Program voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole

U Osnovnoj školi „Vuko Jovović“ u Danilovgradu danas su učenicima nižih razreda podijeljeni mliječni obroci u okviru Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, kojeg realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja 

Program ima za cilj poboljšanje prehrambenih navika djece i promociju zdravih stilova života kod najmlađih generacija, a za početak je obuhvaćeno 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnovnih škola na području četiri opštine – Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Danilovgrad, sa ambicijom da se u narednom periodu i narednih godina napravi veći obuhvat škola, opština i djece.

Osnovci nižih razreda u školama u Danilovgradu, Kolašinu i Bijelom Polju danas su dobili mlječni obrok.

Početku realizacije Školskog programa, u školi u Danilovgradu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je tom prilikom razgovarao sa djecom i ohrabrio ih da će na putu usvajanja zdravih životnih navika imati podršku.

Simović je kazao da je po prvi put kroz ovogodišnji Agrobudžet kreiran ovaj program za škole ističući da je njegova realizacij izuzetno važna kako bi se podstakle zdrave prehrambene navike kod djece, što je, kako je kazao, garancija zdravog, kvalitetnog i dugog života.

On je istakao da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kreće sa ovim projektom vrlo ohrabreno, te da će je cilj da se u narednom periodu uloži dodatna energija od strane svih subjekata, prije svega škola, da se što što većem broju uključe i da u krajnjem svi osnovci u Crnoj Gori budu dio ovih važnih aktivnosti.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević iskazala je zadovoljstvo što je OŠ „Vuko Jovović“ među prvima ušla u ovaj program, kao jedan od značajnih Vladinih projekata koji idu u pravcu poboljšanja kvaliteta života građana, posebno najmlađih.

Kovačević je poručila da je Opština uvijek spremna da podrži ovakve i slične projekte.

Ona je izrazila uvjerenje da će sve škole u Danilovgradu i Crnoj Gori biti dio ovog programa koji će biti, kako vjeruje, vrlo uspješan.

Pomoćnica direktorice OŠ Vuko Jovović u Danilovgradu Olga Grgurović iskazala je zadovoljstvo što su djeca iz ove škole u prilici da budu među prvima koji će dobijati besplatne zdrave obroke i što će sama škola učestvovati u ovako važnom i izuzetnom projektu.

„Danas počinje izuzetna saradanja sa Ministarstvom poljoprivrede i mi ćemo nastojati da ovaj program ima najbolji mogući efekat po obrazovanje naših učenika, time što ćemo doprinijeti i edukativnim aktivnostima u pravcu stvaranja zdravih navika kod djece“, kazala je Grgurović.

Sjutra će zdrav mlječni obrok dobiti i djeca u tri škole u Beranama. U nastavku školske godine, jednom sedmično, sprovodiće se podjela i ostalih proizvoda sa utvrđene prihvatljive liste voća, povrća i mliječnih proizvoda

Foto i saopštenje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja