Connect with us

Spuž

Otvoreni Spuž: Đe nastaje novi zvuk

Ekipa Normalizuj.me u posjeti “Stivi studiju” i muzičaru Stefanu Pantoviću koji vrijedno radi udaljen od gradske buke

Objavljeno

on

Izvor Normalizuj.me

Stefan Pantović ne radi u fancy staklenom penthausu u Siti kvartu, već u staroj kuću u Spužu. Pantovićev “Stivi Studio” adaptirani je sprat okružen voćnjacima, rijekom i baštama… Baš na tom mjestu nastaju neki od najprogresivnijih miksova crnogorskih i regionalnih urbanih muzičara.

Kao bitna tačka crnogorske rok ali i albanske rep produkcije, ovaj nezavisni prostor zaživio je pod naletima Stefanovog entuzijazma ali i ekipe okupljene oko bendova Parampaščad i Bubnjivi.

Odvojenost od grada za muziku može da bude i korisna, kaže Stefan. U razgovoru za Normalizuj on podvlači da je umrežavanje i solidarnost nešto što lokalni muzičari često ne shvataju. Kao član uprave svoje mjesne zajednice, ovaj muzičar i producent pokušaće da muziku još dublje uvede u lokalnu zajednicu koja po pravilu reaguje blagonaklono

“Mnogi ljudi zavoljeli su ćevape tu u restoranima, mnogi su zavoljeli plaže u Spužu. Mnogi su upoznali moje komšiije, postali su prijatelji. Moje komšije su počele da igraju u spotovima tih bendova. Znači, dešavaju se neka baš zanimljive stvari”

Izvor Normalizuj.me

Društvo

CEGAS podkast, gost Petar Knežević, mjesna zajednica Spuž

Ukidanjem Savjeta MZ smanjuje se reprezentativnost građana

Objavljeno

on

By

Šta nam novo donosi Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi i kako će to uticati na funkcionisanje i razvoj mjesnih zajednica u Crnoj Gori – jedno je od ključnih pitanja kojim su se bavili u novoj epizodi CEGAS podkasta, u kojoj je gost bio Petar Knežević, predsjednik Savjeta MZ Spuž.

“Petar nam je ukazao na to kako izgleda rad u mjesnoj zajednici iz njegove pozicije, sa kojim se sve situacijama suočava, te koja je uloga lokalne samouprave u tim procesima.

Osvrnuli smo se i na to kako birokratija i nedovoljno jasna komunikacija projekata i ciljeva institucija utiče na učešće građana.

Rodna zastupljenost u okviru učešća građana je tema koja se rijetko pokreće, ali Petar smatra da je ženska perspektiva važna činjenicom da je Savjet mjesne zajednice predstavničko tijelo i da moramo imati potpunu perspektivu građana i građanki.

Značajan Petrov angažman je i u okviru Građanskog pokreta solidarnosti sa Palestinom, gdje je učestvovao u organizovanju skupova podrške narodu Palestine i držao upečatljive govore. Petar je objasnio koje su trenutne veze Crne Gore sa Izraelom i Palestinom, i koje nacionalne mehanizme Crna Gora treba da iskoristi u znak podrške Palestini.”, stoji u najavi nove epizode podkasta Centra za građanske slobode.

Nastavite čitanje

Spuž

U Spužu održan završni čas glume za školsku 2023/2024

Objavljeno

on

By

Centar za kulturu Danilovgrad u saradnji sa  Dramskim studijom ,,Prazan prostor“  je organizovao  besplatne radionice glume za djecu svih uzrasta iz Spuža.  Radionice su se održavale  u prostorijama MZ Spuž.

,,Tokom ove školske godine djeca su imala priliku, pored formalnog obrazovanja, da pohađaju dramske radionice u MZ Spuž. Na časovima smo kroz kombinaciju različitih savremenih dramskih metoda težili istinskom upoznavanju grupe i pojedinca. Djeci su najzanimljiviji dio časa dramske improvizacije, gdje na određenu temu sami smišljaju scene, te tako kroz igru, upotrebljavajući maštu i svoje vještine, progovaraju o ličnim radostima, ali i problemima i tegobama. Po ko zna koji put se pokazalo koliko djeca uživaju da rastu i razvijaju se kroz ovakav način rada i putem kreativnosti koje dramske vježbe i radionice omogućavaju“- kazala je Marija Marković koja vodila radionice u Spužu u ime dramskom studija ,, Prazan prostor“.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije