Connect with us

Društvo

Projekat „RE-kreiraj“ – Okrenimo se cirkularnoj ekonomiji

Cirkularna ekonomija čuva prirodu, dovodi do uštede troškova, stimuliše inovacije i favorizuje otvaranje novih radnih mjesta.

Objavljeno

on

Projekat „RE-kreiraj“ koji sprovodi NVO Multimedijalni studio EHO iz Danilovgrada uspješno je priveden kraju. U sklopu projekta organizovane su edukativno-kreativne radionice za osobe sa invaliditetom, kao i za mlade osobe iz našeg grada.

Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, u saradnji sa NVO „Rastimo zajedno“ organizovane su dvije radionice na kojima su polaznici unaprijedili svoja znanja o principima cirkularne ekonomije. Polaznici su imali priliku i da nauče kako se radi na 3D štampaču, kao i da saznaju o upotrebi reciklirane plastike za proizvodnju filamenta za 3D štampače.

Drugi segment projekta je bio posvećen đacima OŠ „Vuko Jovović“ koji su tokom tri radionice učili o cirkularnoj ekonomiji, o 3D štampanju i recikliranju i o proizvodnji organskog đubriva. Osim toga, đaci su bili i kreatori kratke stop-motion animacije, koja je napravljena od otpada i reciklažnog materijala. Radionice su organizovane u saradnji sa JU Centar za kulturu Danilovgrad u izuzetnom ambijentu biblioteke „Mihailo Miho Vuković”.

Projekat „RE-kreiraj“ pokazao je da je svijest o značaju cirkularne ekonomije u našem gradu veoma prisutna i da građani, posebno oni koji pripadaju mlađoj populaciji, razumiju koliko je važna briga o životnoj sredini, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Projekat je imao cilj da približi principe cirkularne ekonomije lokalnoj zajednici i da na praktičan način da pokaže da su oni primjenjivi na sve sfere naših života, od industrije i biznisa, do mode i umjetnosti.

Tokom realizacije projekta nastali su zanimljivi edukativni i kreativni multimedijalni sadržaji, koji su dostupni na Facebook stranici organizacije.

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). ReLOaD2 program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, među kojima je i opština Danilovgrad.

Pozivamo sve građane, kao i donosioce odluka u našem gradu da razmišljaju o zaštiti životne sredine i da se na najodgovorniji mogući način pozabave gorućim problemima iz te oblasti, jer se radi o našoj budućnosti.

Advertisement

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Društvo

Danas je Petrovdan

Objavljeno

on

By

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, danas obilježavaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu

Ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Ko su bili Petar i Pavle?

Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i nerazdvojni Hristov prijatelj i sledbenik.

– Ti si, Petre, stijena na kojoj ću sagraditi crkvu svoju i vrata paklena neće joj ništa moći, kaže Jevanđelje po Mateju.

Nakon Hristovog vaznesenja i silaska Svetog Duha na apostole, propovijedao je vjeru po Palestini, Siriji, Antiohiji, Maloj Aziji i Rimu, gdje je dva puta boravio. Kao episkop proveo je sedam godina u Antiohiji i tada je za sledbenike Hristovog učenja nastao pojam hrišćani. Za vrijeme vladavine imperatora Nerona u progonu hrišćana uhvaćen je i bačen u tamnicu.

Pavle, koji se pre krštenja zvao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je veoma obrazovan i imao je status građanina Rima. Pavle nije spadao u grupu prve dvanaestorice apostola, već u sedamdeset drugih apostola.

U mladosti je bio revnosan progonitelj hrišćana, vjere koju su tadašnji Judejci smatrali za jeres. Kada je krenuo u Damask, na putu je sevnula munja i začuo se glas s neba: “Savle, Savle, zašto me progoniš”, nakon čega je oslijepeo. Savle je tri dana bio sijlep, ali mu se vid vratio posle krštenja.

Pavle je uhapšen u Rimu i bačen u tamnicu. Pogubljen je zajedno sa Petrom. Pavlu je odrubljena glava, a Petar je razapet na krst naopačke. Na ikonama ova dva sveca predstavljaju se zajedno – Petar drži ključeve u ruci, a Pavle mač.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije