Connect with us

Društvo

Radonjić: Danilovgrad da se okrene održivoj poljoprivredi

Danilovgrad ima tu sreću da se nalazi u samoj bjelopavlićkoj ravnici koja je Bogom dana za razvoj poljoprivrede ali jasno je da je ova grana privrede u potpunosti zanemarena, od strane donosioca odluka zaboravljena, a zahvaljujući pogrešnim odlukama, mogu reći i devastirana, smatra Radonjić, građanski aktivista.

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sama činjenica da je klima u Danilovgradu savršena za razvoj poljoprivrede, da je rijeka Zeta u samom srcu grada jasno je da strateški pravac razvoja grada treba ići ka održivoj poljoprivredi zahvaljujući upravo prirodnim resursima koje Danilovgrad posjeduje ističe Radonjić navodeći da održiva poljoprivredna proizvodnja podrazumijeva da poljoprivrednici aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka i imaju konkretne koristi od ekonomskog razvoja, dobre uslove za rad i dobre cijene za svoje poljoprivredne proizvode, što trenutno nije na agendi donosioca odluka ali mora se naći ukoliko iole ima volje i želje da se Danilovgrad adekvatno razvija a ne da imamo konstantnu migraciju stanovništva i odlazak iz grada, a o ruralnim predjelima je suvišno i govoriti jer je lakše nabrojati koliko ima porodica koje vegetiraju u ruralnom dijelu nego pobrojati prazna imanja.

Radonjić istile da održiva poljoprivreda obuhvata tri aspekta održivosti: socijalnu, ekonomsku i očuvanje kvaliteta životne sredine što jasno govori koliko bi ispravna bila strateški donešena odluka da se Danilovgrad posveti održivoj poljoprivredi jer bi se na taj način tri ključna segmenta održivosti cijelog društva unaprijedila.

Benefite održive poljoprivrede bismo osjetili svi, i to vrlo brzo, kaže Radonjić – od poljoprivrednih proizvođača koji ostvaruju direktnu ekonomsku korist i bolji pristup tržištu, preko privrede i povećanog profita zahvaljujući proizvodnji kvalitetnih proizvoda, do samih potrošača koji na tržištu mogu odabrati kvalitetnu, bezbjednu i zdravu hranu proizvedenu u komšiluku.

Sve u svemu, ključna je dobra volja i spremnost da se prekine sa štetnim praksama, favorizovanjem određenih privrednih segmenata zarad nečijeg ličnog interesa a na uštrb opšteg dobra i strateškim okretanjem održivoj poljoprivrednoj proizvodnji proizvodnji Danilovgrad bi najduže za godinu dana od opštine koja je u hroničnom deficitu postala opština u kojoj će se tražiti stambena jedinica više, zaključuje Radonjić.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Društvo

Osvećenje zvona za Saborni hram Svete Petke u Danilovgradu

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom izvršiće čin osvećenja zvona za novi Saborni hram Svete Petke u Danilovgradu.

Čin osvećenja počeće u utorak, 4. oktobra 2022. godine, u 17 časova na gradilištu Sabornog hrama Svete Petke.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

U Danilovgradu manifestacija povodom Dana Vojske

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Povodom 7. oktobra Dana Vojske Crne Gore, 3. oktobra, od 12:00 do 15:00 časova, Vojska Crne Gore organizovaće manifestaciju „Dani vojske u vašem gradu“ i izložbu fotografija „Crnogorska vojska kroz vrijeme“ na Trgu 9.decembar, a njen cilj je približavanje Vojske Crne Gore građanima.

“Ukoliko vrijeme bude dozvolilo, planirani su i preleti helikoptera Vazduhoplovstva VCG”, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, na štandovima će, pored naoružanja, biti izložen promotivni materijal, brošure i flajeri, kako bi zainteresovani mogli da se informišu na koji način mogu postati dio VCG.

“U okviru manifestacije, posjetioci će moći da vide jedinstvenu izložbu autora Srđe Martinovića, pod nazivom Crnogorska vojska kroz vrijeme, na kojoj će biti izloženo 180 originalnih fotografija”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je riječ o bogatoj kolekciji, iz koje se dobar dio autentičnih fotografija prvi put predstavlja crnogorskoj javnosti.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
17°
Делимично облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 17°C
Ветар: 6km/h N
Влажност: 93%
Притисак: 1016.59mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
26/13°C
24/10°C
22/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']