Danas, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova služena je sveta zaupokojena Liturgija u Cetinjskom Manastiru. Ispraćaj mitropolitovih zemnih ostataka za Podgoricu je krenuo u 13 časova, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

“Molitveni doček u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici je planiran u 14 časova. U nedelju 1. novembra sveta arhijerejska zaupokojena liturhija biće služena u 9 časova. Liturgiju će služiti Njegova Svetost Patrijarh Irinej uz sasluženje više arhijereja. Nakon liturgije biće služeno arhijerejsko opijelo, a nakon toga će se obaviti sahrana u kripti Sabornog Hrama u Podgorici”.

Iz MCP su apelovali na vjernike da poštuju propisane zdravstvene mjere – nose masku i drže distancu.

U cijlju obezbjeđivanja što veće zaštite, nabavili su 5.000 zaštitnih maski koje će danas biti podijeljene oNima koji ne budu imali iste.

“Vijest o smrti visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija kao gromoglasna truba odjeknula je ne samo u Crnoj Gori i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nego u cijelom svijetu.

Ljubav i poštovanje koje je sticao decenijama služeći, propovijedajući i svjedočeći Boga i Jevanđelje Hristovo prevazilazi čak i strah i opasnost od novonastalog koronavirusa.

Od samog upokojenja blaženopočivšeh mitropolita narod je počeo da se sabira oko njegovog svetog odra. Stotine ljekara su ga ispratili iz Kliničkog centra, a u toku jučerašnjeg dana hiljade ljudi je došlo u Cetinjski manastir da se u molitvenom mimohodu oprosto od svog voljenog Mitropolita.

Tako će biti i danas i sjutra kada je planirana sahrana. Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni Mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu.

U cilju obezbjeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podijeljene onima koji ne budu istu imali. Neka nas i u ovoj situaciji vodi ona čuvana mudrost Marka Miljanova, junaštvom da branimo sebe od drugih, a čojstvom da branimo i čuvamo druge od sebe. Takav je bio i naš Mitropolit i tome nas je učio”, zaključeno je u saopštenju MCP.