Connect with us

Uncategorized

Projekcija filma “Živko Nikolić – nedosanjani san” (2023)

Objavljeno

on

Film Živko Nikolić – nedosanjani san je priča o posljednjem, nedovršenom djelu velikog crnogorskog i jugoslovenskog sineaste Živka Nikolića.

Riječ je o materijalu koji će nakon skoro 30 godina prvi put ugledati svjetlost dana.

 

📍Četvrtak, 11. jul 2024. godine

🕘21:00h

➡️Amfiteatar ispod gradskog mosta

Advertisement

Uncategorized

Lučama uručene knjige i novčane nagrade

Objavljeno

on

By

U Velikoj sali SO Danilovgrad, danas je upriličen prijem za učenike Osnovnih škola “Vuko Jovović” i “Njegoš” i Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”, dobitinike diplome “Luča”. Nagrađene učenike u ime Opštine su pozdravili predsjednik, Aleksandar Grgurović, potpredsjednik Bojan Pavićević i sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti, Ivan Lakić.

U svom obraćanju predsjednik Grgurović uputio je roditeljima, nastavnom kadru i upravama škola, a učenicima, kao poklon, za trud i posvećenost uručio knjige uz novčanu nagradu. Podijelio je svoja uvjerenja da će iz danilovgradskih škola nastaviti da izlaze sjajne generacije učenika, koje će na sebe preuzeti važne uloge u izgradnji Danilovgrada kao savršenog  mjesta za život.

Prisutnima se obratila i učenica generacije Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”, Snežana Vujisić, na čijem primjeru se najbolje oslikava isplativost upornog rada i posvećenosti. Ona je iskoristila priliku da se zahvali profesorima i direktorima škole, kao i Opštini Danilovgrad na kontinuiranoj podršci učenicima koji to bez sumnje zaslužuju.

Dodjela nagrada učenicima dobitnicima diplome “Luča” počela je minutom ćutanja, kojim je odata pošta preminulom pjesniku i profesoru književnosti, Slavenu Fatiću.

Nastavite čitanje

Uncategorized

Predavanje Boška Ikovića: O Martinićkoj gradini sjutra u Zavičajnom muzeju

Objavljeno

on

By

Martinićka gradina je nepokretno kulturno dobro od nacionalnog značaja skupa sa bliskim okruženjem i predstavlja jedan od najznačajnijih antičkih, ranohrišćanskih i ranosrednjovjekovnih lokaliteta u Crnoj Gori

Predavanje na temu „Martinićka gradina s okolinom“ arheologa-konzervatora Boška Ikovića biće večeras, u 19 sati, u Zavičajnom muzeju Danilovgrada (Ulica Lazara Đurovića).

Predavanje organizuje Matica crnogorska Ogranak Danilovgrad u saradnji sa Centrom za kulturu iz Danilovgrada.

Količina i kvalitet arhitektonskih spomenika, arheološki nalazi, mogućnost kontinuiranog praćenja istorijskog slijeda od antičkog perioda pa sve do X-XI vijeka uz pisanu građu čine ovaj lokalitet jednim od najdragocjenijih segmenata nacionalne istorije, arheologije i srodnih kulturoloških disciplina.

Jedan od rijetkih koji se u svom naučnom radu bavio ovim, ali i drugim arheološkim lokalitetima od praistorije do srednjeg vijeka u okolini Danilovgrada je Boško Iković, viši konzervator.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije