Connect with us

NVO Sektor

“Omogućiti mjesnim zajednicama institut Slobodne stolice u Skupštini opštine Danilovgrad”

Ovaj informativni karavan je realizovan u sklopu projekta “Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama“ koji sprovodi Centar za razvoj nevladinih organizacija, a finansijski je podržan kroz projekat SMART Balkans – civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koji sprovode Centar za promociju civilnog društva – CPCD u partnerstvu sa Institutom za demokratiju i medijaciju (Institute for Democracy and Mediation – IDM) i Centrom za istraživanje i kreiranje politika (Center for Research and Policy Making (CRPM), uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Radionica na temu “Sinergijom do dobrog upravljanja u lokalnim zajednicama” održana je u zgradi opštine Danilovgrad, okupivši širok spektar zainteresovanih učesnika, uključujući predstavnike nevladinog sektora, pojedine predsjednike mjesnih zajednica, službenike lokalne uprave i građane. Događaj je bio obogaćen dinamičnom atmosferom, a prisutni su aktivno učestvovali putem rasprave i dijeljenja svojih iskustava, dajući tako značajan doprinos radionici.

 

Glavni fokus diskusije bio je na mehanizmima učešća građana i nevladinih organizacija na lokalnom nivou, koji obuhvataju inicijativu, referendum, peticiju, predloge, žalbe, kao i institut “Slobodne stolice”, javne rasprave i slično. O ovoj tematici su govorili Milan Mijajlović, ispred NVO “Volim Danilovgrad” i Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Petrom Kneževićem, koji je ujedno i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Spuž.

Posebno treba istaći da su se tokom radionice mogli čuti i sjajni priedlozi od strane predstavnika mjesnih zajednica i građana. Željan Brajović, član Savjeta mjesne zajednice Danilovgrad 1, istakao je ideju da se institut “Slobodne stolice” proširi na korišćenje i od strane  mjesnih zajednica, što je naišlo na široku podršku prisutnih. Do sada su institut “Slobodne stolice” koristili najčešće odabrani predstavnici NVO sektora pa je potrebno praksu promijeniti i omogućiti i da predstavnici mjesnih zajednica koriste ovaj značajan mehanizam.

Radmila Bajagić iz Ekološkog parlamenta Danilovgrad istakla je problem nedostatka sluha za uvođenje instituta “Zelene stolice” koja bi omogućila nevladinim organizacijama da učestvuju u raspravama koje se tiču zelenih agendi.

Takođe, naglasak je stavljen na podršku koju pruža Centar za razvoj nevladinih organizacija, koji aktivno podržava sve zainteresovane građane i nevladine organizacije u korišćenju postojećih mehanizama učešća javnosti u procesima donošenja odluka. Ova podrška obuhvata upućivanje u odgovarajuće procedure, istraživanje zakonodavstva i pomoć u pripremi materijala.

Jedan od konkretnih rezultata radionice je dogovor koji je postignut juče između prisutnih građana i Rajka Bulatovića, da se pokrene građanska inicijativa s ciljem uticaja na lokalnu samoupravu da izgradi Bjelopavlićku kuću. Bulatović, koji već 30 godina sakuplja eksponate koji oslikavaju život Bjelopavlića, želi da u toj kući bude izloženo preko 1000 eksponata. Ova inicijativa je pokazatelj angažmana građana i njihove želje da aktivno doprinose lokalnoj zajednici i njenom razvoju.

Radionica je jasno pokazala važnost aktivnog učešća građana i nevladinih organizacija u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou, te će navedene inicijative i podrška Centra za razvoj nevladinih organizacija biti ključni faktori u unapređenju participacije i upravljanja u lokalnoj zajednici.

 

Advertisement

NVO Sektor

Festival lokalne demokratije: Dodijeljena priznanja opštinama sa najvišim nivoom razvijene demokratije

Aktivna zona organizuje Festival lokalne demokratije od 28. do 30. marta!

Ovaj trodnevni događaj je posvećen promovisanju vrijednosti lokalne demokratije, decentralizacije i povećane participacije građana u procesima donošenja odluka o javnim pitanjima. Ključne teme tokom tri dana su: I dan: Lokalna demokratija; II dan: Zaštita životne sredine, urbanizam i održivi razvoj na lokalnom nivou; III dan: Sloboda govora i lokalni mediji.

NVO Aktivna zona je na jučerašnjem, prvo danu festivala, uručila priznanja za tri crnogorske opštine sa najvišim nivoom razvijene lokalne demokratije (otvorenosti i transparentnosti). Ova inicijativa ima za cilj da istakne dobre prakse lokalnih samouprava, doprinoseći ukupnoj promociji dobrog upravljanja i transparentnosti lokalnih samouprava. U ime tri opštine, priznanja su primili: I mjesto: Slobodan Delić predsjednik Opština Plužine, II mjesto: Stanislava Bardić , III mjesto: Mirko Mustur potpredsjednik Opština Herceg Novi .

Ove opštine su osvojile najviše bodova u okviru šest prioritetnih tema koje smo ocjenjivali putem dostupnosti dokumenata na veb stranicama lokalnih samouprava, a to su 1) Skupština opštine, 2) Budžet, 3) Borba protiv korupcije, 4) Opšte informacije, 5) Javne nabavke, 6) Javne rasprave, javni konkursi i saradnja sa NVO.

Izvršni direktor Aktivne zone, Miloš Marković istakao je da organizacijom ovog festivala žele da doprinesu jačanju lokalne demokratije u Crnoj Gori, ističući ulogu koju svaki pojedinac ima u oblikovanju budućnosti svoje zajednice.

„Udruživanje građana na lokalnom nivou predstavlja srž demokratskog procesa. Kada se ljudi udruže i aktivno uključe u donošenje odluka koje utiču na njihov život, stvara se osjećaj zajedničke odgovornosti i solidarnosti. Ova solidarnost, ova zajednička svijest o potrebama i prioritetima naše zajednice, čini temelj za izgradnju inkluzivnije i održivije društvene zajednice.“

U ime Centra za građansko obrazovanje, na otvaranju događaja je govorio Petar Đukanović, programski direktor Centra za građansko obrazovanje, koji je istakao da se ključne inicijative za demokratizaciju i evropeizaciju društva dešavaju upravo na lokalnom nivou i da je veoma bitno nastaviti u promovisanju i afirmisanju vrijednosti za koje je Aktivna zona u okviru projekta zalaže.

U ime Ministarstva javne uprave, Lidija Ljumović, v.d. generalna direktorica Direktorata za razvoj i saradnju sa NVO, izrazila je veliko zadovoljstvo što ima priliku da otvori jedan ovakav događaj i kazala da su ova i slične inicijative na lokalnom nivou ključne u cilju poboljšavanja odnosa između građana, nevadinih organizacija i lokalnih samouprava.

Tokom prve panel diskusije predstavljen je „Izvještaj i preporuke za unapređenje lokalne demokratije u Crnoj Gori“, a na panelu su govorile Hakile Resulbegoviq (Agencija Damar – Podgorica), Zorana Marković (Centar Za Razvoj NVO) i Marija Janković (International Republican Institute (IRI)).

U okviru drugog panela na temu „Zapuštena demokratija: Uloga i položaj mjesnih zajednica u Crnoj Gori i regionu“, razgovaralo se sa Aleksandrom Đekićim iz Bečejsko Udruženje Mladih, Marijom Popović Kalezić iz Centar za građanske slobode, Milanom Mijajlovićem iz Volim Danilovgrad, i Predragom Tomovićem iz Oči Podgorice.
.

Nastavite čitanje

NVO Sektor

Zero waste: Dodjela kućnih setova za kompostiranje

Woman composting organic kitchen waste

Kao nastavak projekta „KompostirajDG“ Organizacija Zero waste Montenegro raspisuje javni poziv zainteresovanim građanima i građankama opštine Danilovgrad da se prijave za dodjelu kanti i tečnog preparata sa efektivnim mikroorganizmima – “Eko EM Plus”.

Pravo prijave na poziv imaju svi zainteresovani građani koji žive na teritoriji Opštine Danilovgrad.

Za razliku od prve faze projekta, koju realizuje organizacija KOD, portal Volim Danilovgrad i Efektivni mikroorganizmi Crna Gora, u okviru druge faze koristiće se

  • kanta od 9l sa karbonskim filterom za odlaganje otpada od hrane u kuhinji sa
  • “Bokaši tečnost sa efektivnim mikroorganizmima – Eko EM Plus”.

Koristeći ovu metodu, korisnici kućnih setova za kompostiranje, odvajaju u toku dana ostatke hrane iz kuhinje stvarajući slojeve unutar kante, potom razblaženim mikroorganizmima (1:100) poprskaju sabijenu smjesu. Ova procedura se ponavlja svakog dana, kad god postoji otpada.

 

Na ovaj način se kuhinjski otpad osigurava od razvijanja neprijatnih mirisa i priprema za sledeće faze kompostiranja dok karbonski filter dodatno osigurava pojavu neprijatnih mirisa. Nakon što se kanta popuni, dovoljno je sadržaj prenijeti vani u predviđeni prostor za kompostiranje (ograđeno kompostište, kutak u ćošku imanja i sl.). Zahvaljujući efektivnim mikroorganizmima sadržaj kante ulazi u proces fermentacije i po prelasku u dvorišno kompostište se znatno brže razgradi. Kao rezultat dobija se kvalitetan kompost.

Rok za prijave je 1. maj 2024. godine!

LINK ZA PRIJAVU https://docs.google.com/forms/d/1htxHVgaH7t_i4k9sx8luPzWdvdqlOSJTCENdugAZQYk/viewform?edit_requested=true 


Aktivnosti sprovodi NVO Zero Waste Montenegro u okviru projekta “Smanjenje emisije metana iz gradova – Fork to Farm” finansiranog od strane Globalnog centra za metan i UMI Fonda. Ovaj projekat je ujedno druga faza “KompostirajDG” koji realizuju NVO „KOD“ u partnerstvu sa portalom Volim Danilovgrad i Efektivnim mikroorganizmima Crna Gora (EMCG), a koji finansira Ministarstvo turizma, ekologije i prostornog planiranja Crne Gore.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije