Connect with us

Društvo

Ovo je energija i budućnost Danilovgrada!

Objavljeno

on

Foto Volim Danilovgrad

U današnjem svijetu, suočavamo se sa sve većim izazovima u vezi sa očuvanjem životne sredine. U tom kontekstu, lokalne zajednice imaju ključnu ulogu u promovisanju svijesti o značaju očuvanja prirode i pravilnog upravljanja otpadom. Opština Danilovgrad, Komunalno preduzeće Danilovgrad, mjesne zajednice i nevladine organizacije proteklih mjeseci su se istakli kao primjer dobre prakse u organizovanju akcija uklanjanja otpada, čišćenja i održavanja puteva i kompostiranja, čime se postavlja dobra praksa u očuvanju čiste i zdrave okoline ali i funkcionalne infrastrukture.

 

Predstavnici mjesnih zajednica i gradskih preduzeća na poslednjoj akciji čišćenja magistrale

Danilovgrad polako počinje biti zajednica koja odiše solidarnošću i brigom za svoju okolinu, gdje se građani, mladi i djeca izdvajaju kao aktivni učesnici u borbi za čistiju i zdraviju planetu.

Brojne mjesne zajednice širom Danilovgrada angažuju se gotovo svake sedmice na radnim akcijama čišćenja i održavanja puteva, građani pokazuju da briga o okolini nije samo trenutna moda i da talas koji je počeo aktiviranjem mjesnih zajednica, desetinama kilometara očišćenih puteva, tonama sakupljenog otpada, govori da smo na dobrom putu.

Da bi se nastavilo i išlo ka sređenom Danilovgradu, pored strpljenja, potrebno je osvijestiti ove dobre prakse, dodatno ih ukorijeniti i unaprijediti, napraviti široku koaliciju aktera, organizovati dodatne događaje koji će motivisati, pozivati privredni sektor, političare, sve obrazovne institucije – postaviti kao dalju strategiju. Lepeza aktivnosti za širenje i unapređenje aktivnosti je ogromna jer ovo su djela koja vidimo i koja nas vode u ljepšu budućnost.

KompostirajDG zajednica – smanjivanje organskog otpada

Građanski aktivizam raste u Danilovgradu

Građanski aktivizam je ključni motor društvenih promjena i napretka. Kroz svoje angažovanje  građani postaju glas svojih zajednica, boreći se za pravdu, jednakost i očuvanje životne sredine. Njihova uloga je nezamjenjiva u oblikovanju društva u kojem živimo.

Građanski aktivizam služi kao pokretač pozitivnih društvenih promjena. Kroz svoje inicijative ili učešćem u njima, građani mogu da podignu svijest o važnim pitanjima, da utiču na javnu politiku i da promovišu ideje koje doprinose opštem dobru. Važno je istaći da građanski aktivizam jača samopouzdanje i samosvijest građana. Kada ljudi prepoznaju svoju moć da utiču na svoju okolinu, postaju aktivni učesnici u stvaranju pozitivnih promjena. Ova svijest o sopstvenoj ulozi u društvu podstiče građane da se angažuju i preuzmu odgovornost za budućnost svojih zajednica.

A da prethodno nije samo set lijepih mišljenja i maštanja pokazaće i galerija u nastavku. Poslednjih osam mjeseci iz svih krajeva Danilovgrada sa stotinama učesnika, kilometrima očišćenih puteva i tonama sakupljenog ili kompostiranog otpada.

 

Iako postoji veliki broj onih koji će omalovažiti energiju koja raste, nipodaštavati one koji žele uređeniji prostor, prebacati odgovornost na “one koji su za to plaćeni” ili govoriti da su mjesne zajednice uvijek radile kako treba, vjerujemo da se ne smije propustiti prilika koja nam se pruža da se bolje organizujemo i sredimo cijeli grad.

 

Na kraju, radne akcije, čišćenje otpada, puteva ili kompostiranje nisu samo pitanja estetike. To su pitanja zdravlja, bezbjednosti, ekologije i održivosti. Kroz organizovane akcije uklanjanja otpada i održavanja infrastrukture, Opština Danilovgrad, njena preduzeća i Sekretarijati, mjesne zajednice i nevladin sektor ne samo da promovišu čistiju i zdraviju okolinu, već i podstiču građane na aktivno učešće u procesu očuvanja prirode. Njihovi napori ne samo da doprinose ljepšem izgledu Danilovgrada, već i grade osnovu za buduće generacije.

Društvo

Prošle noći otvorena manifestacija Spuško ljeto

Objavljeno

on

By

Na otvaranju Spuškog ljeta nastupili su Talija bend, Igor Mitrović i Nikola Kalezić.

Organizatori su kazali da je pred nama uzbudljivo i zanimljivo ljeto, koje će mještane Spuža zadržati u svom mjestu tokom julskih dana, ali i privući posjetioce iz ostalih opština.

U narednim danima biće organizovana sportska takmičenja, ali i bogat kulturno zabavni program za sve uzraste.

Nastavite čitanje

Društvo

Saopštenje za javnost : Vodosnabdijevanje u Danilovgradu u ljetnjim mjesecima

Objavljeno

on

By

Saopštenje Danilovgradskog Vodovoda prenosimo integralno u nastavku

Povodom sve češćeg akcentovanja teme  vodosnabdijevanja u Danilovgradu u ljetnjem periodu želimo objektivno ukazati na sve njegove uzroke, ali i realno sagledati ko je sve odgovoran za takvo stanje.

Problem slabijeg vodosnabdijevanja u ljetnjem periodu nije problem samo Danilovgrada i on je uslovljen velikim pritiskom na vodne resusrse zbog prekomjerne upotrebe vode usljed sve češćih dugotrajnih toplotnih talasa i suše.

Trenutno se zahvataju višestruko veće količine vode od onih koje su potrebne stanovništvu, privredi i ustanovama u našoj opštini. Nesavjesnim, a često i nasilnim korišćenjem od dijela potrošača ugroženo je vodosnabdijevanje pojedinih djelova opštine, zbog toga i potrošači snose svoj dio odgovornosti za trenutno funkcionisanje vodovoda.

Jedno od takvih područja su upravo Martinići. Ovdje moramo ukazati na podatak da se ovo područje u zimskom periodu stabilno snabdijeva sa 8 – 10 litara vode u sekundi, a u noćnim satima se  nekada čak i pumpa na “Žarića jami” isključuje jer ima dovoljno vode pod pritiskom u sistemu. Ovih dana kada sva vodoizvorišta rade u punom kapacitetu ni 45 l/s sa vodoizvorišta nije dovoljno da pokrije potrebe stanovništva tog područja. Ključni razlog je nenamjenska i neracionalna potrošnja korisnika koji su na nižim kotama, pa do potrošača na visočijim pozicijama dolazi malo ili nimalo vode.

VIK Danilovgrad razumije potrebe potrošača i činjenicu da se u Bjelopavlićima veliki procenat stanovništva bavi poljoprivredom,te da je voda u sušnom periodu vrednija od bilo kog drugog resursa, ali podsjetićemo da je vodosnabdijevanje pojedinih područja na koje se I sada ukazuje višedecenijski problem . Moramo biti svjesni da je naš vodovodni sistem veoma veliki i razuđen, da novo vodoizvorište nije uključeno u sistem još od 2003. da imamo značajno naseljavanje određenih područja, a time i povećanje broja priključaka na postojeću infrastrukturu što utiče na njene kapacitete. Ovo je karakteristično upravo za martinićka sela, Novo Selo, Daljam, Klikovače i sl.

DOO “Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedilo stabilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prije početka ljetnje sezone uveden je rad terenskih službi u dvije smjene od 7 do 22 časa. Od početka jula stupila je na snagu Odluka o zabrani nenamjenske potrošnje i ekipe VIK-a su svakodnevno na terenu radi kontrole i suzbijanja ovakve potrošnje. U prvoj fazi potrošači koji prekomjerno troše vodu biće opomenuti, a ubrzo će VIK Danilovgrad u saradnji sa Komunalnom policijom početi sa procesuiranjem i kažnjavanjem nesavjesnih potrošača.

Kada je u pitanju brzina intervencija odnosno otklanjanja kvarova ukazujemo da su u ovom periodu angažovani svi raspoloživi ljudski i materijani resursi Društva.  Uveden je i novi telefonski broj na koji građani mogu prijaviti kvar van radnog vremena i  vikendom.

Ekipe Službe vodovod dnevno otklanjaju po više od 10 kvarova na različitim mjestima, a imajući u vidu da VIK ne posjeduje bilo kakvu mehanizaciju, najčešće je potrebno vrijeme kako bi se eksterno obezbijedile mašine neophodne za otklanjanje kvara.

U svakom slučaju radnici VIK-a su na ovim visokim temperaturama stalno na terenu,na više mjesta istovremeno, sve kvarove koji se mogu otkloniti ručno i za kratko vrijeme rješavaju odmah ,a često pomažu i u rješavanu problema na privatnim instalacijama korisnika kako bi svi građani u ovom sušnom periodu imali vodu.

Prethodne nedjelje ugradnjom frekventnog regulatora riješen je problem nedostatika vode u  martinićkim selima Luke i Sige. Takođe je ugradnjom prekidnog ventila riješen problem vodosnbdijevanja u dijelu Novog Sela. Ostali kratkotrajni prekidi vodosnabdijevanja u dijelu  Martinića i Spuža, naselja Burum, Ciglana i ostalih koji gravitiraju martinićkom putu uzrokovani su najčešće oštećenjima infrastrukuture tokom radova na putu i ovi kvarovi se otklanjaju čim dobijemo informaciju o njima.

Voda iz sistema opštinskog vodovoda, u ovom periodu, prvenstveno se mora koristiti za piće, pripremanje hrane, kao i za održavanje lične i higijene domaćinstva.

Vodovod Danilovgrad ima razumijevanja za povećanu potrebu potrošača za vodom tokom ljeta, ali aktivnosti kao što su: navodnjavanje poljoprivrednih i zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata, predstavljaju nenamjensku i neracionalnu potrošnju vode za piće.

Ukoliko aktuelna kontrola prekomjerne potrošnje ne doprinese poboljšanu stanje VIK Danilovgrad će ne mjestima gdje je to tehnički izvodljivo vršiti ugradnju prekidnih ventila koji smanjuju pritisak i time umanjuju prekomjernu potrošnju. Kao krajnju mjeru planiramo regulacije I preusmjeravanja protoka kako bi voda dolazla I do onih potrošača koji je zbog prekomjerne upotrebe drugih nemaju.

Za dobro finkcionisanje vodovodnog sistema neophodna je saradnja građana i preduzeća koje njime upravlja, odnosno Opštine, jer jedna strana kolike god napore da uloži ne mogu biti dovoljni. Iz ovog razloga još jednom apelujem na građane da namjenski i umjereno troše vodu kako bi njihove komšije i sugrađani, u ovim vrelim ljetnjim danima, imali dovoljno vode za osnovne potrebe.

„Vodovod i kanalizacija” Danilovgrad

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije