Connect with us

Izbori 2022

Radio Danilovgrad “forsira” Boškovića, poziv ostalim nosiocima lista izostao

Objavljeno

on

“Lokalni javni emiter „Radio Danilovgrad” d.o.o. će, u cilju ostvarivanja opšteg interesa, a u skladu sa materijalnim i tehničkim mogućnostima pratiti i prenositi tok izborne kampanje za lokalne izbore u Danilovgradu u skladu sa ovim pravilima.”

Tako je makar trebao zvučati prvi član pravilnika o izbornoj kampanji na talasima Radio Danilovgrada 92,9 MHz za lokalne  izbore, koji bi  obezbijedio istinito, blagovremeno i nepristrasno informisanje građana o svim fazama postupka i različitim stavovima tokom izborne kampanje, pod ravnopravnim uslovima za sve učesnike u izbornoj kampanji, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, Zakonom o medijima.

Predstavljanje je trebalo da se u okviru informativno-političkih programa ostvaruje kroz debate, sučeljavanja, intervuje i druge posebne emisije, koje se emituju bez novčane ili druge nadoknade, isključivo posvećene lokalnim izborima, u kojima se javnost upoznaje sa aktivnostima, idejama i mišljenjima podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista.

Ipak, do sada, putem Radio Danilovgrad nismo imali priliku čuti izlaganje gotovo nijednog od 11 nosioca lista izuzev aktuelnog predsjednika opštine Danilovgrad, Branka Boškovića, u čijim izlaganjima, svake srijede od 21. septembra, građani mogu postavljati pitanja/iznositi probleme, na koje, kao da postoje gotovo spremni odgovori/rješenja. Par puta smo pokušali pratiti ovaj dio programa danilovgradskog radija, doduše bezuspješno, link za live stream u trenucima gostovanja nije radio.

Branko Bošković je nosilac liste Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija; Branko Bošković.

Takođe, na Facebook stranici Radija Danilovgrad, redovno smo mogli pratiti sve najave, posjete i slikanja aktuelnog predsjednika opštine Danilovgrad, čiji mandat kao nezakonit i neustavan, ističu gotovo svi odbornici iz sadašnje opozicije. Na Facebook-u se mogu vidjeti isključivo objave u kojima se nalazi predsjednik opštine Danilovgrad.

“Forsiranje” Boškovića nije nezakonito iako bi se moglo okarakterisati kao prikriveno medijsko predstavljanje ili zloupotreba opštinskih resursa u svrhu izborne kampanje. Interesantan je podatak i da je gospodin Bošković na jutrošnjem sučeljavanju na Radiju Crne Gore istakao da je došao sa službenim automobilom iako nije bio u svojstvu predsjednika opštine Danilovgrad.

Emiteri mogu u informativnim emisijama, izvan programa koji se odnose na medijsko predstavljanje, obavještavati o aktuelnim zbivanjima i aktivnostima državnih organa i funkcionera, poštujući pravila profesionalizma, objektivnosti i novinarske etike.

 

Javni emiter odnosno komercijalni ili neprofitni emiter, koji omogućava medijsko predstavljanje, mora usvojiti i učiniti javnim posebna pravila o medijskom predstavljanju u toku izborne kampanje za lokalne izbore na koje se odnosi pravilnik Agencije za elektronske medije.

Pretragom sajta Agencije za elektronske medije, koja je nadležna za javne emitere, nismo mogli pronaći Pravilnik o izbornoj kampanji Radija Danilovgrad, iako  prema pravilniku o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore za odbornike emiteri su dužni da Agenciji za elektronske medije  dostave pravila predstavljanja u okviru svakog pojedinog radijskog ili televizijskog programa, najkasnije deset dana od dana raspisivanja izbora. Na ovim lokalnim izborima to nije bio slučaj dok su pravilnici dostavljani za Parlamentarne izbore 2020. godine i lokalne izbore 2018. godine.

Danas, asfalt do Radija Danilovgrad…slušaoci bez informacija o programima i planovima učesnika lokalnih izbora.

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

“Stekli se i formalni preduslovi za otpočinjanje istorijske smjene trodecenijske DPS vlasti u Danilovgradu”

“Na oktobarskim izborima građani su nedvosmisleno, pružajući bezmalo dvotrećinsku podršku subjektima doskorašnje opozicije i novih snaga i pokreta, potvrdili i dodatno učvrstili volju iskazanu 30. avgusta 2020. godine – da žele promjene nabolje i da ne žele ljude iz DPS-a i njihovih višegodišnjih partnera na mjestima odlučivanja”

Objavljeno

on

By

Stekli su se i formalni preduslovi za otpočinjanje procesa istorijske smjene trodecenijske DPS (Demokratska partija socijalista) vlasti u opštini Danilovgrad, saopšteno je danas iz izbornih lista Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore u Danilovgradu

Oni su kazali da je Opštinska izborna komisija (OIK) Danilovgrad, na juče održanoj sjednici, proglasila konačne rezultate izbora održanih 23. oktobra 2022. godine.

“Na oktobarskim izborima građani su nedvosmisleno, pružajući bezmalo dvotrećinsku podršku subjektima doskorašnje opozicije i novih snaga i pokreta, potvrdili i dodatno učvrstili volju iskazanu 30. avgusta 2020. godine – da žele promjene nabolje i da ne žele ljude iz DPS-a i njihovih višegodišnjih partnera na mjestima odlučivanja”, ističe se u saopštenju izbornih lista Pokreta Evropa sad, DF i Demokratske Crne Gore u Danilovgradu koje potpisuju Aleksandar Grgurović, Velimir Đoković i Duško Stijepović.

Oni su dodali da je njihovo zadovoljstvo time veće što pregovori za formiranje buduće vlasti teku planiranom dinamikom i u pozitivnoj atmosferi, koju karakteriše međusobno poštovanje, ali i uvažavanje različitosti i posebnosti svakog od učesnika pregovora koji, iznad svega, počivaju na demokratskim principima i jasno iskazanoj izbornoj volji Danilovgrađanki i Danilovgrađana.

“Stoga, u danima pred nama pokazaćemo da nam funkcije nisu iznad interesa grada i opštine, kako je to bio slučaj u godinama i decenijama iza nas u srcu Bjelopavlićke ravnice. Međutim, na osnovu ogromnog povjerenja koje su sugrađani ukazali našim listama, pružena nam je prilika da odlučno raskinemo sa višedecenijskom nezakonitom praksom i zaustavimo agoniju u koju je DPS vlast uvela danilovgradsku opštinu, njenu privredu i njene građane. Mi nemamo pravo da tu šansu ne iskoristimo. Danilovgrađani su pokazali kako je to kad uzmu stvar u svoje ruke, a mi smo tu da kroz novu vlast, konačno oblikujemo Danilovgrad po mjeri njegovih građana”, piše u saopštenju.

Prema podacima OIK Danilovgrad koji su objavljeni 24. oktobra za koaliciju Stabilno naprijed za Danilovgrad – Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate glasalo je 2.495 birača, njih 207 glas je dalo Građanskoj inicijativi 21. maj, a listi Ujedinjeni za pravi grad glas je dalo 288 građana.

Danilovgrad: DPS i SD 10, Evropa sad 8, DF 5, Demokrate 4, URA 2 mandata…
Pokret Evropa sad, za Danilovgrad dobio je 2.110 glasova, Demokrate 1.154, a lista Socijaldemokratska partija i građani 364.

Za GP URA glasalo je 484 Danilovgrađana, Preokret za Danilovgrad 296, Socijalističku narodnu partiju 323, a za Demokratski front njih 1.361.

Lista Danilovgrađani naša snaga dobila je povjerenje 135 građana.

Nastavite čitanje

Izbori 2022

Nova vlast za najviše 30 dana: OIK Danilovgrad donijela odluku o proglašenju konačnih rezultata izbora

Opštinska izborna komisija proglasila je danas konačne rezultate lokalnih izbora u Danilovgradu, koji su održani 23. oktobra. Odluka je donijeta gotovo jednoglasno. Dva člana OIK-a bili su uzdržani.

Objavljeno

on

By

Prema rezultatima Opštinske izborne komisije, raspodjela mandata je:

1. “Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad” – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Liberalna partija – Branko Bošković – deset mandata 

2. Građanska inicijativa “21. maj” – Branko Baletić – nula mandata 

3. Ujedinjeni za pravi grad – jedan mandat 

4. Evropa sad – “Za Danilovgrad” – osam mandata 

5. Aleksa Bečić – Demokrate – “Idemo ljudi” – četiri mandata 

6. SDP i Građani – “Svim srcem za Danilovgrad” – jedan mandat

7. Dritan Abazović – “Može Danilovgrad! Može Crna Gora!” – Građanski pokret URA – dva mandata 

8. “Preokret za Danilovgrad” – Vuk Iković – jedan mandat

9. SNP – “Temeljno za Danilovgrad” – jedan mandat

10. Demokratski front – “Za budućnost Danilovgrada” – pet mandata 

11. “Danilovgrađani naša snaga” – nula mandata 

Rok za zakazivanje Skupštine je 15 dana od danas dok se prva sjednica, prema zakonu, mora održati najkasnije 15 dana od dana zakazivanja.

 

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije