Opština Danilovgrad dobitnik priznanja „ Global local“ - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Opština Danilovgrad dobitnik priznanja „ Global local“

Međunarodni nezavisni komitet za dodjelu nagrada i priznanja „Globallocal“ za 2020. godinu odlučio je da Opština Danilovgrad dobije „Internacionalnu nagradu i priznanje najboljim lokalnim zajednicama za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi“.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Ovo prestižno priznanje, kako stoji na sajtu Opštine, dodjeljuje se na predlog šireg kruga članova, rukovodilaca i saradnika organizatora i partnera projekta „Global local“, preduzetnika, poslovnih asocijacija, nevladinih organizacija, naučno-obrazovnih institucija, državnih institucija i medija, nakon sprovedene višemjesečne procedure i u skladu sa utvrđenim kriterijumima.

Dodjela ove prestižne nagrade i priznanja Opštini Danilovgrad će se obaviti u Dubrovniku, Hrvatska tokom održavanja višednevnog međunarodnog događaja koji će obuhvatati Međunarodnu naučno-stručnu i poslovnu konferenciju „Poljoprivreda u XXI vijeku – kvalitet i sigurnost prehrambenih proizvoda i zdravlje potrošača“, Regionalni samit preduzetnika „300 najboljih“, Međunarodni dan investitora „Naj investicija – investicija za čovjeka“. Ovaj međunarodni događaj biće prilika za dodatnu promociju Danilovgrada kao atraktivne i podsticajne investicione destinaciju, te direktan razgovor sa privrednicima iz regiona i Evrope, naveli su na zvaničnoj online prezentaciji opštine Danilovgrad.

Laureat za ovu nagradu je, između ostalog, zaslužen i na osnovu međunarodne sertifikacije poslovnog ambijenta u opštini Danilovgrad tokom 2020. godine („Business Friendly Certificate – BFC) čime je značajno unaprijeđeno poslovno okruženje za osnivanje i rad privrednih subjekata kao i domaćih i inostranih investitora.

Takođe, Opština Danilovgrad u kontinuitetu, izmjenom i dopunom lokalnih propisa, dodatno pojednostavljuje procedure za privredu, olakšava njeno poslovanje i podstiče ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta za građane Danilovgrada, zaključuje se u saopštenju lokalne samoupra

Društvo

Na Policijskoj akademiji postavljena skulptura “Čvor” akademskog vajara Ištvana Balinda

Foto: Umjetnička kolonija Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Posredstvom saradnje između dvije institucije kulture i prosvjete, iz Danilovgrada, Umjetničke kolonije i Policijske akademije , u dvorišnom ambijentu Akademije postavljena je skulptura “Čvor”akademskog vajara Ištvana Balinda.

Autor je skulpturu u mermeru “Maljat”, dimenzija 200 x 80x 80cm, realizovao 2009. godine u oviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad. Tokom boravka i umjetničkog rada od mjesec dana u Umjetničkoj kolonoji Balind je ovako opisao svoje utiske: “Prostor gdje radimo je veoma blizu Zete, tako da imamo jedan stari most, planine oko nas i to je jedna krajnje specifična atmosfera za rad. Nijesam još vidio ovako nešto i baš sam bio pozitivno iznenađen u svakom smislu.Idila u sprezi sa gostoljubivim mještanima dovoljna je da natjera i kamen da progovori.”

Smatram da će ovakav vid saradnje još više doprinijeti prezentovanju umjetničkih djela realizovanih u našoj instituciji i produbiti saradnju ove dvije institucije, navela je Vesna Jovović, poslovni direktor JU Umjetnička kolonija Danilovgrad.

“Veoma nas raduje što je skulptura postavljena u dvorištu Policijske akademije. Na ovaj način promovišemo i podržavamo kulturno stvaralaštvo, što je i uloga Akademije kao javne ustanove koja se bavi obrazovanjem” izjavio je v.d. direktora Policijske akademije Svetomir Knežević.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

42 godine od najrazornijeg zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru

Crna Gora danas obilježava 42. godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, Crnu Goru je pogodio katastrofalan zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

Potres je izazvao ogromna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
14°
Углавном облачно
06:0119:25 CEST
Осећај: 14°C
Ветар: 8km/h S
Влажност: 33%
Притисак: 1018.96mbar
УВ индекс: 4
ПетСубНед
18/8°C
14/8°C
14/7°C

Facebook

Instagram

Najčitanije