Mjere mogu biti samo rigoroznije, počela distribucija vakcina po domovima zdravlja - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Mjere mogu biti samo rigoroznije, počela distribucija vakcina po domovima zdravlja

On je za Boje jutra na TV Vijesti istakao da su domovi zdravlja spremni za distribuciju.

Podsjetio je da je vakcinacija počela u subotu u Domu za stare u Risnu.

“Prvih 80 korisnika i zaposlenih su vakcinisani. Napravljeni su spiskovi osoba koje bi željele da se vakcinišu i u drugim prioritetnim grupama. Prije svega osim korisnika i osoblja u domovima za stare, tu su zdravstveni radnici koji rade na prvim linijama odbrane od kovida”, kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, ekipe IJZ-a će danas u toku danan posjetiti Dom za stare u Pljevljima, gdje će se vršiti vakcinacija.

“Ostali zaposeni i štićenici staračkih domova i kolektivnih centrara, pomenuću Komanski most, biće u narednom periodu vakcinisani, u zavisnosti od epidemiloške situacije. Treba da prođe određeni period da bi se mogla izvršiti imunizacija, ali vakcine su za njih ostavljene . Zdravstveni radnici koji sada ne primi vakcinu, neće biti zaboravljeni. Čim stignu nove vakcine, svi koji žele biće vakcinisani”, kazao je Galić, dodajući da je danas za zaposlene Kliničkog centra opredijeljeno 150 doza vakcine.

On je istakao da je potražnja vakcina velika, te da je za sada veći broj zdravstvenih radnika i štićenika staračkih domova koji bi da se vakcinišu, nego vakcina.

Koju vakcinu, bi građani trebalo da prime, Galić i podsjeća da će to najbolje znati izabrani ljekar.

“Najbolja je vakcina koja je dostupna ukoliko na nju  nema kontraindikacija”,  kazao je Galić.

Cilj je, kako kaže, da ne bude gužvi tokom imunizacije, pa je apelovao na građane da budu strpljivi i ne prave gužve.

“Svako iz prioritetnih grupa će biti putem sredstava javnog informisanja blagovremeno obavještavan. Postoji sistem koji će se primijeniti. Domovi zdravlja će primati pozive građana, ali će građani se prije toga putem medija informisati  koja prioritetna grupa se vakciniše u toku koje sedmice. Grupe će se da se javljaju, postojaće dva modela, ili preko kol centra ili preko aplikacije , koja će uskoro biti dosputna. Na taj način će se zakazivati vakcinacija”, objasnio je Galić.

Mjere mogu biti samo rigoroznije

Govoreći  Budvi i Tivtu gdje su najrigoroznije mjere, kazao je da da se može reći da one daju rezultate, jer se broj oboljelih smanjuje, ali kako dodaje, još je rano govoriti.

Galić je pozvao građane drugih opština da se pridržavaju propisanih mjera, jer naredne mjere mogu biti samo rigoroznije, jer je “epidemija na visokom nivou”.

Istakao je da bi za druge opštine da se uvedu mjere kao u Budvi i Tivtu, u zavisnosti od epidemioloških indikatora.

“Na osnovu podstaka sa terena, za sada bi se moglo reći da se ide u pravcu da mjere mogu biti rigoroznije “, dodao je Galić.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Stiglo još pet hiljada vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade Sputnjik V od Srbije, dobije još toliko.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Njegova pjesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1982. godine.

Dvije godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije