OBJAVLJENI DOBITNICI NAGRADE ZA FILANTROPIJU „ISKRA“ - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

OBJAVLJENI DOBITNICI NAGRADE ZA FILANTROPIJU „ISKRA“

Fond za aktivno građanstvo (fAKT) objavio je spisak dobitnika godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“. Prema odluci žirija, biće uručene tri nagrade, jedna specijalna nagrada i pet specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Ivo Đukanović, porijeklom Cetinjanin, koji živi i radi u San Francisku. Za borbu protiv pandemije koronavirusa uputio je vrijednu donaciju od 50 hiljada eura zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno bolnici „Danilo I“ na Cetinju. Jedan je od osnivača Udruženja Crnogoraca Amerike i utemeljivača nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije, koja se dodjeljuje već 19 godina. Dobitnik Nagrade za doprinos dijaspore je fondacija „HEMIIAS“, čiji je osnivač poznati dobročinitelj i privrednik Hajriz Brčvak. Fondacija je tokom prošle godine prikupila preko 130 hiljada eura i uspjela da sprovede brojne aktivnosti, među kojima su pomoć institucijama i zdravstvenom sistemu, kao i pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincima. Specijalna nagrada za životno djelo pripala je prof. dr Miloradu Nikčeviću za izuzetan doprinos očuvanju i razvoju duhovnosti i kulturnog nasljeđa Crne Gore. Doktor filološih nauka, književni istoričar, teoretičar i književnik, stekao je univerzitetsku karijeru i punu naučnu afirmaciju u Hrvatskoj, gdje je dobio više priznanja i nagrada za stručni, naučni i pedagoški rad. Kako se navodi u obrazloženju, svoju zemlju i njene građane volio je i pomagao perom i naučnim radom, uvijek na braniku onih koji su ugroženi i spreman na odbranu temeljnih vrijednosti građanskoga ustrojstva, ljudskih prava, sloboda i multikulturalizma. Svoja je pregnuća posvetio duhovnom identitetu svog naroda, približavajući ga pritom svim drugim narodima i zajednicama, u prvom redu onoj u kojoj je proveo radni vijek.

Kompanija Jugopetrol AD dobitnik je Nagrade za doprinos na nacionalnom nivou, koja je u prethodnoj godini realizovala niz društveno odgovornih aktivnosti. Tokom prvog talasa epidemije, kompanija je donirala 40 hiljada eura za nabavku dva respiratora. Pružali su i materijalnu pomoć socijalno ugroženim i zajedno sa zaposlenima donirali 20 tona paketa humanitarne pomoći, preko Crvenog krsta vrijednih više od 20 hiljada eura. Donirali su školski pribor i osam televizora Dječjem domu Mladost u Bijeloj, a finansirali su i uređenje Rimskog trga u Podgorici donacijom vrijednom 28 hiljada eura.

Dobitnik Nagrade za doprinos lokalnoj zajednici je NLB Banka AD Podgorica, koja je, pored donacije 44 hiljade eura zdravstvenom sistemu za borbu protiv koronavirusa, realizovala i za projekat „Okvir pomoći“. U saradnji sa kompanijom Visa i medijskim partnerima „Vijesti“ i Metropolis Media, NLB Banka je obezbijedila besplatnu promociju i reklamnu podršku za 20 mikro i malih preduzeća, kako bi dobili potrebnu pomoć u suočavanju sa posljedicama krize.  Zahvaljujući projektu, šest preduzeća je pokrenulo svoju web prodavnicu i svoje proizvode učinila dostupnim svim građanima. Vrijednost ovog projekta je 45 hiljada eura.

Bošnjačkom donatorskom fondu, Luksemburg pripalo je Specijalno priznanje za doprinos dijaspore. Kroz projekte podrške studentima i djeci bez roditeljskog staranja, u toku prethodne godine donirano je 11 hiljada eura, a od osnivanja Fonda, gotovo 75 hiljada. Podržali su i štampanje monografije KUD-a “Vrelo Ibra” iz Rožaja i donirali 5 hiljada eura opštini Petnjica i Crvenom krstu Bijelo Polje za borbu protiv pandemije.

Specijalna prizanja za građanski doprinos opštem dobru biće uručena NVU Žene Bara, NVO Izvor života i Sabri Decević. U protekloj godini, Žene Bara su obezbijedile preko 1500 paketa pomoći vrijednih blizu 90 hiljada eura, dok je za pripremu preko 45 hiljada obroka u Narodnoj kuhinji, nabavku ogrijeva, medicinskih pomagala, garderobe i ljekova obezbijeđeno skoro 150 hiljada eura. Za kupovinu stana za porodicu Marinković i renoviranje stambenih jedinica za nekoliko porodica, Žene Bara su obezbijedile preko 50 hiljada eura. NVO Izvor života je i u 2020. nastavila svoju humanitarnu misiju podrške socijalno najugroženijim kategorijama. Kroz Narodnu kuhinju čiji su osnivač, dnevno je pripremano i do 400 obroka, a obezbijeđeno je i dostavljeno 2 000 paketa humanitarne pomoći. Izgrađena je i opremljena kuća za porodicu Radulović iz Nikšića i adaptirano više stanova i kuća socijalno ugroženih porodica u Nikšiću, Podgorici i Plužinama. Vrijednost ukupne pomoći koju je u protekloj godini obezbijedila ova NVO, iznosi preko 400 hiljada eura. Sabra Decević već godinama daje važan doprinos procesu socijalne inkluzije u Crnoj Gori. Početkom godine, putem donatorskih kutija, Sabra je organizovala akciju prikupljanja sredstava za socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Tuzi i uspjela da obezbijedi pomoć u vidu namirnica i higijenskih sredstava za 20 najugroženijih porodica, vrijednu više od 10 hiljada eura. Za projekte organizacije „Djeca Crne Gore“ na čijem je čelu, obezbijedila je 53 hiljade eura, koji su usmjereni na djecu i mlade i njihovo osnaživanje.

Dobitnik Posthumnog priznanja za dobročinstvo je Petar Vukčević, crnogorski emigrant u Sjedinjenim Američkim Državama. Radio je u Američkom komitetu za pomoć Jugoslaviji, organizaciji koja je tokom i po završetku Drugog svjetskog rata sakupljala i slala pomoć Jugoslaviji, za šta dobio je priznanje od Eleonore Ruzvelt, počasne predsjednice ovog komiteta i tadašnje Prve dame SAD.  Bio je sekretar Jugoslovensko-američkog progresivnog kluba u Njujorku i u tom svojstvu je 1976. posjetio Jugoslaviju. SFRJ ga je odlikovala Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem. Svojim testamentom je odredio da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti dobija dvije trećine kamate na oročenih 25 hiljada dolara njegove životne ušteđevine, a za nagrađivanje „najboljih Jugoslovena iz oblasti književnosti, umjetnosti ili nauke“, kroz Fond Petra Vukčevića. Nagrade iz ovog Fonda dobili su najistaknutiji mladi naučni radnici i stvaraoci Crne Gore devedesetih godina.

Svečanost dodjele nagrada biće organizavana u petak, 29 januara u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, u 12 časova, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Više informacija o ovogodišnjim dobitnicima nagrade „ISKRA“ možete pronaći na linku.

Dodjelu nagrade “Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Upravom za dijasporu i Privrednom komorom Crne Gore, a uz podršku Evropske komisije i Fonda braće Rokfeler.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Stiglo još pet hiljada vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade Sputnjik V od Srbije, dobije još toliko.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Njegova pjesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1982. godine.

Dvije godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije