akcijama kodnih naziva “Terminal” u saradnji sa policijom Republike Albanije, “Panter” i “Zamka”, kao i 12 kilograma heroina koji je zaplijenjen u saradnji sa policijom Sjeverne Makedonije.

Ekonomija

Svaki peti građanin bez posla

U četvrtom kvartalu, odnosno krajem prošle godine došlo je do pada broja zaposlenih za 16,4 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku (Monstat), piše Dan.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Kako navode u Monstatu, u četvrtom kvartalu 2020. godine u Crnoj Gori, aktivnog stanovništva bilo je 252,6 hiljada od kojih je 199,1 hiljada ili 78,8 odsto zaposlenih i 53,5 hiljada ili 21,2 odsto nezaposlenih lica. To znači da je oko 30.000 zaposlenih manje bilo na kraju 2020. u odnosu na godinu ranije.

Podaci Monstata pokazuju da je nezaposlen svaki peti radno sposobni građanin.

Broj zaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je smanjen za 7,6 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi pad od 16,4 odsto.

Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 18,9 odsto.

Neaktivno stanovništvo čini 248,4 hiljada lica. Broj neaktivnog stanovništva u odnosu na prethodni kvartal je povećan za 5,7 odsto, i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bilježi rast od 14,7 odsto.

Stopa aktivnosti za četvrti kvartal 2020. godine je 50,4 odsto, stopa zaposlenosti je 39,7 odsto, stopa nezaposlenosti je 21,2 odsto i stopa neaktivnosti je 49,6 odsto navode u Monstatu.

Monstatu pojašnjavaju da su u pitanju podaci dobijeni putem Ankete o radnoj snazi, koja je sprovedena u četvrtom kvartalu 2020. godine, u periodu od oktobra do decembra.

Anketirana su 2.041 domaćinstva na teritoriji Crne Gore. Prikupljeni su podaci o demografskim obilježjima za sve članove domaćinstava (5.559 lica), a za lica stara 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti (4.907 lica).

Predsjednik Udruženog sindikata državnih institucija Veselin Vujanović ocjenjuje za Dan da je lako zaključiti gdje je došlo do smanjenja broja zaposlenih, a to su turizam, ugostiteljstvo, taksi i autobuski prevoz.

Ističe da je jedini način da se oporavimo i koliko-toliko vratimo na staro da se vakcinišemo, kako bi bili zdravstveno bezbjedniji.

“Projekcije su da se u ovoj godini očekuje oko 50 do 60 odsto prihoda od turizma od onoga što smo imali 2019. godine. Da bi to postigli moramo biti prije svega zdravstveno bezbjedna destinacija, stoga je vakcinacija nužnost da se zaštiti zdravlje, ali i ekonomija i sa njom radna mjesta”, smatra Vujanović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kaže da ni državi ni poslodavcima ne može korona biti izgovor za sve.

“Država i poslodavci moraju učiniti sve da sačuvaju radnike i radna mjesta, jer kad korona prođe, bojim se da će se suočiti sa problemom da obezbijede radnu snagu. Mi već imamo problem da radna snaga odlazi iz Crne Gore što zbog loših zarada, što zbog nesigurnosti radnih mjesta. Ova država ne smije doći ni u situaciju da zaposleni ostaju bez posla i onda postaju socijalni slučajevi pa se onda mora brinuti i o njima”, upozorava u izjavi za Dan Zarubica.

Najviše zaposlenih od 25 do 49 godina

Najveći broj aktivnog stanovništva čine lica u starosnoj grupi od 25 do 49 godina i to 161,1 hiljada.

Starosna grupa u kojoj je najveći broj neaktivnih lica je grupa od 65 i više godina, što čini 74,8 hiljada neaktivnih lica.

Najveći broj zaposlenih čine lica u starosnoj fupi od 25 do 49 godina i to 127,7 hiljada zaposlenih lica.

Takođe, najveći broj nezaposlenih čine lica u istoj starosnoj grupi, odnosno 33,4 hiljade nezaposlenih lica.

Od ukupnog broja aktivnog stanovništva 142,3 hiljade ili 56,3 odsto čine muškarci, a 110,4 hiljada ili 43,7 odsto čine žene, dok ukupan broj neaktivnih čine žene 146,0 hiljada ili 58,8 odsto, a muškarci 102,3 hiljade ili 41,2 odsto.

Od ukupnog broja zaposlenih 113,1 hiljada ili 56,8 odsto čine muškarci, a 86,0 hiljada ili 43,2 odsto čine žene, a od ukupnog broja nezaposlenih 29,2 hiljada ili 54,6 odsto čine muškarci, a 24,3 hiljade ili 45,4 odsto čine žene.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Opština objavila Javnu licitaciju, prodaju dvorište i zgradu

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Opština Danilovgrad objavila je javnu licitaciju za prodaju dvorišta površine 17.405 kvadrata i poslovne zgrade u privredi od 217 kvadrata. Te dvije nepokretnosti nude se za 573.260 eura.

– Ugovor o kupoprodaji se zaključuje sa najpovoljnijim ponuđačem u roku od 30 dana od dana održavanja licitacije, a cjelokupni iznos ponuđač će uplatiti najkasnije 15 dana od dana zaključenja ugovora. U suprotnom, gubi pravo na uloženu kauciju i kupovinu – piše u dokumentu. Licitacija je zakazana za 23. april.

Ovo je treća po redu javna licitacija za predmetne nepokretnosti. Prethodne dvije su bile bezuspješne.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije