Danilovgradska Umjetnička kolonija, koja je organizator jednog od najistaknutijih likovnih događaja u Crnoj Gori – vajarskog simpozijuma, 1. novembra postala je ravnopravni član Internacionalne asocijacije vajarskih simpozijuma (International Sculpture Symposium Alliance). – piše Dan

Kako se navodi u pristupnom pismu, ovu odluku ISSA je donio, kako se navodi „na osnovu dosadašnjih dostignuća i uticaja u internacionalnoj vajarskoj zajednici (sceni)”.

– Iskreno vjerujemo da će Vaše članstvo doprinijeti našim naporima u pridruživanju svijetu stvaranjem skulptura – potpisuje generalni sekretar ISSA.

Umjetnička kolonija Danilovgrad začetnik je njegovanja, ostvarivanja i izvođenja skulptura za slobodan prostor, pa je kao takva jedinstvena i veoma značajna za razvoj likovne kulture na ovim prostorima. Danilovgrad je trenutno jedan od rijetkih gradova na prostoru bivše Jugoslavije, a jedini u Crnoj Gori, sa galerijom u slobodnom prostoru, sa više od 100 skulptura galerijskog i prostornog formata. Odlukom osnivača i Upravnog odbora Umjetničke kolonije Danilovgrad od 01.07.1999. godine počinje sa radom kao samostalna institucija težeći kao takva da ponovo nađe svoje mjesto na internacionalnoj kulturnoj sceni. Ž.J.


Kolonija za ponos

Umjetnička kolonija Danilovgrad od 1972. godine okuplja poznate vajare. Kolonija obezbjeđuje finansijska sredstva, određuje termine održavanja simpozijuma, poziva umjetnike, čuva djela i organizuje njihovu prezentaciju i afirmaciju u zemlji i svijetu. Već od svojih pionirskih koraka, tačnije od 1972. godine kada je i osnovana pri Centru za kulturu Danilovgrad, Umjetnička kolonija izlazi iz opštinskih okvira i poprima republički i savezni karakter. U 1974. godini posjećuju je prvi inostrani umjetnici posredstvom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, stoji na sajtu Umjetničke kolonije. Godinama je posjećuju umjetnici iz inostranstva, a, po osnovu reciprociteta, Kolonija upućuje na stvaralački rad umjetnike iz Crne Gore u inostrane kolonije.