Connect with us

Društvo

Projekat „RE-kreiraj“ – Okrenimo se cirkularnoj ekonomiji

Cirkularna ekonomija čuva prirodu, dovodi do uštede troškova, stimuliše inovacije i favorizuje otvaranje novih radnih mjesta.

Projekat „RE-kreiraj“ koji sprovodi NVO Multimedijalni studio EHO iz Danilovgrada uspješno je priveden kraju. U sklopu projekta organizovane su edukativno-kreativne radionice za osobe sa invaliditetom, kao i za mlade osobe iz našeg grada.

Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, u saradnji sa NVO „Rastimo zajedno“ organizovane su dvije radionice na kojima su polaznici unaprijedili svoja znanja o principima cirkularne ekonomije. Polaznici su imali priliku i da nauče kako se radi na 3D štampaču, kao i da saznaju o upotrebi reciklirane plastike za proizvodnju filamenta za 3D štampače.

Drugi segment projekta je bio posvećen đacima OŠ „Vuko Jovović“ koji su tokom tri radionice učili o cirkularnoj ekonomiji, o 3D štampanju i recikliranju i o proizvodnji organskog đubriva. Osim toga, đaci su bili i kreatori kratke stop-motion animacije, koja je napravljena od otpada i reciklažnog materijala. Radionice su organizovane u saradnji sa JU Centar za kulturu Danilovgrad u izuzetnom ambijentu biblioteke „Mihailo Miho Vuković”.

Projekat „RE-kreiraj“ pokazao je da je svijest o značaju cirkularne ekonomije u našem gradu veoma prisutna i da građani, posebno oni koji pripadaju mlađoj populaciji, razumiju koliko je važna briga o životnoj sredini, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Projekat je imao cilj da približi principe cirkularne ekonomije lokalnoj zajednici i da na praktičan način da pokaže da su oni primjenjivi na sve sfere naših života, od industrije i biznisa, do mode i umjetnosti.

Tokom realizacije projekta nastali su zanimljivi edukativni i kreativni multimedijalni sadržaji, koji su dostupni na Facebook stranici organizacije.

Projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). ReLOaD2 program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).  U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, među kojima je i opština Danilovgrad.

Pozivamo sve građane, kao i donosioce odluka u našem gradu da razmišljaju o zaštiti životne sredine i da se na najodgovorniji mogući način pozabave gorućim problemima iz te oblasti, jer se radi o našoj budućnosti.

Reklama

Društvo

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu u selu Beriši.

Naime, lokalno stanovništvo obratilo se Savjetu mjesne zajednice Vražegrmci i ukazao na problem ponora, koji se uslijed kretanja atmosferskih voda otvorio na makadamskom putu u selu Beriši. Ponor je predstavljao rizik za sve koji koriste ovu saobraćajnicu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne zajednice, saziva za 16. decembar sa početkom u 14 časova.

Zbor će se održati u prostorijama mjesne zajednice u Domu na Potočilu.

Na Zboru, koji će imati tri tačke dnevnog reda, će se predstaviti rezultati rada Savjeta mjesne zajednice Vražegrmci za 2023. godinu tačnije za period od izbora novog Savjeta, od maja tekuće godine zaključno sa decembrom. Na Zboru će građani takođe  imati priliku da porazgovaraju sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, iznesu probleme sa kojima se susreću ali i predlože aktivnosti koje se mogu uvrstiti u rad Savjeta mjesne zajednice za 2024. godinu.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Društvo12 минута ranije

Saniran ponor na putu u selu Beriši

Uz podršku Opštine Danilovgrad i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj tokom prethodne sedmice saniran je ponor na makadamskom putu...

Društvo19 минута ranije

Savjet MZ Vražegrmci sazvao prvi Zbor građana, razgovaraće o rezultatima i daljim planovima

Savjet mjesne zajednice Vražegrmci sazvao je Prvi Zbor građana mjesne zajednice Vražegrmci. Zbor se, kako stoji na sajtu ove mjesne...

Društvo2 сата ranije

Potreban projekat za Filendar: Bez informacija kada će se problemi plavljenja riješiti

Imanja oko 40 domaćinstava u Filendaru poplave sa prvim većim padavinama. Za rješavanje problema potrebna izrada projekta. Bez naznaka kada...

Društvo2 сата ranije

U subotu protest zbog puta preko Martinića: Vapaj za rješavanjem našeg glavnog problema u koji nas je uvela stara vlast

Mještani Martinića i okolnih sela sa područja Danilovgrada organizuju protest da bi njihov glavni i jedini put bio završen kako...

Hronika3 сата ranije

U Danilovgradu uhapšen osumnjičeni za proganjanje

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad su u saradnji sa službenicima Odsjeka za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala, podnijeli krivičnu prijavu protiv...

Servisne informacije4 сата ranije

Isključenja struje u Danilovgradu za 07.12.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 7. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati: Danilovgrad       -u terminu od 8:00 do...

Najčitanije