Connect with us

Društvo

Radonjić: SO Danilovgrad da raspusti aktuelni saziv Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave i imenuje novi

SO Danilovgrad treba da raspusti aktuelni Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave, a zatim da opštinski Odbor za izbor i imenovanje po predviđenoj proceduri sprovede izbor novih članova i dostavi Skupštini opštine na usvajanje novi saziv Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave iz razloga što aktuelni saziv Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave je ništa drugo do ,,mrtvo slovo na papiru”, osim konstitutivne sjednice održane 31.08.2021. godine koja je počela u 13:00h a završila se u 13:30h gdje od 5 članova dvoje se nijesu udostojili ni da se pojave iz samo njima znanih razloga,  nisu održali ni jednu jedinu sjednicu više, niti su, iako su bili u obavezi, da jednom godišnje podnesu izvještaj o svom radu isto učinili.

Naravno, sasvim je logično što nikad izvještaj o svom radu nisu sačinili jer ništa nisu i radili osim jedne, konstitutivne sjednice koju su održali, saopštio je Mitar Radonjić, građanski aktivista i magistar bezbjednosti u oblasti međunarodnog prava, diplomatije i bezbjednosti.

-Kako bi građani Danilovgrada bolje razumjeli zbog čega insistiram na raspuštanju aktuelnog saziva ovog Savjeta navešću da se radi o savjetodavnom radnom tijelu koje je od izuzetnog značaja za lokalnu samoupravu jer ovaj Savjet treba biti sačinjen od dokazanih profesionalaca u oblastima od značaja za lokalnu samoupravu i uglednih građana koji u skladu sa članom 23 Odluke o osnivanju Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave radi ostvarivanja demokratskog uticaja građana na rad lokalne samouprave što ovaj i ovakav Savjet nije ni pokušao da učini, naveo je dalje Radonjić.

Radonjić dalje ističe da se u zapisniku sa jedine održane sjednice ovog Savjeta u trećem redu jasno navodi da dva člana Savjeta ne prisustvuju a u poslednjem redu prve strane zapisnika se navodi da su u razmatranju pitanja i daljih aktivnosti Savjeta uzeli učešće svi članovi Savjeta što je krajnje ne nelogično, već i nemoguće kad dvoje uopšte nisu prisustvovali ističe Radonjić.

Ovakav stav prema Radonjiću dovoljno govori o ozbiljnosti ovog izuzetno važnog Savjeta.

“Upoznaću građane Danilovgrada da su na jedinoj održanoj sjednici na kojoj dva od pet članova nisu prisustvoali se mogli čuti prijedlozi da se asfaltira put kroz Grlić, uraditi trotoare, zaštititi česmu u Grliću, urediti dvorište Gimnazije, okresati šiblje koje je upalo u kanale uz put Danilovgrad – Spuž, da se obavijesti policija da se na putu Danilovgrad – Spuž prave trke i utrke vozilima, da građani Danilovgrada ne budu zadnji vakcinisani i da izabrani ljekari trebaju da zovu svoje pacijente da se vakcinišu i da se riješi problem pasa lutalica i da se odredi čija je to nadležnost.

Dakle, građani Danilvograda se mogu uvjeriti da niti jedan prijedlog ovog Savjeta nije bio inovativan, već da su davali prijedloge koji se tiču drugih radnih tijela ali i organa državne uprave što dovoljno govori o stručnosti članova ovog Savjeta, što predstavlja još jedan razlog za razrješenje ovog i ovakvog Savjeta  to u što kraćem roku kako bi se formirao novi Savjet koji će zaista vršiti svoju predviđenu funkciju i doprinijeti napretku Danilovgrada.

Kontinuirano na pređašnje, informisaću građane Danilovgrada da sam dopisom broj 02-016/23-155/01 informisao predsjednika Skupštine opšite o (ne)radu aktuelnog saziva Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave kako bih insistucionalizovao svoje napore da Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave u Danilovgradu profunkcioniše i da grašani Danilovgrada dobiju zaista adekvatan i profesionalan Savjet koji će doprinijeti demokratizaciji lokalne samouprave i razvoju ovog grada, za razliku od aktuelno, a uskoro nadam se i pređašnjeg Savjeta koji osim jedne sjednice i ni jedne realizovane aktivnosti po sopstvenim prijedlozima nije sproveo niti realizovao.”, zaključuje Radonjić.

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Šest godina rada portala Volim Danilovgrad

Kancelarije portala Volim Danilovgrad

Portal Volim Danilovgrad prvu vijest objavio je u novembru 2017. godine, tačnije 28. novembra u 19:45h.

“Zahvaljući predanom i kontinuiranom radu, okupljanju mladih novinara i fotografa sa već stečenim iskustvom na raznim medijima, portal Volim Danilovgrad, prema ocjeni javnosti za kratko vrijeme ispunio je svoj primarni cilj – postati drugačiji; a postao je i omiljeno štivo u svijetu internet medija.

Pokazujući originalnost tokom ovih šest godina, radeći nezavisnoobjektivno i politički izolovano, a prije svega društveno angažovano, svakodnevno dobijamo sve veću podršku što za rezultat ima više od 200 000 čitanja na mjesečnom nivou.

Milan Mijajlović, Osnivač portala Volim Danilovgrad

Širok spektar vijesti iz Danilovgrada, njegove istorije, kulture i muzike ali i konkretnih aktivnosti na terenu, doveli su portal Volim Danilovgrad na sami vrh ljestvice lokalnih internet portala, koji pored domaćih, ima i pratioce širom globusa.”

U okviru portala Volim Danilovgrad funkcioniše i podsajt dgnet.volimdanilovgrad.me koji za cilj ima promociju turističkih ljepota opštine Danilovgrad.

Portal Volim Danilovgrad je do sada zabilježio preko sedam miliona čitanja većinom se fokusirajući na lokalnu zbilju.

Vijesti iz Spuža

U okviru portala Volim Danilovgrad kreirana je i posebna sekcija sa aktuelnostima iz Spuža kao još jedne istaknute urbane cjeline opštine Danilovgrad. Iako zanemaren od lokalnih institucija na portalu Volim Danilovgrad zavrijedio je posebnu pažnju kroz istaknutu kategoriju.

Lokalni mediji pružaju potrebne informacije i bave se temama relevantnim za zajednicu u kojoj rade. Pravo na informisanost jedno je od osnovnih ljudskih prava, a kroz svoj rad lokalni mediji upravo preuzimaju na sebe odgovornost da svojim sugrađanima obezbijede ostvarenje ovog prava.

Ono što mora da karakteriše kvalitetne lokalne medije jeste da su u službi građana i same zajednice, kao i da predstavljaju zaštitnike interesa i glasnogovornike stanovništva svoje zajednice pred svim nosiocima političkih i društvenih funkcija.

Iako se šest godina većina  rada bazira na volonterskoj osnovi i uz podršku par kompanija, Volim Danilovgrad očekuje blistava budućnost.

Zašto pratiti lokalne medije?

Iskomunicirajte svoju poruku direktno donosiocima odluka:

Donosioci odluka i kreatori politika na lokalnom nivou, prvo gledaju lokalne vijesti da bi utvrdili šta im je najvažnije.

Praćenjem i podrškom lokalnim novinskim publikacijama, bilo one štampane ili elektronske, oblikujete pitanja koja zanimaju i glasače i političare.

Pažnja nacionalnih novinskih publikacija:

Uz stalno aktuelni ciklus vijesti, teško je steći dovoljno pažnje da se  poruka uvijek proslijedi nacionalnim izvještačima. Dok se nacionalne publikacije prebacuju između različitih izdanja i tema, uglavnom pokrivajući širu sliku, lokalne novinske publikacije su u stanju da se udube dalje u priču i revidiraju  iznova problem ako je potrebno.

Pokrivenost lokalnih medija može se potom koristiti za privlačenje pažnje većih nacionalnih publikacija.

Održivost lokalnih medija. Često se dešava da lokalni privrednici u potpunosti ne razumiju značaj koje lokalni mediji imaju u predstavljanju njihove ponude, pa se obično odlučuju za marketinške kampanje u okviru društvenih mreža. Niska cijena ovakvih kampanja im omogućava manje budžete za marketing a poruka se dosta dobro distribuira. Ipak, ad blindness ili ti oglasno slijepilo procentualno raste pa se ova vrsta marketinških kampanja polako zamjenjuje zanimljivim video sadržajem ali i sve popularnijim native i content marketingom (ova vrsta oglašavanja je na zapadu prisutna jako dugo).

Kako bi opstali, lokalni mediji tj. oni koji isključivo pokrivaju lokalne teme, dolaze u situaciju da biraju: da li će se zadržati isključivo u okviru lokalnih tema i aktuelnosti; da li će svoje izvještavanje proširiti na širi region ili će početi primjenjivati click bait naslove i catchy teme kako bi popravili statistiku i privukli nove čitaoce – statistika je ono što prodaje oglasni prostor i dovodi do održivosti, unapređenja i dalje profesionalizacije lokalnih medija.

Ukoliko želite podržati naš rad, to možete učiniti donacijom na žiro račun NVO Volim Danilovgrad: 510 – 156301 – 35  , CKB banka. A više detalja na linku klikom OVDJE.

 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije