Connect with us

Društvo

Radonjić: SO Danilovgrad da raspusti aktuelni saziv Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave i imenuje novi

Objavljeno

on

SO Danilovgrad treba da raspusti aktuelni Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave, a zatim da opštinski Odbor za izbor i imenovanje po predviđenoj proceduri sprovede izbor novih članova i dostavi Skupštini opštine na usvajanje novi saziv Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave iz razloga što aktuelni saziv Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave je ništa drugo do ,,mrtvo slovo na papiru”, osim konstitutivne sjednice održane 31.08.2021. godine koja je počela u 13:00h a završila se u 13:30h gdje od 5 članova dvoje se nijesu udostojili ni da se pojave iz samo njima znanih razloga,  nisu održali ni jednu jedinu sjednicu više, niti su, iako su bili u obavezi, da jednom godišnje podnesu izvještaj o svom radu isto učinili.

Naravno, sasvim je logično što nikad izvještaj o svom radu nisu sačinili jer ništa nisu i radili osim jedne, konstitutivne sjednice koju su održali, saopštio je Mitar Radonjić, građanski aktivista i magistar bezbjednosti u oblasti međunarodnog prava, diplomatije i bezbjednosti.

-Kako bi građani Danilovgrada bolje razumjeli zbog čega insistiram na raspuštanju aktuelnog saziva ovog Savjeta navešću da se radi o savjetodavnom radnom tijelu koje je od izuzetnog značaja za lokalnu samoupravu jer ovaj Savjet treba biti sačinjen od dokazanih profesionalaca u oblastima od značaja za lokalnu samoupravu i uglednih građana koji u skladu sa članom 23 Odluke o osnivanju Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave radi ostvarivanja demokratskog uticaja građana na rad lokalne samouprave što ovaj i ovakav Savjet nije ni pokušao da učini, naveo je dalje Radonjić.

Radonjić dalje ističe da se u zapisniku sa jedine održane sjednice ovog Savjeta u trećem redu jasno navodi da dva člana Savjeta ne prisustvuju a u poslednjem redu prve strane zapisnika se navodi da su u razmatranju pitanja i daljih aktivnosti Savjeta uzeli učešće svi članovi Savjeta što je krajnje ne nelogično, već i nemoguće kad dvoje uopšte nisu prisustvovali ističe Radonjić.

Ovakav stav prema Radonjiću dovoljno govori o ozbiljnosti ovog izuzetno važnog Savjeta.

“Upoznaću građane Danilovgrada da su na jedinoj održanoj sjednici na kojoj dva od pet članova nisu prisustvoali se mogli čuti prijedlozi da se asfaltira put kroz Grlić, uraditi trotoare, zaštititi česmu u Grliću, urediti dvorište Gimnazije, okresati šiblje koje je upalo u kanale uz put Danilovgrad – Spuž, da se obavijesti policija da se na putu Danilovgrad – Spuž prave trke i utrke vozilima, da građani Danilovgrada ne budu zadnji vakcinisani i da izabrani ljekari trebaju da zovu svoje pacijente da se vakcinišu i da se riješi problem pasa lutalica i da se odredi čija je to nadležnost.

Dakle, građani Danilvograda se mogu uvjeriti da niti jedan prijedlog ovog Savjeta nije bio inovativan, već da su davali prijedloge koji se tiču drugih radnih tijela ali i organa državne uprave što dovoljno govori o stručnosti članova ovog Savjeta, što predstavlja još jedan razlog za razrješenje ovog i ovakvog Savjeta  to u što kraćem roku kako bi se formirao novi Savjet koji će zaista vršiti svoju predviđenu funkciju i doprinijeti napretku Danilovgrada.

Kontinuirano na pređašnje, informisaću građane Danilovgrada da sam dopisom broj 02-016/23-155/01 informisao predsjednika Skupštine opšite o (ne)radu aktuelnog saziva Savjeta za razvoj i zaštitu lokalne samouprave kako bih insistucionalizovao svoje napore da Savjet za razvoj i zaštitu lokalne samouprave u Danilovgradu profunkcioniše i da grašani Danilovgrada dobiju zaista adekvatan i profesionalan Savjet koji će doprinijeti demokratizaciji lokalne samouprave i razvoju ovog grada, za razliku od aktuelno, a uskoro nadam se i pređašnjeg Savjeta koji osim jedne sjednice i ni jedne realizovane aktivnosti po sopstvenim prijedlozima nije sproveo niti realizovao.”, zaključuje Radonjić.

Društvo

Polaganjem vijenca na spomenik Palim borcima obilježen 13. jul, Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Povodom obilježavanja 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Grgurović i predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, Predrag Pajović, položili su danas, u prisustvu komandanta kasarne “Milovan Šaranović”, potpukovnika Miloša Gačevića vijenac na spomenik Palim borcima na Trgu 9. decembar.

Današnji datum i događaji koji su ga obilježili vječni su podsjetnik opredjeljenja naroda Crne Gore prema idejama antifašizma, slobodarstva i pravde, ali i spremnosti naših predaka na podnošenje velikih žrtava u cilju njihovog ostvarenja.

Sjećanje na vrijednosti koje sa sobom nosi 13. jul najbolji je podsticaj u borbi za izgradnju države utemeljene na građanskim vrijednostima, demokratiji i vladavini prava, tolerantnog i pomirenog društva.

Nastavite čitanje

Društvo

Crna Gora slavi Dan državnosti

Objavljeno

on

By

Flag of Montenegro at Njegos Mausoleum, montenegro

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim ujedinjenjem sa Srbijom, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

Berlinski kongres, Slika Anton von Werner

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da u vrijeme kada se savremeni svijet suočava s brojnim potresima, mi unutar Crne Gore treba da prevaziđemo sve što nas dijeli. On je na prijemu povodom 13. jula, Dana državnosti kazao da Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe.

Milatović je podsjetio na istorijski značaj 13. jula i kazao da su u tom datumu sabrani borba i sloboda.

“Držeći se slavne prošlosti Crna Gora nije nikada uzmicala pred neprijateljem niti prezala od borbe, ma kako ona bila surova ili nemoguća”, kazao je Milatović.

Antifašizam, kako je rekao, predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, koje ga je živjelo mnogo prije nego kao što se pojam našao u istorijskim i sociološkim čitankama.

“Uz uvjerenje da je brat mio, ma koje vjere bio, i da je čojstvo braniti drugoga od sebe”, istakao je Milatović.

Povodom državnog praznika Dana Državnosti neradni dani su 13, 14. i 15. jul.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije