Osnovana Nevladina organizacija "Brda" - Volim Danilovgrad
Connect with us

NVO Sektor

Osnovana Nevladina organizacija “Brda”

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U Martinićima je nedavno održana osnivačka Skupština grupe građana, na kojoj je donesena odluka o osnivanju nove nevladine organizacija – “Brda”.

Ciljevi oko kojih se okupili Bjelopavlići i Piperi su “očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa sedam Brda Crne Gore, zaštita životne sredine i promocija održivog razvoja kao stila života.

Ekološki aktivista iz Pipera, dopisnik našeg portala, a ujedno i jedan od osnivača NVO “Brda” – Milovan Marković, kazao nam je da “ideja o pokretanju organizacije koja bi se bavila: tradicijom, kulturom, istorijskim nasleđem Brda datira još od prije dvije godine”.

Milovan Marković, NVO “Brda”

“Želja i potreba za osnivanjem organizacije ovakvog profila javila se prije dvije godine. Razloga je više, a jedan od njih svakako je i taj što su Brda kao jedan ethos u Crnoj Gori to dugo čekala. Odnosno, neku organizaciju koja bi se na adekvatan način pobrinula da promoviše i popularizuje kulturno-istorijsko bogatstvo koje baštine ovi krajevi”, kazao nam je Marković.

Prema njegovom mišljenju, odrednica Brda je kroz istoriju možda malo i nepravedno zaboravljena.

“Naziv Brda, za teritoriju koju pokrivaju plemena: Bjelopavlići, Piperi, Kuči, Bratonožići, Morača, Rovca i Vasojevići – upotrebljavan je do kraja 19. vijeka.

Brda su zvanično se Crnoj Godi počela pripajati 1796. godine, nakon bitke na Krusima. Naša današnja država je koristila u službenoj i zvaničnoj upotrebi koristila je naziv “Crna Gora i Brda”. Brđani su predstavljali onaj dio crnogorskog naroda, koji se zbog spoljnopolitičkih prilika nije mogao ujediniti sa Crnom Gorom. Zato je živio pod nekom svojom upravom, po nekim svojim zakonima, trudeći se da očuva slobodu i nezavisnost”, objasnio je on.

Marković nam je kazao i da je želja osnivača i pokretača ove NVO, da sačuvaju posebnost i sve ono što je krasilo brdska plemena kroz istoriju, tu podrazumijevajući “kulturu, tradiciju i antifašizam”, a sve njegujući i popularizujući koncept života u skladu sa prirodom i zdravom životnom sredinom, za koju će se boriti.

“Istorijsko- geografski prostor Brda nije dovoljno vrednovan u trenutnoj turističkoj ponudi Crne Gore, a i ukupna slika razvoja Brda zaostaje za državnim prosjekom, pa kako su sjećanja na istorijska događanja i identitet veoma jaka, odlučeno je da se sistematski poradi na tome”, kazao nam je Marković.

Na naše pitanje na koji način planiraju da u svom daljem djelovanju objedine očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa Brda i zaštitu životne sredine, Marković objašnjava: “Veoma lako i prije svega na inovativan način. Pošto svi volimo i osjećamo tu pripadnost plemenima, fokusiraćemo se samo na ono što nas spaja. To je prije svega afirmacija naše tradicije, kulture i njega tog nasleđa, želja za zdravom prirodom koja okružuje ove brdske krajeve, ali i želji da se vratimo svojim imanjima, koja u današnje vrijeme moraju ispunjavati taj preduslov održivosti, kako bi se mogli dalje razvijati u skladu sa prirodom. Baš onako kako su to radili naši stari, radom na podizanju kvaliteta života svih mještana Brda kroz određene programe razvoja proizvodnje organske hrane, turističke ponude… “

Iz NVO “Brda” za 20. septembar najavljuju jednu zanimljivu aktivnost, koja će, kako kažu, na djelu pokazati “kojim pravcem inovativnosti u očuvanju nasleđa i životne sredine će se oni kretati”, a o čemu će naknadno obavijestiti javnost u narednim danima.

1 Comment

Leave a Reply

NVO Sektor

Novi rekord na ovogodišnjem prstenovanju ptica na Marezi

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u periodu od 10– 20. septembra  organizovao sada već tradicionalnu aktivnost prstenovanja ptica na Edukativnoj stanici Mareza. Tom prilikom je ostvaren novi rekord u broju prstenovanih ptica na ovom području – ukupno 1239 jedinke! Kao i prethodnih godina, i ove godine je najviše prstenova sa crnogorskom oznakom ponijela crnoglava grmuša (Sylvia atricapilla), dok su prstenovane još i siva i mala grmuša, kos, seoska lasta, trstenjak, crvendać, siva muharica, svilorepi cvrčić, slavuj i mnoge druge – ukupno 36 različitih vrsta.

Osim toga, zabilježene su i jedinke koje su označene prstenovima tokom ranijih godina na ovom lokalitetu, što nam govori da je Mareza značajno područje za ptice na njihovom migratornom putu ka Africi, kojem se one rado vraćaju zbog raznovrsnosti staništa i dostupnosti hrane.

Pored obilježavanja ptica prstenom, prikupljeni su i podaci za svaku jedinku – pol, starost, težina, dužina krila, kondicija – što je od značaja za determinaciju vrsta i procjenu njene spremnosti za nastavak migracije.

Prstenovanju je prisustvovalo više od 200 ljubitelja prirode, među kojima su najbrojniji bili učenici, osnovnih i srednjih škola, kao i i roditelji sa djecom, gdje je svako dobio priliku da nauči više o metodi prstenovanja, njenom značaju i važnosti očuvanja staništa kao što je Mareza.

Prstenovanje ptica na Marezi organizovano je u sklopu projektaBioVal – biološka raznolikost kojeg  finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj

Sjutra će u Opštini Danilovgrad sa početkom u 12 časova biti održana promocija  projekta Mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu za održivi razvoj ! a koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika- M’BASE“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich Ebert Stftung (FES), NVO Politikon mreža i NVO Centar za istraživanje i zaštitu ptica (CZIP). Program finansira Evropska unija.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Projekat realizuje NVO udruženje za promociju turizma i zaštitu životne sredine “Morakovo”, u partnerstvu sa NVO Demokratske evropske inicijative Danilovgrad. 

Kako nam je kazala Radmila Bajagić, koordinatorka projekta, suština svih aktivnosti usmjerena je da mislimo, djelujmo i inspirišimo svoju okolinu na promjenu, da se bolje razumije održivi ruralni razvoj i cilejvi održivosti i „Poslovna povelja o održivom razvoju uzimajući u obzir potrebe zaštite prirode, ali i potrebe razvoja ljudskog društva.

Promocijom najvažnijih političkih prioriteta Evropskog zelenog plana za društvenu tranziciju djelovat će se na traženju modela za ekološki i ekonomski opravak radi unapređenja demokratskih potencijala lokalnih zajednica: kroz jačanje kapaciteta lokalnih OCD; izgradnju partnerstava i formiranje stručnih timova za djelovanje u zajednici; uspostavljanje zelene koalicije, zelene stolice i lokalnog ekološkog parlamenata kao novih obazaca kulturnog izražavanja – platformi za vođenje zelenog dijaloga, informisanje i edukaciju, da „ljudi budu svesni svih vrijednosti biološke raznolikosti i koraka koje mogu preduzeti kako bi je očuvali i održivo koristili” ; organizovanje edukativne radionice „Značaj očuvanja biodiverziteta za buduće generacije“ za predstavnike NVO-a, privrede i lokalnog stanovništva; organizovanje seminara za za učešće u monitoringu razvoja i sprovođenja lokalnih javnih politika i djelovanja u mreži LEAP procesa gradova i opština Centralne regije Crne Gore i promociju principa zelene ekonomije koji treba da (p)ostanu jedini put društvenog razvoja mladih ljudi, kao nasljednika zatečenog stanja, navela je Bajagić najavljujući projektne aktivnosti koje će doprinijeti jačanju javne svijesti o važnosti saradnje i partnerstva između OCD i lokalnih samouprava u zaštiti životne sredine za održivi razvoj u praćenju i unapređenje javnih politika, transparentnosti i odgovornosti vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou a kao odgovor na izazove u oblastima važnim za demokratizaciju i proces evropskih integracija Crne Gore, za efikasno učešće u donošenju odluka doprinoseći ispunjenju obaveza Crne Gore u Poglavlju 27-Životna sredina i klima.

Bajagić je pozvala sve ključne aktere kojima je zaštita životne sredine prioritet da ih podrže i uključe se u aktivnosti Projekta.

Projekat se realizuje u Nikšiću i Danilovgradu u periodu od 11.06.2021.godine do 11.06.2022.godine.

NASTAVI SA ČITANJEM

Seljak.me i VD

Danilovgrad
19°
Сунчано
06:3218:39 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 11km/h ENE
Влажност: 39%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
ПетСубНед
26/11°C
28/14°C
30/17°C

Facebook

Najčitanije