Connect with us

Ekonomija

U mjestu Grbe gradiće se solarna elektrana snage 1,8 MW

Published

on

solar plant

U Grbama, Spužu, planirana je gradnja solarne elektrane snage 1,8 MW.

Agencija za zaštitu životne sredine obavjestila je javnost da je investitor Boban Šaranović iz Danilovgrada podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ovog projekta.

Kako se vidi iz dokumenta koji je izradio Institut Sigurnost iz Podgorice, planira gradnju solarne elektrane na površini od 23.989m², a površina koju će zauzeti objekat je 9396.8m².

Fotonaponski on-grid sistem uključuje fotonaponske panele (module), montažnu podkonstrukciju za potrebe postavljanja fotonaponskih panela, invertore, kablovske razvode za povezivanje i rad fotonaponskog sistema, zaštitnu
opremu i sistem nadzora/monitoringa nad fotonaponskim sistemom.

Ekonomija

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić

Published

on

By

Monteput d.o.o. raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, dužine ~ 31 km.

“Osnovni cilj ovog poziva je razvijanje tehničke dokumentacije s fokusom na istraživanje i definisanje optimalnog koridora trase brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić. Izradom idejnog rješenja želi se precizirati optimalna trasa, čime se stvara osnova za dalje faze projektne dokumentacije i buduću izgradnju ove važne saobraćajnice”, saopšteno je iz Monstata.

Kako su kazali, naglasak će biti stavljen na analizu optimalne trase, uključujući projektovanje mostova, tunela i drugih ključnih infrastrukturnih objekata. Proces projektovanja zahtijeva multidisciplinarni pristup koji obuhvata tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke aspekte, uz poštovanje važećih propisa i standarda.

“Posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine i održivom razvoju. U izradi idejnog rješenja, projektant je dužan primijeniti TEM standarde i preporučenu praksu kao osnovne smjernice za projektovanje saobraćajnice. Revizija tehničke dokumentacije biće sprovedena kako bi se osigurala usklađenost sa zakonskim i tehničkim zahtjevima. Ova brza saobraćajnica ima za cilj da obezbijedi kvalitetnu saobraćajnu vezu između Danilovgrada i Nikšića, a u konačnom poboljša saobraćajnu povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pored toga, nova saobraćajnica će omogućiti bolje povezivanje sa auto-putem Bar-Boljare i Jadransko-Jonskim autoputem, čime će se unaprijediti regionalna povezanost i ekonomski razvoj”, naveli su iz Monteputa.

Detalje tendera pogledajte ovdje.

Nastavite čitanje

Ekonomija

Potpisan Memorandum o saradnji između Opštine Danilovgrad i Unije mladih preduzetnika

Published

on

By

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović, potpisao je danas sa predsjednikom Unije mladih preduzetnika Memorandum o saradnji.

Memorandumom je uspostavljena saradnja u cilju sprovođenja projekta “Preduzetnički PS Club Policy and Advocacy Club”, koji je podržan kroz program Podržani = Osnaženi, koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lolalne zajednice “Slagalica” iz Hrvatske, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Potpisanim Memorandumom postavljeni su temelji i za buduće zajedničko djelovanje i saradnju, a sve u cilju poboljšanja pozicije mladih preduzetnika na lokalnom nivou. U tom smislu, predsjednik Grgurović je poručio da će se u predstojećem periodu za mlade preduzetnike opredjeljivati sredstva iz lokalnog budžeta.

Istakao je svoje zadovoljstvo zbog potpisanog Memoranduma, koji vidi kao prvi korak u profilisanju Danilovgrada kao primamljive Opštine za mlade preduzetnike, što će pozitivne efekte imati u brojnim oblastima.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije